A cikk elolvasása: 4 perc

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

A tavasz a megújulás hónapja, s annak végén lombba öltöznek a fák, és zöldellnek a mezők, rétek.

A viruló élet zöldbe öltözik

Noha a november már a lombjukat vesztett fákkal köszönt be, mi most mégis nosztalgiázzunk egy kicsit, és merüljünk a természet zöld erdejében, ezzel befejezve sorozatomat a színek és a lakberendezés kapcsolatáról. 

A tavasz a megújulás hónapja, s annak végén lombba öltöznek a fák, és zöldellnek a mezők, rétek. Nem véletlen, hogy a kék után a zöld a legnépszerűbb szín. A friss erdei levegőt, az örök egyensúlyt, a megnyugvást és a virulás ígéretét hordozza. 

A zöld másodlagos szín, amelyet kékből és sárgából keverhetünk össze, komplementer színe pedig a vörös. Az emberszabásúak színlátása a zöldre igen érzékeny, s ez nem véletlen. Az evolúció a lombok között, vagy erdőben élő rokonaink és őseink között fejlesztette ki a zöld árnyalatainak felismerését, mert elengedhetetlen volt ez az élelemszerzés szempontjából.  Az ember ennek a képességnek a csúcsragadozója, mert mi tudjuk a legtöbb árnyalatot felismerni az emlősök között.

Az evolúció a lombok között, vagy erdőben élő rokonaink és őseink között fejlesztette ki a zöld árnyalatainak felismerését, mert elengedhetetlen volt ez az élelemszerzés szempontjából.

A lakás mely pontján érzi otthon magát a zöld? 

A zöld színhez a harmónia és az egyensúly kötődik. Olyan nyugtató szín, amely kikapcsol, pihenteti a szemet, és segít egyensúlyba hozni a tudatot, valamint az érzelmeket. A kimerült embereket kifejezetten regenerálja, s kevésbé érezzük magunkat fáradtnak, ha zöld környezetben vagyunk. Természetes tehát, hogy a lakberendezés is szívesen használja fel a zöldet, elsősorban háttérszínként.

A nappali az egyik megfelelő közege a zöldnek, különösen olyanoknak ajánlható, akik egyébként stresszes környezetben dolgoznak. Egy kellemes zöld tónusú nappali nekik a megnyugvás szigete lehet. E nyugtató hatás miatt ideális választás a fürdőszobában és hálószobában. Ugyanakkor az is elmondható, hogy univerzális szín, és a lakás bármelyik helyiségében használható, csak az árnyalatokra, az arányokra és a megfelelő házasításokra kell figyelemmel lennünk. 

A zöld a nyugtató hatása miatt ideális választás a hálószobában.

Mely színekkel érzi jól magát a zöld? 

A zöld a tekintetben is univerzális, hogy csaknem minden színkombinációban érvényesül. Az egyetlen kivétel a lila, amellyel párosítva idegesítő, rikító és vibráló együttest alkot. 

A zöld páros társa esetében inkább az adott tér funkcióira, és a keresett hangulatra kell a hangsúlyt fektetnünk. Különleges szín már csak azért is, mert önmaga árnyalataival is pompásan érzi magát. Egy kellemes almazöld, és mélyebb árnyalata friss erőt sugároz, amely pozitívan hat a koncentrációnkra – így dolgozószobákban kifejezetten ajánlatos lehet.  

Egy kellemes almazöld, és mélyebb árnyalata friss erőt sugároz, amely pozitívan hat a koncentrációnkra – így dolgozószobákban kifejezetten ajánlatos lehet.

Az élénk, világosabb árnyalatok, mint a lime vagy az említett almazöld vidám atmoszférát teremtenek, és optikailag tágítják a teret. Ezért kis lakásokban is bátran alkalmazható színkombináció. 

A természet színe, és éppen ezért nagyon harmonikus a kapcsolata a föld színével, a barnával, és annak számos árnyalatával. Zöld háttérben a természetes fabútorok egészen naturális enteriőrt teremtenek.

A zöld a természet színe, és éppen ezért nagyon harmonikus a kapcsolata a föld színével, a barnával, és annak számos árnyalatával.

Fehérrel kombinálva elegáns, már-már légies hangulatú enteriőröket varázsolhat. Ezt a kombinációt egy ecsetvonásnyi arannyal megspékelve igazán elegáns környezetet teremthetünk. 

Ellenpárja a vörös. Ennél a kombinációnál ügyelnünk kell az arányokra. A vörössel csínján kell bánni, és inkább a halványabb árnyalatokat variáljuk a zölddel. A szürke és a zöld párosa igen letisztult környezetet teremthet. Izgalmasabb hatást lehet elérni, amennyiben a sárgát vagy a narancssárgát házasítjuk a zölddel. Ez a kombináció a nyarat idézi, és a mediterrán enteriőrök elmaradhatatlan színvilágát komponálja meg.  

Gyerekszobában, fürdőben vagy konyhában játékos atmoszférát teremthetünk a zöld és a kék használatával. Mint láthatjuk, a zöld univerzális szín, és ezért nagyon sok lakberendező szívesen nyúl hozzá. 

A gyerekszobában játékos atmoszférát teremthetünk a zöld használatával.

Milyen fogalmak párosulnak a zöldhöz? 

Csaknem minden termék, amely a természetességet hirdeti, zöld színbe csomagolva jelenik meg. A környezetbarát autók rendszámtáblája is zöld, és még az egyes olajvállalatok is zöldbe bújnak, amikor a kevésbé környezetkárosító anyagaikat reklámozzák.  A zöld egyet jelent az egészséggel, és a természettel, ugyanakkor az üdeség és a béke színe is. 

Mivel a zöld a kék és a sárga elegye, ebből adódik a kétértelműsége is: lehet a fiatalság, a remény, a boldogság, ugyanakkor a változás az átmenetiség, a féltékenység jelölője, de még a betegség színe is. A gyomorbántalmakkal rendelkező ember arcát is zöldnek szoktuk mondani, mi több még az éretlen és tapasztalan embert is zöldfülűnek szokás nevezni. 

A kereszténységben ismét pozitív a jelentése, mivel a halhatatlanság és a feltámadás színe. A sötétzöld szín a férfias, konzervatív jólétet sugallja. 

A zöld egyet jelent az egészséggel, és a természettel, ugyanakkor az üdeség és a béke színe is. 

Milyen jelentése van a zöldnek az egyes kultúrákban? 

Európáról tulajdonképpen már szót ejtettünk: a természet, a környezettudatosság, az újjászületés, a tavasz színe. A zöld nagyon sok nemzet zászlajának is alapszíne. Különösen az arab országokra igaz ez, mivel az iszlám alapszíne. A sivatagi országokban nagyon különleges színnek számít, a vízhez és az élethez kapcsolódik.  

Érdekes, hogy a zöldben bővelkedő országokban – mint például Indonéziában, vagy Malajziában a veszélyt jelzik ezzel a színnel. Észak-Afrikában a korrupció szimbólumaként is használatos. Ez utóbbi színjelentések ugyan negatívak, de mindent egybevetve a zöld mégis inkább az örömteli emberi dolgok visszatükrözője, ezért szeretjük olyan sokan. 

nyito-lefele-nyil-bibor