A cikk elolvasása: 4 perc

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

A redőny az árnyékolástechnika fenegyereke. Színben, fajtában és kezelhetőségben végtelen kombinációban elérhető, és a leghatékonyabb a hőség, a betörő valamint a magas rezsi elleni védelemben. 

Közeleg a nyár, a napfény, a gyümölcsérlelő meleg, a gondtalan vakációzás évszaka. És közeleg a kánikula, a tikkasztó hőség is. Mindannyian ismerjük, milyen egy kemence forróságú hálószobában tölteni az éjszakát, izzadságban fuldokolni, várva a hajnali enyhületet egy olyan nyitott ablak közelében, amely beengedi a zajokat és esetleg még a rovarokat is.

Természetesen elkerülhetjük ezt a démoni kellemetlenséget lakásunkban vagy nyaralónkban, ha odafigyelünk az árnyékolásra, és elegendő pénzt is szánunk rá, hogy ne kelljen csak az áramzabáló légkondicionálóra hagyatkozni. Típusát tekintve a következő megoldások közül választhatunk: függöny, roló, római roló és a közkedvelt redőny. Mi most csupán ez utóbbinak bontjuk ki az előnyeit.

A külső árnyékolók között a legnépszerűbbek a redőnyök. Vélhetően azért is, mert a faredőny gyártását még az 1800-as években kezdték meg Esslingenben, így több mint kétszáz éve elérhető a vásárlók számára. Anyagukat tekintve lehetnek fából, alumíniumból és műanyagból. A faredőny csak belső tokos kivitelezésben valósítható meg. A faredőnynek rendkívül jó a hőszigetelő képessége. Ma már nemcsak mechanikusan, de elektronikusan is mozgatható ez a redőnyfajta is.

Az alumíniumból készült változat többfajta tokolást tesz lehetővé, esztétikus és védelmet nyújthat a betörők ellen is. Hőszigetelő hatása – úgy télen, mint nyáron – és zajvédelme sem elhanyagolható a duplafalú redőnylécet kitöltő poliuretán habnak köszönhetően. Problémamentes működését a lécek végén elhelyezett csúszásgátlók biztosítják.

A műanyagredőnyökre is igaz, hogy külső tokos, külső vakolható tokos és hagyományos belső tokos változatban is elérhetőek. A külső tokos műanyag redőny a legkeresettebb redőnytípus, mivel jó hőszigetelő, jól sötétít és ez a legolcsóbb redőnyfajta. Legtöbb alkatrésze műanyagból van, kivétel a redőnytok (alumínium) és a tengely (acél).

Ma már hazánkban is megnőtt az igény arra, hogy a redőnyöket ne csak kényelmesen, de okosan is lehessen vezérelni. A kézi vezérléshez minden alkalommal az ablakhoz kell lépnünk, és ha távol vagyunk az otthonunktól, járhatunk úgy, hogy a véletlenül felengedett redőny miatt estére felforrósodik a lakás.

A motoros vezérléssel működtetetett redőnyöknél azt a kényelmi funkciót érjük el, hogy akár egy fotelből is elvégezhetjük az árnyékolást egy távkapcsoló segítségével a lakás teljes nyílászáróinál. Ráadásul ehhez nem szükséges az egész lakást kábelek hálózatával elcsúfítani.

Az igazán modern és hatékony megoldás házunk, lakásunk árnyékolásának teljes automatizálása.  Ez nem meglepő, hiszen az egész életünket behálózzák a különféle önműködő okosmegoldások, ezáltal a redőnyök sem maradhatnak ki a sorból, hiszen rohanó világunkban az embereknek alapvető igényük az, hogy minél kevesebb időt kelljen tölteniük olyan mellékes teendőkkel, mint például az árnyékolók szabályozása.

Ezt a terhet veszi le a vállunkról az automatizálás, aminek az alapját néhány speciális szenzorral ellátott motorizált redőny adja. Sőt, mobil applikáció segítségével a legtávolabbi pontokból is szabályozhatjuk lakásunknak ezt a rendszerét.

Az automatizálás kényelmes, hiszen érzékelő paramétereivel rugalmasan alkalmazkodik a hő és fényviszonyokhoz. Bárhonnan irányítható és csökkenti a rezsinket, hiszen a legoptimálisabb hőmérséklet védelmével leveszi a terhet a légkondicionálónkról, és megvéd a betörőktől is.

Ma már attól sem kell tartanunk, hogy a redőnyünk csökkenti házunk esztétikai értékét. Elmúltak azok az évek, amikor egy redőny csak és kizárólag fehér vagy szürke színben biztosíthatta otthonunk árnyékolási tulajdonságait, hiszen ezek a termékek túlzás nélkül képesek alapjaiban meghatározni egy lakóház megjelenését.

Alumínium redőnyök

A megszokott árnyalatok mellett egy árnyékoló ma már a szivárvány minden színében pompázhat, tehát hozzáigazíthatjuk nyílászáróinkhoz, de akár a homlokzathoz is. A redőny egyfajta díszítőelemként is funkcionálhat – mint egykoron például a spaletták -, tehát kellemes kontrasztba állíthatjuk megjelenését lakásunk kinézetével, ezáltal egy fehér homlokzaton például rendkívül mutatós lehet egy sötétbarna vagy valamilyen fahatású árnyékoló alkalmazása.

nyito-lefele-nyil-bibor