A cikk elolvasása: 7 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc: +36 (70) 426-3106

Generációs együttélés

Együtt vagy külön?

Magyarországon évtizedek óta meghatározó trend, hogy a fiatalabb generáció igyekszik megteremteni a külön élés lehetőségét. Ezt látjuk manapság is a kormány családtámogatási rendszerében is érvényesülni. A különböző módozatok központi gondolata az önálló lakás, s ezzel együtt az önálló életforma megteremtése. Azt gondolhatnánk, hogy ez az igény világszerte így van, és hazánkban mindig is így volt. Ez azonban messze nem igaz.

Spanyolországban még manapság is dívik a generációk együttélésének a szokása, ez az oka annak, hogy sokkal több a sokszobás, nagyméretű lakás még a városi lakótelepeken is. Hazánkban is ez volt a megszokott egészen a második világháború végéig. Különösen vidéken volt szokásban, hogy a három generáció együtt lakott, mivel ez volt a leggazdaságosabb megoldás. Rendszerint a nagyszülő nevén volt az ingatlan, amelyet a közvetlen leszármazottja örökölt. A történelem aztán mindent megváltoztatott. 

A változások alapvető okai

A második világháború hatalmas veszteséget hozott a magyar lakóépület állományban. Különösen a főváros szenvedett súlyos károkat, ugyanakkor az ipar itt koncentrálódott. Erre a koncentrációra az ötvenes évek még rátett egy jókora lapáttal, s a fiatalok a jobb megélhetésért Budapestre özönlöttek. A különböző bérlemények és munkásszállók nyomorúságából csak egy önálló lakással lehetett kimenekülni. A lakótelepek tervezői már nem is gondolkodtak a többgenerációs modellben, legfeljebb a háromgyerekesben, s ennek szellemében épültek meg a lakások. 

A külön élés már csak azért is meghatározóvá vált, mert viszonylag olcsó volt a megélhetés, a lakásokban pedig nem lehetett megoldani a generációk elszeparálódását, és a korszellem is azt tekintette sikeresnek és szabadnak, aki önálló lakással, azaz egzisztenciával rendelkezett. Ma a magyar családok generációi jellemzően különböző ingatlanokban élik az életüket, ami gazdaságilag nem kedvező, hiszen hatalmas erőfeszítésbe kerül a saját lakás megvásárlása, és az abban való lét. 

A generációs együttélés gazdasági előnyei            

A korunkban bekövetkezett gazdasági változások komoly kihívások elé állítják a családokat. Az energiahordozók árának jelentős drágulása hatalmas rezsiszámlákat generál. Aki teheti, igyekszik a zöld technológiákkal kiváltani a szén alapú energiahordozókat, de sokaknak csak a nagyon szigorú spórolás marad. Aligha várható, hogy a jövőben a gázfűtés vagy a hagyományos úton érkező villanyáram olcsóbb lesz. Ehhez járul még az élelmiszerárak drámai növekedése, amely a kiskereskedelmi forgalom jelentős visszaesésében mutatkozik meg.

Viszont ezekkel a fontos létfenntartást biztosító elemekkel nem lehet a végtelenségig spórolni. Enni mindenkinek kell, és télen sem szeretne senki sem fagyoskodni a lakásában. Kézenfekvő megoldás lehet, ha a korábban különélő generációk összeköltöznek. Erre elsősorban a családi házakban van lehetőség, mert azoknak van megfelelő méretük és beosztásuk. Rendszerint a nagyszülők élnek ilyen házban, amelynek a fenntartása nagyon súlyos teher már a számukra. Három generáció együttes jövedelméből azonban sokkal könnyebben ki lehet jönni, miközben a felszabaduló ingatlanokat bérbe lehet adni, így téve szert további jövedelemre. 

Szociális előnyök      

Az együttélés persze még egy párnak sem egyszerű és konfliktusmentes. Három generáció esetében a súrlódások meghatványozódhatnak. Csak akkor érdemes belevágni a dologba, ha senki sem érzi azt kényszernek és a felek képesek a megfelelő toleranciára. A vitákat úgy lehet minél szűkebb mederben tartani, ha a család tagjai őszinték egymással és folyamatosan kommunikálnak. Alapvetően elmondható, hogy a családi kötelék és a szeretet tud a legjobb kötőelem lenni. 

A generációs együttélés számos szociális előnnyel rendelkezik. Gondoljunk csak az unokákra, akik bizony gyakran megbetegszenek. A külön élő párnak nagyon nehéz megoldania, hogy valaki vigyázzon a gyerekekre, ám az együtt élő családban a nagymama és a nagypapa leveszi ezt a terhet a szülőkről. Ugyanez fordítva is igaz, hiszen az idős generációnak már gondot okozhat a bevásárlás, de még az is, ha valami elromlik a lakásban. A fiatalabb generáció ereje, infokommunikációs ismeretei, mobilitása hatalmas segítséget nyújt a legidősebb generációnak. 

A generációs együttélés számos szociális előnnyel rendelkezik.

Készüljünk fel az együttélésre    

A generációs együttélés alapfeltétele a megfelelő tér és beosztás megléte. Ahhoz, hogy az összeköltözés viszonylagos nyugalomban történjen, okosan kell beosztani a családi ház tereit. Kinek-kinek meg kell teremteni azt a területet, ahová visszavonulhat. Három generációnál legalább három hálószobára szükség lesz. Mivel a generációknak eltérő az életritmusuk, ezért célszerű legalább két illemhelyet és két, fürdésre alkalmas szobát kialakítani. 

A magyar kertes házak rendszerint emelettel is rendelkeznek. Az ilyen házakban az az ideális beosztás, ha a földszinten van a konyha, az étkező, a nappali és a legidősebb generáció szobája, valamint egy illemhely legalább egy zuhanyzófülkével. A mozgékonyabb generációk számára az emeleti szobák, egy fürdőszoba és egy illemhely állhat rendelkezésre. Az idősek elhelyezése a földszinten érthető, hiszen nekik már a lépcsőmászás is megerőltető lehet. Az így felosztott otthonban mindenkinek megvan a maga önálló tere, ugyanakkor lehetőség van a közös összejövetelekre is. Ennek színtere a földszinten található nappali és az étkező. Egy ilyen felosztás ideális területigénye nagyjából 140-200 négyzetméter körül van. Ugyan egy ekkora házhoz jelentős energia kell, de még mindig kisebb, mintha három ingatlan rezsijét kellene fizetni. Nem beszélve róla, hogy a megtakarításból lehet korszerűsíteni az épületet, bevezetni a napelemes vagy hőszivattyús rendszert, leszigetelni a házat, minőségi nyílászárókra cserélni a régieket. 

A konyha – hogy ne legyen családi tűzfészek       

Az együttélés tűzfészke lehet a közös konyha, ezért érdemes már az elején elkerülni a vitákat. Az addig külön élő generációkban általában a nők parancsnokolnak a tűzhely mellett. Ez pedig ahhoz vezet, hogy kinek-kinek megvannak a berögzött szokásai, konyharendje, az eszközök és kamrai holmik tárolásának szokásai, és persze a gyakran főzött, kedvelt ételei. Komoly gondot jelent már az is, ha egyszerre ketten akarnak valamit megmelegíteni a tűzhelyen. A konyhai nyugalom megteremtésének a titka a két tűzhely, a két hűtőszekrény és a kamrai szeparáció. 

Nagyon jó megoldás lehet a hagyományos konyhai szett mellett egy konyhasziget beépítése megfelelő mozgásteret biztosító folyosóval.

Nagyon jó megoldás lehet a hagyományos konyhai szett mellett egy konyhasziget beépítése megfelelő mozgásteret biztosító folyosóval. A konyhaszigetnek rendelkeznie kell egy önálló tűzhellyel, s így gyakorlatilag a problémák nagy része teljesen kiküszöbölhető. Célszerű megtervezni és a kialakítani a konyhához tartozó tárolórendszert közös megállapodások mentén. Várhatóan jelentős elektromos kapacitásra lesz szükség a készülékek miatt, előfordulhat, hogy nagyobb mosogatógépet kell beszerezni stb. 

Az étkező kialakítása is fontos lesz, hiszen egyszerre kell lehetőséget adni a nagy családi étkezésre, valamint arra, hogy valaki el tudjon vonulni egy teára, kávéra. Az is előfordulhat, hogy reggelire valaki csak be akar kapni valamit, amihez nincs szüksége a nagy étkezőasztalra. Jó megoldás lehet egy kis étkező- és teasarok kialakítása, de az is praktikus, ha a konyhasziget étkező felőli oldala szabad pult, amely előtt magas székek állnak. Ez a megoldás az apró étkezések és kávézás nyugodt terepe lehet, miközben beszélgethetünk is a konyhában tevékenykedőkkel. 

Ízlések és stílusok              

Ne felejtsük el, hogy ahány ember, annyi ízlés, ami ugyancsak feloldandó nehézséget jelenthet a generációk összeköltözésénél. A legokosabb megoldás az, ha az önálló ízlések beköltöznek a szobákba, míg a közösségi térben egységes az enteriőr. Érdemes ilyenkor is közös megbeszélést tartani, hogy mi legyen a követendő irányvonal. Célszerű a nagyméretű bútorokat és a zsúfoltságot elkerülni. Ma már rengeteg többfunkciós, kombinálható bútort lehet vásárolni, és a stílusok közül is válogathatunk. Mivel a nappali vagy az amerikai konyha a közösségi együttlét terepe, átjárhatóvá és a levegőssé kell tenni a kényelem érdekében. Nagyon jó stílus lehet itt a skandináv, a japandi és minden olyan megoldás, amely a letisztult, egységes és praktikus. 

A generációs együttélés kétségkívül rendelkezik előnyös gazdasági következményekkel, de nem feledkezhetünk meg annak nevelő hatásáról, amely a fiatalabb generációk számára lehet életre szóló tapasztalat. A generációs együttélés során fejlődik a kompromisszumkészségük és a szolidaritásra való hajlamuk. Ezek pedig igazán kincset érő dolgok.   

A generációs együttélés kétségkívül rendelkezik előnyös gazdasági következményekkel, de nem feledkezhetünk meg annak nevelő hatásáról, amely a fiatalabb generációk számára lehet életre szóló tapasztalat.

nyito-lefele-nyil-bibor