A cikk elolvasása: 5 perc

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

A társadalmi körülmények adták azt az indikátort, amely beindította a konyhagépek forradalmát.

A konyhagépek forradalma

A főcím persze csak modern korunkra igaz, hiszen a konyhagépek nagy tömegben a II. világháború után jelentek meg a háztartásokban. A konyhagépek elterjedését számos tényező tette lehetővé. Alapvetően szükség volt a technológiai haladásra, és az ezzel kapcsolatos ipari kapacitásra. Ez azonban már a múlt század elején is rendelkezésre állt. 

A társadalmi körülmények adták azt az indikátort, amely beindította a konyhagépek forradalmát. Ennek egyik feltétele a jóléti társadalom kialakulása volt, amelynek következtében megnőtt az átlagpolgár jövedelme, így megengedhette magának ezeknek az eszközöknek a vásárlását. 

A másik tényező a nők szerepének változása volt, akik korábban a háztartást vezették. A század közepén a hölgyek „kijöttek a konyhából” és maguk is munkavállalók lettek, karriert építettek. A főzésre sokkal kevesebb idő maradt, és a konyhai tevékenységet csak gépek segítségével lehetett pótolni. 

Fokozódó energiaigény     

Manapság már minden fontos és nem fontos konyhai művelethez gyártanak gépeket, ezért egy kisebb könyv sem lenne elég ezek bemutatására. Cikkemben a nélkülözhetetlen gépekkel foglalkozom, mert ezek elhelyezése, funkciója és a konyhai enteriőrben betöltött szerepe meghatározó.

Alapvető tény, hogy konyhagépek számának növekedésével a háztartások energiaigénye folyamatosan növekszik annak ellenére is, hogy manapság már nagyon takarékos gépeket lehet vásárolni. A pénztárcánk miatt, valamint klímavédelmi szempontokból kiindulva sem lényegtelen, hogy milyen szempontok alapján választjuk ki a legfontosabb konyhagépeket. 

Alapvető tény, hogy konyhagépek számának növekedésével a háztartások energiaigénye folyamatosan növekszik.

Alapvető konyhagépek elhelyezése

Otthonunkban a konyha az a helyiség, amelynek a gépészetét alaposan meg kell tervezni. Nem mindegy, hogy mekkora a család, hogyan állunk hozzá a főzéshez. Tudnunk kell, hogy milyen elvárásaink vannak a konyhánkkal szemben. 

Egy agglegénynek, aki csak készételeket fogyaszt, aligha lesz szükség nagyméretű, szuperfunkciós tűzhelyre, és fölösleges mosogatógépet vásárolnia. Egy nagy családban, ahol a házi koszt alapvető elem, ott a tűzhelytől a hűtőszekrényig minden kelleni fog, és ezek kapacitása sem lesz mindegy.  

A konyha berendezésénél figyelembe kell vennünk a hármas szabályt, azaz a hűtőgép, a tűzhely és a mosogatógép elrendezésének háromszögét. Ezeknek a gépeknek megfelelő távolságra kell állniuk egymástól úgy, hogy a háromszög közepéről kényelmesen el lehessen érni bármelyiket.     

Az ergonómia mellett ügyelnünk kell a biztonsági szempontokra is. A hűtőszekrény nem lehet közvetlenül a tűzhely mellett, valamint a tűzhely és a vizesblokk között is hagyni kell kellő távolságot.  

Tűzhelyek extra funkciókkal

Tűzhely nélkül nincs konyha. Kiválasztásánál a háztartás mérete alapvető. A másik fontos kérdés, hogy milyen energiával működő sütőnk legyen. A villamos árammal működő tűzhelyek magasabb számlával járnak, mint a földgázzal üzemelők. A legnépszerűbb tűzhelyek vegyes energiát használnak. A főzőlapok gázzal, míg a sütő árammal működik. Ennek az az oka, hogy a sütő esetében a pontos hőfokszabályozást csak árammal lehet megvalósítani.

Tűzhely nélkül nincs konyha.

A tűzhelyek sütőjének méretét is a család létszámához kell igazítani. Általában 56 literesek ezek, de lehet vásárolni 80 liter fölötti típusokat is. A modern tűzhelyek számos extra funkcióval vannak ellátva, és meggondolandó, hogy melyekre van szükségünk. Az extra funkciók – mint például gőzsütés, a pirolitikus tisztítás vagy a sütősín – extra módon növelik a tűzhely árát, és nem biztos, hogy feltétlenül szükség van rájuk.    

Választhatunk olyan tűzhelyet is, amelyiknek speciális, úgynevezett indukciós főzőlapja van. Az ilyen főzőlapon csak a vasból készült edényekben fő meg az étel.  

Páraelszívókról röviden

A rendszerváltás előtt szinte csak ipari páraelszívókat lehetett beszerezni, de az amerikai konyha és az egybe nyitott terek népszerűségével együtt megjelentek a konyhai változatok. Ezek – amellett, hogy megóvják a kellemetlen szagoktól a lakást –, fontos dizájnelemként is funkcionálnak.

A páraelszívók esetében is az a fontos, hogy a teljesítményt a főzési igények alapján válasszuk ki. Egy átlagos háztartásban (3-4 fő) elegendő a 60 cm széles fali elszívó. Az elszívók esetében a légcsere alapvető kérdés, és akkor járunk jól, ha be tudunk szereltetni légkivezetéses készüléket. Ezeknél ugyan falat kell bontani, de sokat spórolunk azzal, hogy ritkábban kell a szűrőcserét elvégeznünk.   

Konyhagépek - a páraelszívók esetében is az a fontos, hogy a teljesítményt a főzési igények alapján válasszuk ki.

Ami nagy helyet követel – a hűtőszekrény 

A tűzhelynél is nagyobb helyet kíván a hűtőszekrény. Ma már egy átlagos családban is nagyméretű típusokat használnak, mert sokkal nagyobb a mélyhűtőrészleg, ahol a tartós tárolás megoldható. Ráadásul sokaknál szokás az idényszerű beszerzés, amikor valamiből nagyobb tétel kerül megvételre, amihez talán még egy hűtő is kevés. 

A kislakások esetében a hűtő talán nem is fér el a konyhában, hanem az előszobában vagy a lakás valamilyen beugrójában helyezik el. Hűtőszekrényből is annyiféle van, hogy az minden kívánságot le tud fedni, de törekedjünk arra, hogy a lehető legtakarékosabbat vegyük meg energiafelhasználás szempontjából. 

A kiválasztásnál csak ezután érdemes a belső felszereltséget és a külső dizájnt szemrevételezni. El kell döntenünk a tároló és a fagyasztási igényünket. Általánosságban elmondható, hogy kényelmesebb annak a hűtőnek a használata, ahol a lenti részben helyezkednek el a mélyhűtőrekeszek.      

Mosogatógép – amivel duplán takarékoskodhatunk    

A rendszerváltást követően vált egyre népszerűbbé a vízhálózathoz köthető mosogatógép. Erre a készülékre ott lehet szükség, ahol minimálisan négy fő él. Egy ekkora háztartásban keletkezhet annyi szennyes edény, hogy érdemes legyen gépi erőre váltani.

A gépeken mindig feltüntetik, hogy hány terítéket lehet egyszerre elmosogatni, ami megkönnyíti a választást. A méretek természetesen a kapacitástól függően növekednek. Amit még érdemes megtudni, hogy milyen zajhatár mellett üzemel a készülék. Az átlagos mosogatógépnek 44 decibel körül van a működési zaja. Ez az a gép, amelynél nemcsak az árammal, de a vízzel is takarékoskodhatunk, ezért ezt a szempontot is érdemes figyelembe venni a vásárláskor.

Konyhagépek - mosogatógépre ott lehet szükség, ahol minimálisan négy fő él.

nyito-lefele-nyil-bibor