A cikk elolvasása: 5 perc

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

Az emberek többsége számára talán a május a legszebb hónap. Nincs még kánikula, enyhe szellő lengedez, ugyanakkor minden virágba és fénybe borul. Sajnos azonban vannak, akik lakásukban nem igazán örvendhetnek ennek a természetes fénynek. A gangos házak alsó emeleteire szinte sohasem vetül be a napfény. Ezek azok a lakások, ahová csak pillanatokra kandikál be a nap. Tűzfalakra néző ablakos helyiségekben is szinte örök félhomály borong. A tartós fénynélküliség azonban árt a pszichének és a testnek egyaránt. Kálciumháztartásunk csak akkor van rendben, ha elegendő természetes fény vesz minket körül. A sötét lakásokban szükségesek a fénycsapdák és egyéb praktikák. Most ezek közül mutatok be néhányat.  

Színekből álló fénycsapdák    

A legoptimálisabb megoldás az, ha nagyobb nyílászárókat tudunk felszerelni a sötét helyiségekbe. Ehhez azonban bontani kell a falat, és erre nincs minden esetben lehetőség statikai vagy homlokzati problémák miatt. Az is előfordulhat, hogy önmagában a méretesebb ablak sem orvosolja a bajt, mivel a fényt valami műtárgy így is, úgy is eltakarja. 

A sötét helyiségeket célszerű világos színekkel kifesteni, és ehhez illő világos bútorokkal berendezni. A világos színek optikailag tágítják a teret, és a világosabb tónusok miatt magát a helyiséget is világosabbnak fogjuk érzékelni. A sötét helyiségben tobzódhatunk a világosban, a mennyezetet és a falakat is fessük így le. A padlóburkolat is legyen világos színű. Ahhoz azonban, hogy ne valami monokróm, kórházi fehérséget teremtsünk, ügyeljünk arra, hogy az árnyalatok játéka tegye stílusossá és hangulatossá a teret. A nyílászárók legyenek például tojáshéj sárgák, a padló halvány barna. A világosabb árnyalatú fa bútorok is szépen mutatnak a fehér falak között. 

laminalt-padlo-vagy-parketta

A csillogó felületű fénycsapdák is hozzájárulhatnak a lakás bevilágításához, hiszen az ezeken megcsillanó fény a szoba falain is fényjátékokhoz vezet. Ezért érdemes krómos vagy metálos fogantyúkat rakni a bútorokra. Egy díszes réztál a falon nemcsak stílusteremtő lehet, de hozzájárulhat a helyiség világosabbá tételéhez is. Az ezüst, arany vagy a réz – miközben javítanak a térérzeten – eleganciát sugároznak.   

A fénycsapdák egyéb komponensei

A fénycsapdák optikai hatásához hozzájárulnak a függőleges vonalak vagy alakzatok is. Amikor belépünk egy olyan nappaliba, ahol széles, függőlegesen lefektetett hajópadlót látunk, valamint szemben egy könnyű függönyt, amelynek ugyancsak függőleges a mintázata, akkor a teret is sokkal nagyobbnak és magasabbnak érzékeljük. Az ablak vagy az ülőgarnitúra mellett elhelyezett magas és karcsú állólámpa erősíti ezt a térhatást, akárcsak egy állókép vagy plakát a falon. Az optikailag így megnyújtott tér szinte csatornába vezeti a fényt.  

A fénycsapdák, trükkök bevetése mellett küszöböljünk ki minden olyan dolgot, ami a sötétséget vonzza. Súlyos és vastag bársonyfüggönyök ne legyenek az adott helyiségben. Legyen minden légies és áttetsző. Ügyeljünk a legapróbb részletekre is: legyenek fehérek vagy nagyon világos árnyalatúak a padlózat szegélyei, az ablakpárkány, és maguk az ajtók és az ablakok. 

A fehér mellett bátrabban nyúljunk a sárgához, hiszen az önmagában is a napfényre emlékezetet, de remek választás lehet a halvány narancssárga vagy a lágy bézs. Ebbe a színvilágba érdemes virágos vagy apró mintás kiegészítőket használni, de nagyon karakteresek lehetnek az egyszínű takarók is. 

Fénycsapdák - a fehér mellett bátrabban nyúljunk a sárgához, hiszen az önmagában is a napfényre emlékezetet, de remek választás lehet a halvány narancssárga vagy a lágy bézs.

Üveg-trükköktől a rendszerűségig 

A sötét lakásokba a legtöbb fényt az üveg segítségével tudjuk belopni. Elképzelhető, hogy a helyiségben ott tudunk ablakot kialakítani, ahonnét több fény érkezik be, vagy egyszerűen növelni tudjuk az ablak üvegméretét. Elképzelhető, hogy a fabetétes beltéri ajtó cseréje vagy beüvegezése segítheti a természetes fény mértékének növelését.  

A tükrök azok a varázseszközök, amelyek segítségével a fényt még irányítani is tudjuk. Amennyiben a helyiség egy olyan pontjára helyezünk el nagyméretű tükröt, amelyet a leghosszabb ideig ér fény, akkor a világos falakon és a csillogó felületeken az visszaverődik.  Egy fényre éhező helyiségben akár több tükröt is elhelyezhetünk, mégpedig úgy, hogy a beérkező fények a tükrökről visszapattanjanak. A tükrökkel egészen különleges fényjátékokat tudunk megtervezni, és ezeket akár év- és napszakra bontva is kialakíthatjuk. Ehhez csupán egy kis megfigyelőképességre és a tükrök okos átmozgatására van szükség. 

Fénycsapdák - a tükrök segítségével a fényt még irányítani is tudjuk.

A sötét lakásban legyenek fényes üvegcsillárok, mert azok önmagukban is visszatükrözik a fényt, akárcsak a szobai tükrök. A kristálycsillárok erre a legideálisabb típusok. Ezek bekapcsoláskor nagy erővel és nagy területen szórják a műfényt, amire egy naptól megfosztott lakásban nagy szükség lehet. 

A bútorok színe semmiképpen se legyen sötét, de arra is ügyeljünk, hogy a túl sok fehér ne okozzon monotonitást. Ezt a különböző kiegészítők segítségével érhetjük el. A párnákon, takarókon legyen a minta geometrikus, nagyméretű és erőteljes. A főfalon elhelyezett kép vagy plakát ugyancsak oldhatja az egyhangúságot úgy, hogy közben nem veszi el a fény érzetét.   

A zsúfoltság a sötét szoba átka. Ha azt akarjuk, hogy a tér levegős legyen, a fény jobban átjárja, akkor csak a legszükségesebb dolgok legyenek a szobában vagy a nappaliban. Amire különösen figyelni kell, hogy egyetlen bútor se álljon a fény útjába. A falra szerelhető bútorok az ilyen helyiségben a legideálisabb megoldást nyújtják, ráadásul könnyebb tisztán tartani is a környezetüket és a padlótól sem vesznek el területet. A sarokbútorok, polcok a sötét szobában a lehető legjobb választást jelentik, hiszen nem veszik el a fényt, de a sarkok hasznos területté lényegülnek át.   

A sarokbútorok, polcok a sötét szobában a lehető legjobb választást jelentik, hiszen nem veszik el a fényt, de a sarkok hasznos területté lényegülnek át.   

A sötét helyiségekben nem lehet rendetlenség, mivel gyorsan kialakulhatnak olyan szigetek, amelyek megtörik vagy elnyelik a fényt. Ezért az ilyen szobákban nagyon fontos, hogy rendet tartsunk

Természetesnek ható műfények

A fenti megoldások mellett természetesen munkába foghatjuk a műfényt is. Használjunk meleg, természetes fényekre emlékeztető izzókat, és ehhez társult lámpabúrákat. Érdemes a helyiség hangsúlyosabb pontjait külön megvilágítással ellátni, segítségükkel egy-egy látványosabb tárgyat kiemelni a közegéből. A gipszkarton álmennyezet kiválóan eljuttatja a fényt még a távolabbi sarkokba is. Lámpák segítségével bármilyen világítási kompozíciót megalkothatunk, de akkor járunk el okosan, ha ezeknek a fényeknek természetes hatásuk van. 

Fénycsapdák

nyito-lefele-nyil-bibor