A cikk elolvasása: 6 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc: +36 (70) 426-3106

A napelemes rendszer leglátványosabb része természetesen a tetőre felszerelt elemek sora.

A jelen technológiája

Tavaly nyáron vezető hírré vált, hogy a hazai elektromos hálózat nem képes kiszolgálni a dinamikusan növekvő napelemes házak kapacitásait. A zöld forradalom tekintetében sajnos Magyarország nem tette meg azokat a lépéseket, amelyekre szükség van ahhoz, hogy a fosszilis energiákról egy tiszta és klímasemleges technológiára álljunk át. 

Pedig már nem a jövő, hanem a jelen itt kopogtat az ajtónkon, és az energiaválság közepette mindent el kell követni azért, hogy ahol csak lehet, ez a technológia váltsa fel a földgázt. Ráadásul egy olyan területről beszélünk, amelynek a kapacitása exponenciálisan növekszik, azaz jól látható, hogy a napelemes rendszer az épületek energiaellátásában döntő szerepet fog játszani. Ezért érdemes egy kicsit megismerkedni azzal, hogy miként épül fel a rendszer, milyen lehetőségek állnak a rendelkezésünkre, ha napelemekre akarjuk lecserélni az öreg kazánt. 

Mit kell tudni az elemekről?

A napelemes rendszer leglátványosabb része természetesen a tetőre felszerelt elemek sora. A piacon két alapvető fajtából választhatunk. Az egyik az úgynevezett polikristályos, míg a másik a monokristályos típus. Annak függvényében alakították ki ezeket az elemeket, hogy a napfényben gazdag és szegény területeken is a lehető leghatékonyabbak legyenek. 

A napelemes rendszer leglátványosabb része természetesen a tetőre felszerelt elemek sora.

A polikristályos elemeket a napfényben szegényebb vidékeken alkalmazzák és áruk némileg alacsonyabb is, mint a monokristályosoké, viszont a hatékonyságuk kisebb. A monokristályos típusokat a napfényben gazdag országokban érdemes felszerelni a háztetőre, mivel nagyon hatékonyan tudják a sok és erős fényt feldolgozni, igaz, ez a típus drágább is. Hazánk elhelyezkedése révén valahol középen áll a napfény tekintetében, ezért tulajdonképpen egyik típus sem nevezhető rossz választásnak. Amire ezeknél az elemeknél is oda kell figyelni, hogy azok jó minőségűek legyenek, ugyanis akár három évtizeden át is üzemelni fognak. Ugyan a forgalmazók általában 25 év garanciát adnak a termékeikre, de egy névtelen gyártó garanciája mit sem ér, ha a cég néhány év múlva már nem is létezik. Érdemes tehát tájékozódni, hogy melyek azok a nagy, globális gyártók, amelyek feltehetően évek múltán is a piacon tevékenykednek majd.

Az átalakító, azaz az inverter

A napelemes rendszer másik fontos, de kevésbé észrevehető része az úgynevezett inverter. A napelemek a nap fényét egyenáramként hasznosítják, és ez a berendezés a felelős azért, hogy a háztartásba már váltóáramként érkezzen meg az energia, mivel minden eszköz és berendezés váltóárammal működik. 

Az inverter az, amelyik optimális esetben megteremti a kapcsolatot a napelemek és a központi hálózat között, vagyis ezen keresztül lehet visszatáplálni a fölösleget az elektromos művek irányába. Ez azért nagyon fontos funkció, mivel a napenergia nem egységesen oszlik el. Télen lényegesen kevesebb energiát gyűjthetnek be az elemek, míg nyáron sokkal több energia keletkezik annál, amit egy háztartás fel tudna használni. A visszatáplálással tehát egy nagy, központi rendszert is sokkal üzembiztosabbá tudnak tenni a kis háztartások inverterei, és télen, amikor nem áll rendelkezésünkre elegendő energia, azt visszakaphatjuk a nagy áramszolgáltatótól. Így válik a rendszer hatékonnyá és roppant olcsóvá. 

A napelemes rendszer másik fontos, de kevésbé észrevehető része az úgynevezett inverter.

Az inverter műszaki titkai   

Az inverterek esetében is fontos, hogy ne engedjünk a minőségből, hiszen ezek nagyon drága berendezések, és a beszerelésük sem hétköznapi dolog. A piacon található inverterek közül azok a legolcsóbbak, amelyek legkevesebb energiát termelő panelhez állítják be magukat. Ezek a típusok lassú kihalásra vannak ítélve, mert megjelent a piacon az okos inverter, amely már minden egyes panelhez kapcsolódik, így elkerüli a leggyengébb panelhez való igazodást. A jövőben ezek az egyre okosodó inverterek lesznek csak kaphatók, hiszen sokkal hatékonyabbak az energiatermelés terén. Érdemes már most ezek közül választani. 

Az inverterek között találhatunk egyfázisos és háromfázisos típusokat. A laikusnak ezek a szavak nem sokat mondanak, noha ezen múlik a terhelhetőségük, azaz, hogy mennyi energiát képesek közvetíteni. Az egyfázisú inverterek olcsóbbak, de összességében 2,5 kW-ig letehet terhelni, amely egy kis családnak talán még elég lehet. A háromfázisú típust viszont akár 50 kW-ig is meg lehet terhelni. A tapasztalat azt mutatja, hogy még egy kisebb háztartásban is folyamatosan növekedik a kapacitás igény, ahogy a különböző elektromos eszközök megjelennek, nem beszélve róla, hogy az elektromos autók házi töltése is a háromfázisú inverterekkel valósítható meg. Ugyan a nagyobb kapacitású inverter drágább, de csak akkor, ha nem kell idővel mégis erre váltani. 

Mire készüljünk fel a napelemes rendszer beszerelésekor?  

A napelemek felszerelésekor a ház tetejének tökéletes állapotban kell lennie, hiszen az elemek és a tartószerkezeteknek a súlya jelentős. Mielőtt tehát a projektbe egyáltalán belevágnánk, érdemes alaposan megvizsgálni nemcsak a cserepeket, hanem a teljes tetőszerkezetet is. Amennyiben a szerkezet gyenge, a gerendák elkorhadtak, akkor előbb ezt a problémát kell orvosolni, mielőtt az elemek felkerülnének a házra. Az is előfordulhat, hogy olyan gyenge az épület és a telek benapozása, hogy nem érdemes a jelenleg elérhető elemekkel próbálkozni, mert nem termelné ki a megfelelő energiát a rendszer. Persze nem feltétlenül kell a háztetőn lennie az elemeknek. Ha van egy elég nagy telek, akkor oda is felállványozhatóak a panelek. 

A közeljövőben várható, hogy a házak zöme át fog állni a napelemes energiára, hiszen így kerülhető el az ország energia kitettsége a politikai és egyéb gazdasági tényezőknek.

Ehhez társulhat az a nálunk még sajnos gyakori kérdés, hogy az adott mérőhelyen egyáltalán beköthető-e a rendszer, és van-e feltölthető kapacitása a körzet hálózatának. Ez utóbbit idővel feltehetően az állam végül megoldja, de érdemes arról tájékozódni, hogy mikorra várható a területen fejlesztés. Addig nincs értelme, vagy nem is lehetséges a napelemes rendszer telepítése. 

Amikor az árajánlatra sor kerül…

Az árajánlatok esetében elsődleges fontosságú a referencia. Amennyiben lehetőségünk van rá, érdemes tájékozódni az adott vállalkozásról. Valószínűleg a környéken többen is dolgozhattak az adott céggel. Amennyiben nem, az már önmagában is okot adhat a kétkedésre. Nagyon fontos, hogy a munka szakszerű legyen. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a telepítéshez számos engedélyeztetésre lesz szükség, amelynél számos műszaki paramétert meg kell adni. Jobban tesszük, ha ezt a folyamatot a vállalkozóra bízzuk, hiszen ő rendelkezik mindazzal a tudással, amellyel gyorsan és szakszerűen történik ennek az intézése. Az a cég, amelyik ezt nem vállalja, el is felejthető azonnal. 

Fontos szempont a szervizelés és az ezzel összefüggő garancia kérdése is, hiszen előfordulhat, hogy valami nem került tökéletesen helyére a rendszerben, s ennek helyreállítására nyilván azt a vállalkozót hívjuk fel, aki a munkát elvégezte. Egy szó, mint száz, olyan vállalkozót kérjünk fel a munkára, aki jó referenciákkal rendelkezik, és tökéletes szolgáltatást nyújt. 

Sajnos, a vállalkozók egy része apró trükköket is bevet annak érdekében, hogy elnyerjék a munkát. Ennek megfelelően alacsonyabb ajánlattal érkeznek, de legyünk figyelmesek, mert az ajánlatból esetleg kihagynak olyan munkákat, amelyekre egyébként szükség van. Így maradhat ki a napelemek tartószerkezetének beszerelése, vagy az elemeket védő berendezések kivitelezése. Márpedig ezek nélkül nem lehet a rendszert felépíteni. Ilyenkor derülhet ki, hogy az olcsónak tűnő ajánlat igazából drágább, mint egy korrekt cég ajánlata. 

A közeljövőben várható, hogy a házak zöme át fog állni a napelemes energiára, hiszen így kerülhető el az ország energia kitettsége a politikai és egyéb gazdasági tényezőknek. Jó, ha felkészülünk rá, és ismerjük a rendszer működését, előnyeit és a várható buktatókat. A jövő elkerülhetetlenül a zöld energiáé lesz, készüljünk fel rá!   

Az árajánlatok esetében elsődleges fontosságú a referencia.

nyito-lefele-nyil-bibor