A cikk elolvasása: 4 perc

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

A nyílászáró vásárlás hosszú távú befektetés

A felújítások egyik nagy szeletét a nyílászárók, így az ablakok cseréje szokta kitenni. Ilyenkor merül fel a nagy kérdés, hogy az új ablakaink milyenek legyenek? Vannak, akik a fából készült ablakokra, mások ugyanakkor a műanyag kerettel kialakított nyílászárókra szavaznak. Természetesen mindkét tábornak megvan a maga igazsága, ezért érdemes még időben foglalkozni a kérdéssel, mielőtt a döntést meghoznánk.

Alapvetésként szögezzük le, hogy a nyílászáró vásárlás hosszú távú befektetés. A vásárlók zöme az árak irányából közelíti meg a kérdést, holott sokkal fontosabb lehet tisztázni, hogy melyek az igényeink, amikor otthonunk ablakaira gondolunk.

A műanyag ablakok evolúciója

A műanyag ablakok az utóbbi években jelentős változásokon mentek keresztül annak érdekében, hogy a fából készült vetélytársaikat utolérjék azokon a pontokon, ahol a fa egyértelműen versenyképesebb volt. Korábban a műanyag ablakok nagy hátránya volt a gyenge színgazdagság és az UV-fénynek kevésbé ellenálló alapanyag, ami miatt a keretek elsárgultak és akár porózussá is váltak. Ezek olyan problémák voltak, amelyeket mindenképpen orvosolnia kellett a gyártóknak.

A műanyag ablakok alapanyaga a PVC maradt, azonban minden profilgyártónak megvan a maga titkos receptje, attól függően milyen adalékokat kever a granulátumba. Ezek ellenállóvá tették a műanyagot az időjárással, így az erős napsugárzással szemben, emellett a színválaszték is folyamatosan bővült egészen addig, hogy a fához hasonló utánzatok is megjelentek boltokban. Volt még egy technikai probléma, amit a műanyag ablakosoknak ki kellett küszöbölni, ez pedig a merevítésben rejlett. A fémmerevítők hő elvezető tulajdonsága miatt gyengült a keret szigetelőképessége. Ennek kiváltásával a szigetelés javult. Van olyan gyártó, amely különleges ragasztási technikával helyettesíti az acélmerevítést.

A műanyag ablakok legnagyobb előnye az árban mutatkozik meg, mert a fából készültekhez képest olcsóbbak. A jó minőségű műanyag ablak időjárás, víz, és UV-álló, ebből adódóan nem kell pár évente újrafesteni, mint a fa ablakokat. A műanyagban nincsenek anyaghibák, nem szálkásodik, nem zsugorodik, nem szárad ki, nem szívja magába a nedvességet, nem korhad. Nem telepszik meg rajta a penész, és a tisztítása is könnyedén megoldható egy nedves törlő segítségével.

A fa ablakok „válasza” az új kihívásokra

A fentieket olvasva felmerülhet a kérdés, hogy ha a műanyag ennyire univerzális, ráadásul nem kerül annyiba, mint a fa, akkor vajon miért kellene a hagyományos fakeretes ablakokat választani? Természetesen a fa ablakok is nagy fejlődésen mentek keresztül éppen a műanyaggal vívott verseny miatt, ezért a gyártók az előnyök hangsúlyozása mellett a hátrányok lefaragására törekedtek. Az árversenyben nem tudtak ugyan felzárkózni, de a minőségben igen.

A fa a maga természetességével mindig is hódított, és egyes házak, lakások stílusához kifejezetten a fakeretes ablakok, ajtók illenek. A műanyag utánzat soha sem lesz olyan, mint az eredeti! Minden fa más, és mintázatának köszönhetően, egyediséget kölcsönöz az ablakoknak, ajtóknak. Természetes anyagok között lakni sokkal jobban hat általános közérzetünkre a mindennapjainkban. A faablakoknál nagyon ügyelni kell a minőségre, mert fa és fa között is vannak különbségek. A rossz minőségű nem jól kezelt fa vetemedhet, nyikoroghat, szorulhat.

A jó minőségű fa tömbösített szárított borovi, vagy lucfenyőből készül. A fa hőtágulása rendkívül kicsi, ezért a jó minőségű fa esetében a deformáció által bekövetkező vízszigetelő, hő- és hangszigetelő képesség nem romlik. Innovációban semmivel sem maradnak el a fából készült példányok a műanyagtól, hiszen az ablak nemcsak keretből, hanem üvegezésből és vasalatból áll még, amelyek ugyanazt a minőséget tudják hozni.

A fa ablakok tartósak, és élettartamuk – ha karbantartják – megelőzheti a műanyagét. Deformálódás esetén egy asztalos könnyen helyreállítja, nem kell kicserélni, míg a műanyagot csak cserélni lehet. A fa ablakkal rendelkező házak szellőzése jobb, amely megakadályozza a gombásodást. Nem elhanyagolható az esztétikai és közérzeti szempont sem, amelyben a fa simán veri a műanyagot. A fa ablakok egyediek, természetesek és az otthonosság érzetét keltik. Hátránya a magasabb ár mellett, hogy a karbantartására és tisztítására ügyelni kell. Aki nem szereti ezt a rendszeres műveletet, jobb, ha nem kísérletezik a fával.

Válasszuk a minőséget!

A Bíbormester tanácsa alapvetően az lenne, hogy akár fából, akár műanyagból válasszunk magunknak ablakot, törekedjünk a jó, de még inkább a kiváló minőségre. A minőség azonban mit sem ér, ha a beépítési munka kontár módra történik. Ne spóroljunk a szakemberen, és vegyük igénybe a Bíborház Kft. ilyen irányú szolgáltatásait is!

nyito-lefele-nyil-bibor