A cikk elolvasása: 6 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc: +36 (70) 426-3106

A technológia vonzásában 

Modernnek, trendinek, vagyonosnak akarsz látszani? Akkor lakásodba a high-tech stílust kell varázsolnod. Legyen megtalálható benne a legmodernebb hi-fi felszerelés és lehetőleg minden okos technológia a hálószobai okoságytól a konyhában álló okos hűtőszekrényig

A high-tech magyar megfelelője a csúcsminőség, ami a fejlődéssel együtt változik. Manapság ez a legtöbbet tudó mobiltelefont, a legélesebb képű lapostelevíziót, az applikációkkal ellenőrzött és menedzselt lakóházat jelenti. Minden, amit az űrtechnika hasznosít, inkább előbb, mint utóbb elérhető lesz az emberek számára. Akinek van elég pénze, az megengedheti magának, hogy a technikai haladás egyre fokozódó ütemében változtassa meg közvetlen környezetét, azaz a lakóházát, lakását. Ennek a fényében alakult ki a lakberendezésben a high-tech stílus, amelynek jellemzőit most sorra vesszük.  

Gyökerek a tech cégek világából

Felmerülhet a kérdés, hogy milyen gyökerei vannak a high-tech stílusnak. Első csírái valamikor a múlt század hatvanas éveinek végén jelentkeztek, amikor a mozikban nagy sikereket arattak a sci-fi témájú filmek. Ezzel párhuzamosan jelent meg az a retro korszak, amelyben a műanyagnak fontos szerepe volt. A high-tech stílus sem utasítja el a műanyagot, hiszen a technológiai cikkek alapvető anyaga. 

A folyamat a multinacionális vállalatok filozófiájában folytatódott. A nagy tech cégek, hogy erejüket bizonyítsák, impozáns, fém-üveg irodaházakat építettek. Ezeknek a cégeknek ugyanis fontos jelezniük, hogy a haladás élvonalában – ha nem még előrébb – tartanak. Imázsukhoz a magas technológiára felfűzött arculat szorosan hozzátartozik. Amikor egy ilyen tech cég előterébe belépünk, valójában a high-tech stílus fogad minket. 

A plázák mobilszolgáltatóinak ügyfélirodáit valószínűleg mindenki ismeri, és könnyedén le tudná írni annak jellemzőit. A nagy, laposképernyős monitort mindegyikben megtaláljuk, amelyekben a cég reklámanyagai futnak szalagszerűen. Ismerős az átlátszó műanyag panelekkel megosztott tér, amelyben az ügyfelekkel foglalkoznak. A várakozóban bőrbútorok fogadják a látogatót, kanapék és fotelek, miközben erős és hideg fények világítanak, valamint valamilyen modern muzsika árad a falakba rejtett hangszórókból. Igen, ez a high-tech világa, és ennek letisztult, némileg barátságosabb vonulata került be a hétköznapi lakberendezési stílusok közé.

Felmerülhet a kérdés, hogy milyen gyökerei vannak a high-tech stílusnak.

 

Meghatározó színek, anyagok és formák       

Mivel a high-tech stílussal a plázákban szembesülhetünk, nem meglepő, hogy annak alapvető színvilága a semleges fehér és szürke. Annak érdekében, hogy ne legyen unalmasan monokróm a környezet, a halvány sárga és a lágyabb barna színek is megjelenhetnek a falakon. Előszeretettel alkalmazzák még a nyers tégla és a beton falazatot is, amely a loft stílus rokonítható némileg. 

Mivel mégiscsak egy lakókörnyezetet formálunk, ezért az irodai szigorúságot feltétlenül fel kell oldani valami lágyabbal, barátságosabbal, ezért lehet egy kicsit játszani a nagy felületeket feloldó élénkebb színekkel a kiegészítőkön, de csak módjával. A high-tech jellemző padlóborítása a márvány vagy annak hatását utánzó 3D-s kő-csempe padló. Alapvető színe a fehér. Amennyiben a falak is fehérek, a padló egy másik szín árnyalatát kaphatja. Az ilyen lakásokban elsősorban padlófűtés található, de a hideget oldhatja egyszínű vagy nagy geometriai mintával rendelkező, magas minőségű szőnyeg is. 

A felhasznált anyagok sorába tartozik még a fém, az üveg és a speciális műanyagok. Mindezek azonban dermesztően hideg enteriőrt alkotnának, ezért van az, hogy bőrbútorok kerülnek a térbe, amelyek természetességükkel oldják ennek az űrvilágnak a hangulatát, ugyanakkor mégis beleillenek ebbe a futurisztikus környezetbe. A puha és meleg anyagoknak nem sok szerep jut, bár egy élénkebb színű pléddel vagy párnával érdemes feloldani és barátságosabbá tenni a szobabelsőt. 

Az üveg megjelenhet térelválasztóként, akárcsak egy átlátszó műanyag falpanel, de remekül passzol az enteriőrbe egy üveglappal ellátott, különleges formájú dohányzóasztal is. Az üvegtéglák használata ugyancsak jó megoldás lehet, különösen, ha azokat színes téglákból építjük meg, s ezt a térelválasztót aztán színes LED-fényekkel világítjuk meg.  A fém vagy legalábbis a krómos csillogás ugyancsak a high-tech enteriőr ismertetőjegye, amely minden helyiségben megjelenhet. A lényeg, hogy minden csillogjon és újnak tűnjön. 

Mivel a high-tech stílussal a plázákban szembesülhetünk, nem meglepő, hogy annak alapvető színvilága a semleges fehér és szürke.

A formák tekintetében nem olyan szigorúak a szabályok, mint az anyaghasználat esetében. Dönthetünk úgy, hogy egyenes élekkel és szabályos, szögletes formákkal dolgozunk, viszont ennek a következménye valamelyest az irodai hangulat felé tolja az enteriőrt. Otthonosabbá tehetjük hajlított formákkal a lakást, miközben annak high-tech vonulatát is megőrizzük. Nagyon jól illik a nappaliba például egy mennyezetre felakasztott, futurisztikus gömbfotel.  A falakra felrakhatunk egy-egy képet, leginkább valamilyen absztrakt jöhet szóba. Mindez persze csak akkor érvényesül, ha az adott helyiségben lévő technikai berendezések a legmodernebb fajtából valók. A nagymama öreg rádióját még akkor is el kell tüntetnünk, ha erős, személyes emlék fűz minket hozzá.

Bútorok a high-tech környezetben      

A stílus a multifunkcionális bútorokat igényli. A csillogás ezeknél a lakberendezési tárgyaknál is ajánlatos, ennek megfelelően a fogantyúk, a lábazatok, a fotelek karfája krómozott fémből készül. Nagyon jól illenek a környezetbe a lakkozott bútorok is. Talán nem meglepő, hogy egy-egy barokkos vagy szecessziós darab is remekül érzi magát az enteriőrben. Az ilyen bútorokkal lehet oldani a sok fém, üveg és műanyag okozta feszültséget. Persze jó ízléssel kell kiválasztani a megfelelő asztalkát, zsámolyt. 

A berendezésnél ügyelni kell a rendre és az átláthatóságra. Itt a geometria is fontos, nem lehetnek kuszán elhelyezett bútorok. Ez az oka annak, hogy a stílus nem barátja a nyitott polcoknak sem, mivel a letisztult és sima felületeket kedveli. Ebben az enteriőrben nincs helye az apró, személyes tárgyaknak, legfeljebb a zárt fiókokban és polcokban gyűjthetjük őket. A tér nem lehet zsúfolt, annál inkább szellős, világos és áttekinthető.

A berendezésnél ügyelni kell a rendre és az átláthatóságra.

Textíliáktól a fényekig  

A high-tech stílusba elsősorban a hideg és fényes textíliák passzolnak, ezért a selyem és a batiszt szerepe a meghatározó. Jó választás lehet a selyemszatén, vagy a selyemszatén bevonatú mikrofiber anyagok használata. A nappaliban nem tobzódhatnak a textíliák, szerepük elsősorban a fürdőszobára és a hálószobára korlátozódik.

A high-tech kedveli az erős fényeket, így a nagy üvegfelületeket használ. A teraszhoz hatalmas üvegajtó vezethet, amelyet elektronika mozgat. A természetes fények a króm, nikkel üvegfelületeken csillannak meg, de a műfényeknek is nagy szerep jut. Az elsősorban hidegfényű izzókkal, spot és LED-lámpákkal valóságos fényjátékot lehet teremteni az enteriőrben, fókuszfényt bocsátva a szoba kiemelt pontjaira. LED-csíkok futhatnak a konyhai bútorokon ugyanúgy, mint a nappali modern bútordarabjain is. A fények különböző intenzitású és mélységű variációi gyakorlatilag minden helyiségben fontos szerephez juthatnak, hiszen a high-tech nem utolsósorban az energiáról is szól. 

Szerethető-e a high-tech stílus?        

Azt gondolom, aki hivalkodni szeretne a vagyoni helyzetével, valamint a modernitásával, annak mindenképpen be fog jönni ez a futurisztikusnak mondható stílus, de még nekik sem szabad elfeledkezniük róla, hogy az irodai munkakörnyezet és az otthonuk között éles határt érdemes megtartani, ezért ügyelni kell azokra a részletekre, amelyektől barátságosabb lesz magánéletük tere.    

High-tech stílus

nyito-lefele-nyil-bibor