A cikk elolvasása: 4 perc

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

Tedd naggyá kis konyhádat okos ötletekkel!

Korábbi cikkeimben már sokszor tértem be a konyhába, illetve ejtettem szót a kis méretek problémáiról. Ezúttal a két téma együttesével fogok foglalkozni, azaz a kis konyha problematikájával. Mivel a méretből fakadó gondok tulajdonképpen azonosak egy komplett lakás esetén, ezért sok megoldás vissza fog köszönni a kis konyhánál is, de természetesen vannak egyedi, csak erre a helyiségre vonatkozó körülmények is, amelyekre oda kell figyelnünk.

Mindjárt nézzük is meg, miben más egy konyha megtervezése, amennyiben a méretek nem sok mozgásteret adnak. Lakásunknak ez a területe egyfajta műhely, ahol a következő funkciókat kell egyesítnünk: tároló helyet kell kialakítanunk, előkészítő felületre lesz szükségünk, meg kell teremtenünk a vízvétel-mosogatás feltételét, munkafelület kell majd az ételek készítéséhez valamint a tálaláshoz, és természetesen kell egy sütő-főzőlap, ahol az ételeink elkészülnek.

Tervezés, berendezés kis konyhában

Kisméretű konyha esetén szinte biztos, hogy a munkafelületünket multifunkcióssá kell tennünk, esetleg egy alacsonyabb – a konyhaszekrény alá begördíthető mini konyhaszigetet kell kialakítanunk, amit a főzés közben megfelelően mozgathatunk. A gördíthető konyhaszigetre alkalmas lehet akár egy okosan átalakított zsúrkocsi is. Egy ilyen zsúrkocsin a nagy igénybevételű munkákat nyilván nem végezhetjük majd el, tehát a hús klopfolását a masszív munkafelületen fogjuk elvégezni.

Forrás: https://www.goodfreephotos.com/other-photos/rooms/small-kitchen-in-house.jpg.php

A mosogatónkhoz szinte biztosan nem tudunk majd csöpögtetőt helyezni, de a munkalapunk okos kidolgozással átveheti ezt a funkciót. Márvány, vagy kőlapos felületre érdemes egy vízelvezető csatornát, vagy hornyot vésetni, amely a lecsöpögő vizet elvezeti. A hűtőszekrény kikerülhet a kis konyhából. Tegyük azonban olyan helyre, ahol a hűtő és a konyha között az átjárás gyors és kényelmes.

A főzőlapunk feltehetően kétzónás lesz, és a sütő sem lehet magasabb 45 cm-nél, így talán még egy mini mosogatógép is elférhet a műszaki térben. Mini konyhával ellátott lakásban úgy sem tervezhetünk azzal, hogy nagy társaságokat fogunk megvendégelni. Amennyiben a konyhatér szűkössége fojtogató lenne, az is jó megoldás lehet, hogy összenyitjuk azt a nappalival. Ebben az esetben bele kell törődnünk, hogy némi szag keletkezni fog még abban az esetben is, ha elszívót telepítünk, vagy kiváló szellőztetésről tudunk gondoskodni.

Lássuk a további praktikákat!

Alapvető dolog, hogy a konyhatér minden felületét igyekezzünk hasznossá tenni. Ne csak horizontálisan, hanem vertikálisan is terjeszkedjünk ügyelve arra, hogy a magasabbra helyezett polcokon olyan dolgokat helyezzünk el, amelyeket ritkán szoktunk használni. A gyakran használt eszközöket, fűszereket és alapanyagokat kell a jól és kényelmesen elérhető helyekre telepíteni.

Forrás: https://www.flickr.com/photos/28538827@N05/5402887107

A tárolók ebben az esetben nagyon fontos funkciókat töltenek be, és nagyon okosan kell meghatároznunk, hogy az egyes polcokon, dobozokban mit fogunk elhelyezni. Érdemes a dobozokat felcímkézni, hogy mindig tisztában legyünk azzal, melyik tárolónk mit tartalmaz. Amennyiben kialakult a koncepció, és jól működik, már csak arra kell ügyelnünk, hogy mindig mindent a megfelelő helyre tegyünk vissza, s véletlenül se hagyjunk rendetlenséget magunk után.

A tér kihasználásában ne álljunk meg a fal felületeknél, mert szekrényünk oldalát ugyanúgy felpolcozhatjuk, mint mondjuk az ajtónk belső oldalát. Olykor egy egyszerű, a dizájnba illő hosszú rúd is pompás lehet, amelyre a mosogató eszközöket, vagy egy egyéb, arra akasztható dolgainkat elhelyezhetjük. Legyen szó falról, szekrény oldaláról, de akár a szekrényajtó belsejéről, sőt a tűzhely feletti csempe felületéről, helyezzünk, lógassunk, ragasszunk dolgokat minden felületre. Használhatunk kampót, mágnest, szöget, kosárkát, rudat, vagy bármit arra, hogy a kívánt tárgyakat lelógassuk. Elhelyezhetünk késeket, evőeszközöket, tálaló eszközöket, fűszereket vagy bármi mást is.    

A szűk tér okán legyen a fal világos, és ne válasszunk sötét konyhabútort sem a berendezéshez. A tér optikai tágítását elősegíthetjük a jó helyre felrakott tükörrel és az erős, több pontos megvilágítással is. A tér érzetét hangsúlyozhatjuk a nyitott polcokkal, igaz, az ott elhelyezett tárgyakat alkalmanként meg kell tisztítani még akkor is, ha nem használtuk közben őket.

Végezetül pedig hozzuk meg talán a legnehezebb döntést annak érdekében, hogy a konyhánk rendeltetésszerűen funkcionáljon. Vegyük számba, hogy mely eszközöket használjuk, és melyek azok, amelyekhez hónapszám hozzá sem nyúltunk. A kis konyha nem tűri a felesleges holmikat: amiket nem használunk, azokat ajándékozzuk el a nálunk szerencsésebbeknek, akiknek a polcán van elég hely ezek tárolására.

nyito-lefele-nyil-bibor