A cikk elolvasása: 6 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc: +36 (70) 426-3106

A szúnyogok évmilliók alatt fejlődtek tökéletesre, és nem könnyű ezt a hatalmas előnyüket lefaragni.

Ádáz ütközet ősidők óta

A nyarat szinte mindenki kedveli, mivel tele van olyan örömökkel, amelyeket csak ez az évszak tud nyújtani. Az energiaválság korában nem mellékes, hogy nem kell fűtenünk, igaz, a légkondicionálókra annál inkább szükségünk lehet. A nagy szabadságolások nyáron történnek, amikor az emberek a vízpartok közelségét keresik. 

A gyümölcsök zöme is ekkor érik, és reménykedhetünk abban, hogy szezonjuk idején talán valamivel csökkenni fog az áruk is. A nyár a hosszú nappalokról, a szépséges napfelkeltékről és naplementékről szól. Egyetlen, ám annál kellemetlenebb kísérőjelensége van ezeknek az időszakoknak, mégpedig a szúnyogok. Ezek a vérszívó rovarok is pont a hajnali és alkonyi zónában élénkülnek meg és indulnak vérszívó útjukra. Amióta ember és szúnyog létezik, ádáz küzdelem folyik közöttük, gyakorta az utóbbi győzelmével.    

Mi a baj a szúnyogokkal?

A szúnyogok évmilliók alatt fejlődtek tökéletesre, és nem könnyű ezt a hatalmas előnyüket lefaragni. Taktikájuk alapján tömegben rajzanak ki és a test minden gyenge felületét képesek megtámadni. Aki egy ilyen raj támadásába kerül, jól tudja, hogy képesek még a szemgolyónak is nekiütközni, vagy berepülni a száj résén. A bőrön olyan puhán tudnak landolni, hogy azt az áldozat észre sem veszi. Erre a képességre azért van szükségük, mert időbe telik, míg át tudják szívókájukat juttatni a bőrön. Amikor a vér felszívása megtörténik, csak akkor érzi meg az ember a csípést, és az már késő. 

A szúnyog nyála, amely a vért feloldja, kellemetlenül irritáló, így erős viszketés vált ki, rosszabb esetben nagyobb duzzanatok is kialakulhatnak azoknál, akik allergiások rá. A viszkető kiütéseknél sajnos komolyabb veszélyforrások hordozói lehetnek egyes fajok. A klímaváltozás olyan szúnyogfajoknak is lehetőséget ad a terjeszkedésre, amelyek felelősek a nyugat-nílusi láz és a malária fertőzéséért. Ez utóbbi betegségek miatt sokkal komolyabb védelemre van szükségünk. Van aztán olyan fajta is, köznapi nevén púpos szúnyog, amely kellemetlen zümmögésével zavarhatja meg a pihenésünket. Ebből a fajtából már egy is nagyon irritáló tud lenni.     

Klasszikus védelmi fal, a szúnyogháló  

A szúnyogok lakótérből kirekesztésének leghatékonyabb eszköze a szúnyogháló, amelyet manapság számtalan típusban fel lehet szerelni a nyílászárókra. Azt gondolhatnánk, hogy a háló modern korunk terméke, pedig már sok évszázaddal ezelőtt is ezt a módszert alkalmazták őseink. A régi korok hálói vékony, fátyolszerű anyagok voltak, amelyeket a bejárati ajtó vagy az ablak elé függesztettek fel. A XI. században a gazdagok már ilyen kelmékkel védekeztek a szúnyog ellen. Hazánkban erre a védelmi módra a XII. századtól van bizonyítékunk, de csak a XVI. századtól találkozunk a háló megnevezéssel.

A szúnyogok lakótérből kirekesztésének leghatékonyabb eszköze a szúnyogháló

A XVIII. században terjedt el a szúnyogháló használata, amikor ezek a függönyszerű anyagok olcsóbbak lettek. Az ipari forradalommal együtt aztán lassú fejlődésnek indultak ezek, a nyílászárókra szerelhető védőhálók. Napjainkban már többféle típusból választhatunk a fixtől a pliszéig. A fix hálókat rendszerint olyan ablakokra szerelik, amelyeket nem nyitnak ki rendszeresen, de ezek a külső ablakkeretre is feltapaszthatóak, mert az ablakok szárnya normális esetben befelé nyílik. 

A klipszes szúnyoghálók lényege, hogy együtt nyílnak az ajtóval, ablakkal, ami a nyitást megkönnyíti, ennek folytán azonban egy rövid időre rés nyílik a pajzson. A tolóajtók szúnyoghálói az ajtó elé kerülnek felszerelésre, és ugyanúgy nyithatóak, mint maga az ajtó. Itt csak pillanatok állnak a szúnyog rendelkezésére ahhoz, hogy behatoljon az épületbe. A legkedveltebb szúnyogháló az úgynevezett pliszé, mivel felszerelése és használata nagyon egyszerű, praktikus, strapabíró és csendes a működése. A vásárlók számára nem lényegtelen az sem, hogy szúnyogháló felszerelése mennyire bonyolult. Aki nem született ezermester, az vásárolhat olyan ablakot és ajtót, amelyen gyárilag ki van alakítva a szúnyog elleni védelem. A technikai megoldás roló rendszerű, hogy könnyen lehessen a szerkezetet kezelni. 

Külső védelmi eszközök és hatékonyságuk      

A lakásban, azaz zárt környezetben viszonylag eredményesen lehet védekezni a vérszívók ellen. Amennyiben betéved valamilyen résen keresztül egy-egy példány, azt szúnyogölő spray segítségével könnyedén ki tudjuk iktatni, és az álmunk békés és zavartalan lesz. 

Szúnyogok

A külső, házhoz tartozó területeken viszont nem tudunk ütköző zónát kialakítani. A nyári verandán kellemes az esti társasági élet, de az biztos, hogy a szúnyogok kellemetlenkedni fognak. Ilyenkor aztán előkerül minden, amiről azt gondoljuk, hogy segít elriasztani ezeket a rovarokat. Régóta kaphatóak olyan, erős szagú krémek és sprayk, amelyek azt ígérik, hogy szagukkal elriasztják a szúnyogokat. 

Amikor hűvösödni kezd, sokan tüzet raknak, amelynek a füstje valóban zavarja a szúnyogokat, de csak ott, ahol nagy erővel terjeng. A füst körén kívül ezek a rovarok újra támadásba lendülnek. A szúnyogok fittyet hánynak azokra az elektromos risztókra is, amelyeket jó pénzért lehet beszerezni a boltokban. Régóta kimutatták már, hogy ezek az eszközök hatástalanok. 

Egyéb praktikák a szúnyogok ellen 

A szúnyog ellen a nyitott térben legegyszerűbben úgy védekezhetünk, hogy alaposan felöltözünk, és lezárjuk a testünk pontjait. A gond ezzel az, hogy nyaranta fullasztó lehet vastag anyagokkal védekezni. Ilyenkor jönnek a kencék és a sprayk. A kertekben javasolják olyan növények ültetését, amelyet nem annyira kedvel a szúnyog. Erre már van kialakult lista, könnyen megtalálható az interneten. Ezek közé tartozik például a kakassarkantyú, mezei mimóza, macskamenta, rozmaring, citromfű. 

A szúnyogok ellen a nyitott térben legegyszerűbben úgy védekezhetünk, hogy alaposan felöltözünk, és lezárjuk a testünk pontjait.

Vannak, akik azt tanácsolják, hogy tegyünk ki egy tálka almaecetet, amely vonzza ezeket a rovarokat, és nem ránk fognak vadászni. Az a meglátásom, hogy okosabb, ha nem csalogatjuk a közelünkbe a szúnyogot, mert akkor az almaecet helyett mi leszünk a célpontok. A fokhagyma fogyasztása kétségkívül észrevehető a leheleten és annak illóolaja a bőrön is átüt, de ez elsősorban embertársainkat riasztja el, semmint a szúnyogokat. 

Központi támadás az élőhelyekre       

A központi szúnyogirtás jelenleg a leghatékonyabb eszköz. Ezeket az adott önkormányzat hirdeti, meghatározva az időpontot. Erre azért van szükség, hogy a település felett repülő gépről leszórt irtószer ne áztassa el az alatta lévőket, illetve ne jusson a lakótérbe. A cél minden esetben azoknak a vizes élőhelyeknek a bombázása, ahol a szúnyog él és szaporodik. Szívesen bújnak meg ezek a rovarok a magas fűben, ezért az ilyen helyeket is érdemes megszórni. 

A vegyipar és a biológiai laborok nem győzik az újabb mérgeket előállítani, mert a vérszívók egy idő után a korábbi szerre immunissá válnak. Arra is ügyelniük kell, hogy az új fejlesztés ne legyen káros olyan hasznos élőlényekre nézve, mint például a méh. A kutatások már a szúnyog genetikájának szintjénél tartanak. Amennyiben sikerül kifejleszteni meddő rovarokat, az nagyban javíthatja az esélyeket ellenük. 

Amíg azonban nem sikerül áttörést elérnie a tudósoknak, addig ki-ki a háza környezetében tehet sokat a szúnyoginvázió ellen. Kicsiben mi magunk is megtehetjük azt, hogy a kertünkben rendet tartunk, eltüntetjük a vizes gödröket, pocsolyákat, és a kerti füvet sem hagyjuk magasara nőni. A szúnyogokkal szembeni küzdelem ezen a nyáron sem fog elmaradni, ezért időben szereljük fel a szúnyoghálókat a nyílászárókra! 

A központi szúnyogirtás jelenleg a leghatékonyabb eszköz.

nyito-lefele-nyil-bibor