A cikk elolvasása: 6 perc

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

Vízen lakni, élni egészen különleges életformát jelent - úszóház, lakóhajó

Alapozzunk a vízre

Mit szólna hozzá, ha esténként elringatnák az álmát a lágy hullámok, ha reggelente a horizonton felkelő nap visszfényét a háza előtt elterülő víz tükrözné vissza, hogyha alkonyatkor a hold ezüsthidat festene a nádas és az ajtaja között, s mindehhez a természet hangjai, és elsősorban a madarak trillája lenne a kísérőzene? 

Ugye milyen romantikusnak hangzik? Akinek kedve, elég kitartása és pénze van, akár Magyarországon is megvalósíthatja ezt az álmot egy profin felépített úszóház vagy egy lakhatási célra átalakított lakóhajó képében. 

Vízen lakni, élni egészen különleges életformát jelent. Tökéletes lehet azok számára, akik a városi csatazajból egy csendesebb, természetesebb otthonba szeretnének elmenekülni.  

Hagyományok és kezdeti lépések   

A vízen lakásnak hazánkban még nincsenek igazán mély gyökerei. Az olyan országokban azonban, ahol meghatározó a víz közelsége, már régóta kialakult a vízi életstílus. Úszóházak jellemzően az Egyesült Államokban épülnek, de Hollandiában és Angliában is bőven találunk ilyeneket a folyók és a csatornák mentén a lakóhajók mellett. A magas szőke férfi, azaz Pierre Richard is egy lakóhajón rendezte be az otthonát a Szajna partján. 

Hazánkban elsősorban a Tisza partján adott minden feltétele annak, hogy egy vízen lebegő házat vagy nyaralót építtethessünk magunknak. Hogy miért éppen a Tisza part várja az úszó lakások iránt érdeklődőket, és a Duna miért nem, arról majd később szólok röviden.  

A vízen lakásnak hazánkban még nincsenek igazán mély gyökerei.

Úszóház és lakóhajó: mi a különbség közöttük? 

Noha mindkét típusban megépíthetjük álmaink otthonát, az úszóház és a lakóhajó – azon kívül, hogy a víz hátán fekszik – két teljesen más fogalom, és megépítésére, valamint üzemeltetésére más szabályok vonatkoznak. 

A lakóhajó alapját valóban egy hajó teszi ki, éppen ezért pontosan olyan szabályok vonatkoznak rá, mint egy jachtra. A lakóhajó mobil, és bizonyos feltételek között akár kikötőről kikötőre változtathatjuk vele a pozíciónkat. Alapvetően egy csendes folyón és annak ágaiban, vagy egy tó partján tudunk közlekedni vele. A lakóhajókat rendszeres időközönként ugyanúgy ellenőrzik, mint a hajókat, és azt vizsgálják, hogy eredeti funkciójukra alkalmasak-e még, azaz a vízi jártasságát és műszaki állapotát ellenőrzik. 

Az úszóházak ezzel szemben nem fognak arról a mederrészről elmozdulni, ahová rögzítették, nincs is benne olyan hajtómű, amivel egyáltalán meg lehetne mozdítani. Rendszerint egy csendes, szélmentes és nagyon szép parti részhez építik meg, mégpedig speciális módon, hiszen ellent kell állnia a nedvességnek és legfőképpen a hullámzásnak. Az úszóház ugyanakkor különleges besorolást – úszómű – kap. Nem házszám alapján találjuk meg, hanem lajstromszám alapján, amely Magyarországon U-betűvel kezdődik. A lajstromszámot tízévente kell megújítani, azaz nem megfelelő állagú úszóháztól elveszik a használati és lakhatási engedélyt.     

A úszóház nem fog arról a mederrészről elmozdulni, ahová rögzítették

Építsünk úszóházat!

Ha szétnézünk az interneten, azt fogjuk látni, hogy néhány cég már megkezdte hazánkban a működését ezen a speciális piacon, és komplex szolgáltatást nyújtanak onnantól kezdve, hogy ki tudjuk választani a megfelelően kiépített parti telket, folytatva a tervezésen és összeszerelésen át a végleges telepítésig. Tehát nem kell feltétlenül szakembernek lennünk ahhoz, hogy belevágjunk egy úszóház építésébe, de nem árt előzetesen tájékozottnak lennünk, hogy milyen mélységű projekt vár ránk.     

Első gondolatunk lehet olyan romantikus, mint a cikkem elején leírtak, de jusson eszünkbe, hogy egy olyan platformon tervezzük az életünket, amely a vízen fog állni, és némileg mozogni. Magyarországon elsősorban a Tisza mentén lesznek megfelelőek a feltételek egy úszóház megépítésére, mert itt található hozzá a megfelelő infrastruktúra, és az ezzel járó adminisztrációban is ezen a vidéken van gyakorlat.  

Azt is el kell döntenünk, hogy mindennapi életünket tervezzük-e az úszóházban, vagy csak nyaralóként jöhet számításba. Az úszóházak rendszerint a nagy településektől távolabb helyezkednek el, ami biztosítja a nyugalmat, ugyanakkor egy rendszeresen munkába járónak kényelmetlen lehet a mindennapos utazgatás.     

Teendők az úszóház építése során

Házunk tervezéséhez olyan szakemberre van szükségünk, aki jártas az ilyen ház tervezésében. Ennek a szakembernek hajómérnöki jártassága kell hogy legyen, mert a ház két alapvető összetevője egy ponton lesz, valamint az arra megalkotott felépítmény. A pontont előre gyártott elemekből is beszerezhetjük, vagy nagyobb, különlegesebb alakú és méretű ház esetében hajógyárban fogják azt elkészíteni. Amíg ezek az elemek elkészülnek, a ház terveit a Hajózási Felügyelet felé kell benyújtani, nem pedig a helyi önkormányzathoz – ez is speciális eljárás az úszóházak esetében. A lakóhajóknál csak kikötői és műszaki engedély szükséges.   

Az úszóház esetében jó előre tájékozódnunk kell, hogy minden alapfeltétel adott lesz-e arra, hogy a házunk lakhatásra is alkalmassá váljon. A papírmunkát követően jöhet a vízi felépítmény kialakítása, és a  tervek alapján ráépítik a házat a pontonra. Házunkba ezután bekötik az áramot, a csatornát, és elkezdhetjük megtervezni a berendezéseket is. A végső, lezáró aktus az a pillanat, amikor megkapjuk a lajstromszámot a vízművünkre, azaz az úszó otthonunkra, nyaralónkra. 

Az úszóház esetében jó előre tájékozódnunk kell, hogy minden alapfeltétel adott lesz-e arra, hogy a házunk lakhatásra is alkalmassá váljon.

Miért éppen a Tisza? 

Az úszóházhoz, mint ezt láthattuk, valóban speciális feltételekre van szükség. Ezek azért alakulhattak ki a Tisza mentén, mert az ottani turizmus erre szakosodott. A holtágak és ártéri területek, valamint a vízi túrázók által felfedezett vidék predesztinálva volt rá, hogy kiépüljenek azok a part menti platformok, ahol úszóházakat lehet felépíteni. A Duna part ezzel szemben nagyon beépült, és a folyó is egyfajta betonmederben hömpölyög sok helyütt. Így nagyon kevés olyan szakasza vagy ága maradt, ahol a romantikus, vízre épülő házaknak területeket lehetne kialakítani. Nagyobb tavainknál a helyzet még ennél is siralmasabb, mert a partokat jószerével teljesen elprivatizálták.      

Úszóház specialitások és azonosságok 

Felmerülhet a kérdés, hogy miben különbözik egy úszóház egy hagyományos épülettől? Igazából annyiban más, hogy az alapot egy masszív ponton adja, és a közműveket csőhálózaton kell az ingatlanhoz elvezetni. Arra kell ügyelnünk, hogy a házunk mozogni fog, és előfordulhat erősebb hullámzás is. Ennek megfelelően a bútorokat rögzíteni kell, és a falakon zárt tárolókat érdemes elhelyezni. Ezen túl azonban minden helyiséget ugyanúgy beépíthetünk, mintha beton alapon álló házban élnénk.   

Az úszóházak rendszerint nagy, körbefutó terasszal rendelkeznek és van egy széles, körbejárható szintjük. Maga a lakrész általában a centrumban helyezkedik el és felfelé terjeszkedik. A terasz biztosítja a természethez közeli élményt, ahol kialakítható étkező, napozó, vagy egy nyílt tűzhelyes konyha is. A legtöbb úszóhajón arra törekszenek, hogy a helyiségek úgy helyezkedjenek el, hogy a vízre a benne lévők rá tudjanak látni, ezért nagy üvegfelületű ablakokkal látják el.

Miben különbözik egy úszóház egy hagyományos épülettől?

nyito-lefele-nyil-bibor