A cikk elolvasása: 5 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc: +36 (70) 426-3106

Biliárdszoba. Hazánkban úgy 30 évvel ezelőtt jelentek meg a biliárdtermek, amelyek azonnal nagy népszerűségre tettek szert.

A polgári élet szimbóluma 

Különleges hangulat: a terem közepén egy robosztus, zöld posztóval borított asztal terpeszkedik, amelyet erős, szórt fények világítanak meg a mennyezetről. A terem többi része jótékony hangulatfénybe burkolódzik, hogy az asztalnál történő események jobban látsszanak. 

Hazánkban úgy 30 évvel ezelőtt jelentek meg a biliárdtermek, amelyek azonnal nagy népszerűségre tettek szert. A televízió sport adásai is elkezdték rendszeresen közvetíteni a nagy versenyeket. Eközben kialakult egy olyan réteg, akik megengedhették maguknak, hogy önálló biliárdszobájuk legyen, mert ehhez a játékhoz (sporthoz?) egy önálló szoba szükségeltetik annak minden berendezésével.  A biliárd valamiképpen a polgári világ szimbóluma, nem meglepő tehát, hogy visszatért Magyarországra is.   

Hatszázéves múlt

A biliárdszoba berendezése előtt kalandozzunk el ennek a sportjátéknak a történetébe. Nagyjából hatszáz évet kell visszamennünk, hogy rábukkanjunk a biliárd ősére, amelyet még a szabad ég alatt játszottak, s jobban hasonlított a golfhoz, mint a mai játékhoz. Az arisztokrácia nyáron kevésbé unatkozott, ott voltak Angliában és Franciaországban a különböző háborúskodások, viszont télen nem volt mit csinálni, ezért bevitték a kedvenc szórakozásukat a kastélyaikba. A francia királynak, XI. Lajosnak már készítettek egy játékasztalt, amelynek a borítása zöld volt, hogy a fű illúzióját keltse. 

Amit a gazdagok szívesen művelnek, azt a köznép is szeretné csinálni, így aztán az 1600-as évek közepétől – elsősorban Londonban – egyre-másra nyíltak a biliárdtermek.

Amit a gazdagok szívesen művelnek, azt a köznép is szeretné csinálni, így aztán az 1600-as évek közepétől – elsősorban Londonban – egyre-másra nyíltak a biliárdtermek. Mivel játszani száraz torokkal nem volt olyan szórakoztató, leginkább a kocsmák nyitottak biliárdszobákat, ahol a férfiak és a nők még együtt ütögették a golyókat. Az akkori biliárd még fejlődőben volt, és más szabályok alapján játszották – egyebek között bábuk és egy kapu is szerephez jutott. 

A biliárd mai változata a XVIII. század során alakult ki, s ekkor már az elefántcsont golyók játszották a főszerepet. Csak a golyók miatt évente 12 ezer elefántnak kellett elpusztulnia. Az ipari forradalom idején aztán John Wesley Hyatt kifejlesztett egy műanyagból készült típust, és ez átmenetileg megmentette a kihalástól Afrika nagy növényevőjét. Emellett az asztal is új fejlesztést kapott. A probléma a falappal az volt, hogy hamar vetemedett és repedt, így a golyókat egy idő után nehéz volt irányítani. John Thurston fejlesztette ki a palaköves asztalt, amely azóta is a legjobb biliárdasztal típus. 

Azt gondolhatnánk, hogy ezzel minden akadályt elhárítottak a zavartalan játékélmény útjából, csakhogy a világítás korszerűsítésére még szükség volt. A gyertyák ugyanis nem adtak megfelelő fényt az alapjában véve esti biliárdozáshoz. Ezt végül az elektromos áram bevezetése oldotta meg. 

A biliárd mai változata a XVIII. század során alakult ki. Biliárdszoba.

Az asztal, ami meghatározza a helyet       

A biliárdasztal egy igazi monstrum, és nem csupán a méretei miatt. A súlya is döbbenetesen nagy, hiszen minden eleme valamilyen nehéz anyagból készül. A kerete egy minőségi asztalnak tömör tölgyfa, míg a palakő önmagában is mázsás súlyt jelent. Még a posztó borításnak is van érzékelhető súlya. Egy emeleti lakásba nem is biztos, hogy elhelyezhető, hiszen a födémnek meg kell tartania azt az állandó nyomást, amit az asztal jelent, ami elérheti a másfél tonnát. 

A biliárdszoba mérete sem mindegy. A minimum valahol a 20 négyzetméter körül van, de igazán kényelemesen a 30-40 négyzetméteres teremben lehet biliárdozni, mivel a golyók lökéséhez megfelelő dákó távolságra van szükség, és akkor még nem beszéltünk a bútorokról. Mindemellett az sem mindegy, hogy biliárd- vagy snookerasztalt akarunk az adott helyiségbe telepíteni. 

A minőségi biliárdasztal nem olcsó dolog, de aki igazán elkötelezett és van is rá kerete, annak érdemes az internetes portálokon tájékozódni. A szuper asztalhoz minőségi dákók, golyók és zsebek dukálnak. A minőségi asztal tölgyfából készül és a legjobb posztót Belgiumban gyártják. Ha már lúd, legyen kövér!

A minőségi biliárdasztal nem olcsó dolog, de aki igazán elkötelezett és van is rá kerete, annak érdemes az internetes portálokon tájékozódni.

Döntő faktor a világítás        

A biliárd történeténél említettem, hogy a világítást sikerült a legkésőbb megoldania a játék kedvelőinek. Ma már kifejezetten erre a célra készített lámpakonzolokat lehet kapni, amelyek szórt, de csak az asztalra fókuszáló fényt bocsátanak ki. A lámpasorokat körülbelül 80-100 cm magasságban kell felszerelni, hogy a fények tökéletesek legyenek. A konzollámpák ernyővel rendelkeznek, hogy csak az asztalt érje a fény, mivel a terem többi részét más típusú hangulatfényekkel szokás bevilágítani. Az asztalon túli világban meleg fényű izzókat célszerű használni. Azt talán már mondani sem kell, hogy a lehető legtakarékosabb égőket kell beszerelni. Manapság a LED-égők jöttek divatba a biliárdszobákban, és a bútorokat LED-csíkokkal teszik látványosabbá. 

A biliárdszoba alapvető berendezése

Lássuk, milyen bútorok és egyéb tárgyak képezik még a biliárdszoba részét! Azok, akik nem játszanak, csak figyelik a játékok, szeretnének kényelmesen helyet foglalni. A játékosok akár több kilométert is gyalogolhatnak az asztal körül, s szinte észrevétlenül jutnak el a fáradtságig. A kényelem játssza a legfőbb szempontot, ezért a karfás, akár pohártartóval is felszerelt puha bőrszékek a legalkalmasabbak a pihenésre. Egyébként is a terem hangulatához a természetes anyagok passzolnak. Tömörfa bútorok, bőr vagy jó minőségű műbőr kárpit. Sok helyen a falakat is fával burkolják be legalább fejmagasságig. 

Mivel a játékmenetek hossza többórás is lehet, ezért folyadékra is szükség lesz, meg esetleg néhány falatkára. Ezt egy kisasztal vagy egy zsúrkocsi biztosíthatja, de nagyon jó megoldás lehet egy hűtővel ellátott bárszekrény az egyik sarokban. Ahol erre lehetőség adódik, esetleg még egy bárpult is elférhet. Ezeknek a bútoroknak is szüksége van helyre, mégpedig úgy elhelyezve, hogy a játékosokat ne zavarja a szabad mozgásukban. Ez az oka annak, hogy a biliárdozás egy önálló, és viszonylag nagy helyiséget követel meg.  

A golyók koccanásának, a dákó golyóhoz lökésének a hangja hozzátartozik a fílinghez, de ez csak abban az esetben érvényesül, ha a zajokat elnyeli a fal és a padló borítása. A legtöbb biliárdteremben ezért szőnyegpadlót terítenek le, amely elnyeli a léptek okozta zajt. Jó megoldás lehet a nagyméretű szőnyeg használata is. A szellőzést úgy kell biztosítani, hogy minél kevesebb por érkezzen a szobába, mivel a padlószőnyeg és a szőnyeg meglehetősen jó porfogó, és igaz ez a zöld posztóborításra is. 

Lassan kész is a biliárdszoba berendezése, s most már csak a játszótársakra kell várni. Jó szórakozást kíván hozzá a Bíbormester!

Lassan kész is a biliárdszoba berendezése, s most már csak a játszótársakra kell várni.