A cikk elolvasása: 3 perc

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

Egy szín, amelyik bármely társával összhangba tud kerülni

A színeket bemutató sorozatomban a december lehet talán a legalkalmasabb arra, hogy a szürkével foglalkozzunk. Amikor a cikkemet írom, és kinézek az ablakon, bizony az idő és az ég színe is szürke: azaz szomorú és lehangoló. Amikor egy unalmas hétköznapról mesélünk barátainknak, akkor is a szürkével tesszük jellemzővé azt.

Gondolhatnánk, hogy ennek a színnek csupa negatív tulajdonsága van, holott éppen a semlegessége miatt csaknem minden színnel és árnyalattal jó barátságban van, remek kiegészítő. Sőt, az árnyalatok keveréséhez is a szürke tud a legattraktívabban hozzájárulni, lévén a fehér és a fekete közötti hidat jelenti.

Az univerzális szürke – egy szín, amelyik bármely társával összhangba tud kerülni.

A szürke tulajdonképpen a mérték és egyensúly tartására alkalmas szín, amelynek fémes árnyalata az ezüst. Márpedig az ezüstről sokkal inkább a kellem, az értékállóság, vagy akár a karácsony csillogása is eszünkbe juthat.   

A loft stílus, azaz az ipari környezet valósággal kívánja a szürkét, és annak sötétebb árnyalatait. Mivel nem rendelkezik „saját személyiséggel”, szinte minden színnel jól kombinálható, és a legkülönfélébb hatásokat tudjuk vele megkomponálni.

A loft stílus, azaz az ipari környezet valósággal kívánja a szürkét, és annak sötétebb árnyalatait

A szürke a lakberendezésben

A tengerzöld társaságában elegáns és megnyugtató tereket tudunk létrehozni. A sötétebb, fűzöld árnyalattal együtt a természetet ragadhatjuk meg, amelynek energetizáló hatása van. A tört fehérrel kombinálva egy lágyabb tónusú szürkét romantikus enteriőrnek adhatjuk meg a kereteit, míg a feketével párban elegáns, visszafogott, férfiasabb hangulatot kaphatunk.

A szürke-sárga házassága kifejezetten divatos tud lenni

A szürke-sárga házassága kifejezetten divatos tud lenni, ráadásul az energetikus sárga élességével feloldható a szürke hűvössége. A rózsaszín púderes árnyalatát kombinálva a halványszürkével egészen megkapó, finoman nőies tereket hozhatunk létre. A vörössel párosítva egyedi és vidám szobabelsőket alkothatunk, amelynek némi pikáns felhangot is tudunk adni.

A korall és a szürke párosítása nagyon népszerű kombináció, nőies, könnyű és élettel teli hatást érhetünk el. A tengerkékkel eleganciát és nyugalmat sugárzó környezetet teremthetünk. A lilával kombinálva ezt az eleganciát tovább hangsúlyozhatjuk.

A lilával kombinálva ezt az eleganciát tovább hangsúlyozhatjuk

Azt gondolhatnánk, hogy a nagyobb felületeken talán unalmas lehet szürke, holott remek lehet egy-két illesztő színnel a használata. Nappaliban, konyhában, fürdőszobában és hálószobában egyaránt szépen mutat a szürke padló, amelyet a bútorok ragyogó fehérségével kompenzálhatunk. Lehet a szőnyegünk is szürke, ekkor élénk színű kiegészítőkkel tudjuk magasabb izzásba hozni az enteriőrt. Ugyanezt játszhatjuk el, ha a szoba falának színe lesz szürke.

Lehet a kanapénk is szürke, ilyenkor legyen a párnánk és a takarónk zöld, fehér, halványsárga, esetleg türkiz. A szürke komplementer színe a narancssárga, ezért kettősüknek nagyon erős hatása van a térre. Óvatos. és árnyalt használatával izgalmas szobabelsőket varázsolhatunk.

A szürke szimbolikája

A szürke a hamu és a köd színe, ezáltal a szomorúság, a melankólia, az unalom, a fásultság, az egyhangúság és a magány jelképe. Érzelmi jelentése is negatív képekkel kapcsolódik össze: levertség, tehetetlenség, közöny és pesszimizmus.

A keresztény szimbolikában a test halálát és a lélek halhatatlanságát jelképezi a szürke, ezért a szerzetesrendek előszeretettel választották öltözékük színének. Van azonban a szürkének pozitív jelentése is: kifinomultságra, bölcsességre, állandóságra, érettségre is utalhatunk vele. Amikor valakire azt mondjuk, hogy sok szürkeállománya van, tulajdonképpen remek észbeli képességeire utalunk vele.

A szürke ezüstjét szerető ember mindig a középutat választja, ezáltal a bölcsesség útja is színezüst

A szürke ezüstjét szerető ember mindig a középutat választja, ezáltal a bölcsesség útja is színezüst. Látjuk tehát, hogy a sok negatívum ellenére éppen a lakberendezésben tud uralkodó szerepet betölteni a szürke, mert gyakorlatilag bármelyik társával remek házasságban tud élni, ezért ne feledkezzünk meg róla, amikor otthonunk arculatát alakítjuk ki.

nyito-lefele-nyil-bibor