A cikk elolvasása: 4 perc

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

Elegancia, természetesség, rusztikusság – hogyan teremtsünk igazi Provence-i hangulatot? A dél-francia vidék lágy ölelésében – lakj Provence-i környezetben!

Egyik kedvenc filmem a Bor, mámor, Provence Russel Crowe főszereplésével. A történet talán nem is annyira izgalmas, sőt a mese fonala sem kígyózik nem várt magasságokba, ám ezzel szemben csodálatos és megkapó ennek a dél-francia vidéknek a világa. A déli temperamentumba oltott csendes elegancia, amely a vidéki ember józan mértéktartásával párosul hihetetlen képi világot teremt.

A mediterrán melegben pompázatos virágok nyílnak, és lilábbnál is lilább színben ragyognak a levendula mezők. Ahol a fűszeres illatoknak, a kulináris élvezeteknek és az életörömnek ilyen Mekkáját leljük meg, ott bizony a házak belső világa sem közönséges. A Provence-i stílus sokak által igen kedveltté vált, s lakásukat vagy házukat ennek jegyében tervezik, próbálják kialakítani.

De vajon mi is az a Provence-i stílus, melyek ennek meghatározó jegyei? Először is búcsúzzunk el néhány közhelytől, amelyet erre a stílusra erőltetnek rá azok, akik inkább csak a felszínes dolgokat kapirgálják. Noha a levendula a térség egyik meghatározó virága és gyógynövénye, még véletlenül sem a lila szín uralja a belső teret. Sőt, a használati és dísztárgyak esetében sem hemzseg díszítőelemként a levendula.

Ennek a speciális mediterrán világnak a pasztell és a füstös a kedves színárnyalata, a fáradt színek, a méla tónusok állnak össze az egyszerű, rusztikus és letisztult használati eszközökkel együtt egy csodásan bensőséges és egységes világgá. Az is a tévhitek közé tartozik, hogy a fehér szín orgiája tölti be a teret, mert bár a fehér alapszín, de ez is csak mértékkel mutatkozik meg az alapvetően természetes anyagok közegében.

A vidéki élethez híven ez a stílus a természetben fellelhető tiszta anyagokat – fa, kő, vászon, bőr – részesíti előnyben. Az egyszerű fapadlók, a kőburkolatú falak és a kézzel szőtt falvédők valamint ágytakarók mind a természetességről árulkodnak. Érdemes a falakat, ajtókat, bútorokat a pasztell árnyalataiban lefesteni a stílus tökéletes megvalósításának érdekében.

A stílus egyik legfontosabb elemét képezi az antik hatás, melyet leginkább bútorainkon érzékeltethetünk. Már számos boltban kaphatunk vintage stílusú bútorokat. Azonban, ha van elegendő időnk és bátorságunk régi bútoraink felújításához, az antikolás műveletét otthon is könnyen elvégezhetjük. Többféle módszerrel dolgozhatunk: viaszos csiszolás, repesztés, koptatás. A legegyszerűbb, ha festés után kenünk fel valamilyen öregítő anyagot a bútorra.

A legfontosabb kiegészítői a provence-i enteriőröknek az ütött-kopott használati tárgyak. Fém gyertyatartók, illóolajos üvegcsék, rézedények, locsolókannák, csipketerítők, vázák és kovácsoltvas keretezésű tükrök mind a provence-i stílust erősítik. Bolhapiacokon és régiség boltokban rengeteg antik tárgyat vásárolhatunk fillérekért.

Talán nem meglepő, hogy a konyhai berendezések esetében „megengedett” használati eszköz a zománcos edény, de uralkodó anyag a réz, a vas és az acél.  A lényeg a funkcionalitás! Ezeket a vidékies, francia otthonokat rendszerint kőből készült, körülvett, illetve dekorált tűzhely teszi igazán teljessé, ugyanis a központi hely a tűzé és az életé. A konyhában szívesen használt ezen kívül agyag, kő vagy tégla alapú kiegészítőket, melyek edények, fűszertartók vagy fiókok, polcok képében jelennek meg. A szobákban megjelenik a fapadló, ritkább esetekben a parketta.

A Provence-stílus szobái hangulatosak, melegséget árasztanak, úgy, hogy közben átjárja őket a francia elegancia. Színeiket illetően kedveli a nap sárga és az arany visszafogottabb, finomabb árnyalatait, de nem riad vissza az erőteljes zöld vagy éppen a kobalt kék alkalmazásától sem. Ezen kívül a kék szinte összes tónusa megjelenik otthonaikban. Azonban kiegészítőikkel roppant finoman bánnak, itt többnyire a fekete és a szürke árnyalatai a dominánsak.

A világítástechnikai megoldások során is igyekszik a klasszikus vonalat képviselni: kedveli a mennyezeti és függő lámpákat, de a pasztell árnyalatú állólámpáktól sem riad vissza. Ezek rendszerint kovácsoltvas vázból készülnek és főként a fehér, a bronz vagy a réz színek a dominánsak.   

A Provence-i stílus főleg azok számára tökéletes választás, akik igazán odavannak a vidéki stílusért. Kialakítása bár időigényes, de a végeredmény szempontjából minden igyekezetet megér. Talán nincs is romantikusabb annál, amikor kedvesünkkel egy ilyen környezetben ülünk egymást átkarolva, miközben egy testes és zamatos francia bort kortyolgatunk.

nyito-lefele-nyil-bibor