A cikk elolvasása: 5 perc

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

 

A legősibb burkolóanyagok közé tartozik a szőnyeg, története közel háromezer évvel ezelőtt kezdődött.

Hogyan lett a gazdagság jelképe a szőnyeg?

A legősibb burkolóanyagok közé tartozik a szőnyeg, története közel háromezer évvel ezelőtt kezdődött az ázsiai sztyeppéken. Az ott élő nomádok sátraikban, jurtáikban használták először a kézzel szőtt, nagyméretű darabokat. A szőnyeg megvédte a puszta föld hidegétől használóját, kellemes volt rajta járni, kiküszöbölte a nedvességet és még díszítette is az állattartó népek lakóhelyét. Nagy előnye volt, hogy – vándorló népekről lévén szó – csak fel kellett tekerni, és oda vitték, ahová csak akarták. Igazán univerzális burkolóanyag volt, és puszta megléte az emberi leleményt dicsérte.  

A szőnyeget Európa a nomád népeken keresztül ismerte meg, s ahogy megalkotói, úgy az európaiak is szívesen terítették lábuk alá, vagy házuk falára a díszes hímzésű szőnyeget.

A szőnyeget Európa ezeken a nomád népeken keresztül ismerte meg. Ahogy megalkotói, úgy az európaiak is szívesen terítették lábuk alá, vagy házuk falára a díszes hímzésű szőnyeget. A szőnyeg fontos szerepet játszott a nagypolgári kultúrában is, jelenléte egy ilyen lakásban a gazdagságot szimbolizálta.  Valószínűleg emiatt kezdett hanyatlani használata a második világháború után, és szegényedett el az addig nagyon minőségi szőnyegkultúra. Pedig a szőnyegek a társasházakban príma hang- és hőszigetelő tulajdonságaik miatt remekül érezték volna magukat. Nagyobb helyiségekben kiváló térelválasztók lehetnek, nem beszélve dekorációs értékékükről. Kiegészítőként nyomatékot adhatnak egy már kialakított stílusnak (pl. indiai, art deco, antik), de segítségükkel meg is törhetjük a rideg enteriőrt. 

A szőnyeg fajtái

A szőnyegeknek két nagy csoportját különböztetjük meg, mégpedig elkészítésük módja alapján. A kézi szövésű szőnyegek rendkívül értékes, drága darabok, hiszen nagyon sok munkaóra alatt készülnek, s rendszerint annak a vidéknek hagyományos stílusát és színvilágát képviselik, ahol készítették őket. Az egyes területeken különböző kézi technikákat használnak, így egy szakértő rögtön látja, hogy az adott szőnyeg honnan származik már abból is, hogy csomózták, vagy szőtték-e az adott darabot. 

A kézi szövésű szőnyegek rendkívül értékes, drága darabok, hiszen nagyon sok munkaóra alatt készülnek, s rendszerint annak a vidéknek hagyományos stílusát és színvilágát képviselik, ahol készítették őket.

Anyagát tekintve három fajtája létezik a szőnyegnek. A pamutból készült szőnyeg a legolcsóbb, míg a selyemből álló egészen különlegesnek számít, de a legnépszerűbbek a gyapjúból készültek. Ezeknek a gépi szövésű verzióit használják az otthonokban általában. 

Szőnyeg-praktikák 

A szőnyeg színe, mérete, mintázata és textúrája miatt nem mindegy, hogy milyen helyiségbe milyen darabot akarunk letenni, és hogy az adott helyre egyáltalán letehetjük-e. A világos tónusok optikailag tágítják a teret, így a nappaliban nagyon jól mutathat egy, a fal mellett álló bútorok lábáig terpeszkedő világos színű szőnyeg. A kis helyiségekben inkább az apró mintás darabokat érdemes elhelyezni, míg a nagyobb terekben remekül mutatnak a nagyobb geometriai mintákkal operáló szőnyegek.

A szőnyeg színe, mérete, mintázata és textúrája miatt nem mindegy, hogy milyen helyiségbe milyen darabot akarunk letenni.

A nappaliba kényelmes, puha, barátságos szőnyeget válasszunk. Ügyeljünk rá, hogy harmóniában legyen a falak és a bútorok színével, stílusával. A méretet tekintve az az ideális, amelyen kényelmesen elfér a kanapé, a fotel és a dohányzóasztal is. Az étkezőben az a jó szőnyeg, amelyik követi az étkezőasztal alakját, és akkor tökéletes igazán, ha leüléskor és felálláskor a székeket hátra tolva, a szék hátsó lába a szőnyegen marad. 

A nappaliba kényelmes, puha, barátságos szőnyeget válasszunk.

Nagyon remek helyen van egy szőnyeg a hálószobában, hiszen elnyeli a lépteink zaját, így társunk éjjeli útja nem fog felébreszteni minket, ráadásul mezítláb is közlekedhetünk a kellemes puhaságba merítve a talpunkat. A szőnyeg legyen nagyobb az ágy méreténél és lógjon túl is rajta, hiszen amikor felkelünk az ágyból azonnal a meleg és puha szőnyegre tehetjük le a lábunkat.

A gyerekszobába már sokkal körültekintőbben válasszunk szőnyeget, ha ugyan… Ide inkább egyszerű, elnyűhetetlen darabok kerüljenek, amelyek könnyen tisztíthatóak. A gyerekszoba szőnyege legyen puha, hogy a csemete érzékeny bőrét megóvjuk az esetleges karcolásoktól. 

A gyerekszoba szőnyege legyen puha, hogy a csemete érzékeny bőrét megóvjuk az esetleges karcolásoktól. 

Korábban a fürdőszobában nem terítettek le szőnyeget, mára azonban elérhetünk olyan víztaszító anyagból készült darabokat, amelyeket kifejezetten a vizes blokkokba szántak a fejlesztők. A konyhában ne gondolkodjunk szőnyegben, hiszen ott sok minden kiömölhet, morzsálódhat, s az nem tesz jót a szőnyegnek. Ráadásul a koszt a szálak nagyon könnyen megfogják. Ugyanakkor a lépcsőkre és a közlekedőkre már elhelyezhetünk szőnyegeket. Ezeknek nagyon masszívabbaknak lenniük, mivel nagy és állandó igénybevételnek vannak kitéve. Az ilyen felületekre egybefüggő futószőnyeg illik, és az a jó választás, amelyik portaszító képességgel bír.  

Szőnyeg vásárlása – néhány fontos szempont!

Szőnyegvásárlás esetén tartsuk szem előtt azt az irányelvet, hogy nem a bútort vesszük a szőnyeghez, hanem a lakásbelsőhöz választjuk ki a szőnyeget. Nem elhanyagolható tényező a szőnyeg mérete sem. Mindig az adott helyiség méretéhez illeszkedjen a kiválasztott darab, és itt ügyeljünk a bútorok elhelyezkedésére is. Hagyjunk 10-20 centimétert a fal illetve fotelek, székek között. Ettől lakásunkat tágabbnak és légiesebbnek fogjuk érzékelni.

Mit tegyünk a porral?         

Komoly ellenérv a szőnyeg használatával szemben, hogy rendkívüli módon megköti a port, és csak nagyon nehezen lehet megszabadulni tőle, ha a szálakba tapossuk. Tény: ha azt akarjuk, hogy szőnyegeink hosszú életűek legyenek, rendszeresen takarítanunk kell a szőnyeget.

Ha azt akarjuk, hogy a szőnyeg hosszú életű legyen, rendszeresen takarítanunk kell.

A porszívózás mellett, – ha csak lehet -, poroljuk ki alaposan, és levegőztessük meg, mivel a porszívó a szálak mélyén lévő port nem tudja felvenni. Sose lépjünk cipővel a szőnyegre, és ha véletlenül foltot ejtünk, azonnal tisztítsuk ki. A szőnyeg igényli a professzionális tisztítást is. Ez persze pénzbe kerül, de nem érdemes spórolni vele, hiszen ezzel növeljük szőnyegünk élettartamát.

nyito-lefele-nyil-bibor