A cikk elolvasása: 6 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc: +36 (70) 426-3106

Az épületek mérete, stílusa és kivitelezése nemcsak a tulajdonosok anyagi helyzetéről árulkodik, hanem arról is, hogy mit jelent számukra a nyaraló fogalma. 

Élet költözik a nyaralókba

A június egyik jele, hogy lassan élettel telítődnek meg a télen és kora tavasszal még hallgatag nyaralók a vízpartok mentén, a hegyek ölelésében, és minden olyan vidéken, ahová az emberek felüdülni, pihenni, kikapcsolódni vágynak. 

Míg a házakban, lakásokban az emberek a hétköznapjaikat élik, a nyaraló fő hivatása az, hogy az abban tartózkodó el tudjon menekülni a gondoktól, a munka világának taposómalmából. A nyaralónak ehhez a legfőbb igényhez kell igazodnia. 

Amikor egy üdülőövezetben járunk, számtalan méretű és típusú épülettel találkozhatunk. Gyakran egyetlen utcasoron belül is észlelhetjük, hogy mekkora különbségek lehetnek akár a szomszédok között is. Az önkormányzatok általában egységes területeket parcelláznak fel, de a telkeken belül láthatunk ügyetlenül összegányolt bungalóktól kezdve a főúri villáig számtalan épületet, hogy a kertek állapotáról még említést se tegyünk. 

Az épületek mérete, stílusa és kivitelezése nemcsak a tulajdonosok anyagi helyzetéről árulkodik, hanem arról is, hogy mit jelent számukra a nyaraló fogalma. 

Alapvető szempontok

Megfigyelhető tendencia, hogy a nyaralók tulajdonosai aktív, munkás életük során legalább annyi pénzt és energiát szánnak erre az ingatlanra, mint a városi lakásukra. A törekvés mögött az a nyilvánvaló szándék húzódik meg, hogy nyugdíjas korukban a város zajától távol, nyugodtabb környezetben teljenek a mindennapjaik, élvezve a kert adta örömöket is. Az ilyen nyaralók tulajdonképpen semmiben sem különböznek egy kertes háztól, és ha először még nem is, egy idő után sor kerül a téliesítésükre is.

Amíg azonban nem veszi tartós használatba azt a tulajdonosa, a víkendházat nagyjából három célra használhatja: funkcionálhat alkalmi üdülőhelyként a család és a barátok számára, berendezhető állandó nyári lakká, vagy élvezhető klasszikus hétvégi házként is. A nyaraló vásárlásakor vagy megépítésekor ezekből az alapokból szoktak kiindulni. 

Nyaraló

A víkendház berendezése ugyanolyan, ha nem fontosabb kérdés, mint az állandó otthoné. Míg a lakásban a család létszáma adott, addig a nyaralóban rendszeresen megfordulhatnak mások is, akiket szívesen látunk vendégül. Időszakosan tehát egy egész kis társasággal bővülhet ki a létszám, amit muszáj figyelembe venni. Az állandó létszám és az időszakosan megnövekedő társaságra is fel kell készítenünk a nyaralónkat. A helyzetet tovább bonyolítja, ha kisgyerekek, háziállat, idős vagy mozgássérült családtag is állandó vendége a nyári laknak. 

Kisgyerek esetében ugyanolyan védelmi intézkedéseket kell tenni, mint a lakóháznál: konnektor fedő, éltompító, gyerekzár az emeleti ablakon stb. Egészen pici baba esetén helyet kell biztosítani a kiságynak vagy a pelenkázónak. Idősek kapcsán elsősorban az akadálymentesítésre kell ügyelni. Amennyiben emeletes a nyaraló, célszerű a nehezen mozgó családtagoknak a földszinti térben kialakítani egy szobát. A leggyakoribb háziállat, amelyet a család magával visz nyaralásra, a kutya. A kertben vagy a teraszon szükség lehet egy kutyaházra, vagy magában a nyaralóban kell kialakítani a részére egy zugot, amely csak az övé.          

Felkészülés a társasági életre    

A nyaraló a legtöbb esetben nem a magányos elvonulás terepe. Ellenkezőleg: időszakosan nagyobb társaságok is összegyűlhetnek benne. Ennek megfelelően érdemes olyan összecsukható székeket beszerezni, amelyek kényelmesen tárolhatóak akkor, amikor nincs vendégjárás. Az alváshoz a kinyitható kanapé, a fotelágy vagy az egyszerű matracok is megfelelőek. Mindezeket a holmikat használaton kívül valamilyen zárt, száraz helyen lehet elraktározni. A pincével vagy padlással rendelkező épületeknek ezen részei kiválóak a tárolásra, de egy masszívan megépített fészer vagy műhely is megteszi. 

Ugyanez a helyzet a konyhai eszközökkel. Nagyobb társaság esetén sokkal több tányérra és evőeszközre lesz szükség. Ezek is tárolhatók a már említett helyeken, de az is jó megoldás lehet – bár nem túl elegáns – hogy eldobható eszközökkel segítjük ki a konyhát. A nyaraló kiválóan alkalmas olyan evéssel összekötött időtöltésre, amelyet a jó levegőn végezhetünk. A különböző grillezők erre tökéletesen alkalmasak, de viszonylag egyszerűen elkészíthető egy tűzrakó hely a szalonnasütéshez vagy bográcsozáshoz. A nagy társaságot kedvelők végsősoron egy kerti konyhában is gondolkodhatnak. Vannak azonban olyan háziasszonyok, akik a nyaralóban már nem szeretnék a napjuk nagy részét a konyhában tölteni. Ebben az esetben egy sokkal egyszerűbb nyári konyha is elegendő, szabad helyet engedve az egyéb tevékenységeknek.   

A nyaraló kiválóan alkalmas olyan evéssel összekötött időtöltésre, amelyet a jó levegőn végezhetünk. A különböző grillezők erre tökéletesen alkalmasak.

Kacatok helyett többfunkciós bútorokat! 

A nyaralók alapterülete és szerkezete gyakran eltér a lakásoktól, ezért nem biztos, hogy az otthon használt bútorok tökéletesen betöltik a funkciójukat. Sokan követik el azt a hibát is, hogy a már kiszolgált, lestrapált, vagy a nagymamától megörökölt régi bútorokat szállítják és helyezik el a víkendházban. Tegyük fel magunknak a kérdést, hogy tényleg jó megoldás az, ha a már sehol sem kellő régiségekkel pakoljuk tele azt az épületet, amely a felhőtlen kikapcsolódásra szolgál? Önmagában már a kacatokból összeállt arculat sem tesz jót a léleknek, de egy rozoga, kifeküdt ágyrugóval rendelkező heverő biztosan nem fogja a pihenést szolgálni. Nem azt állítom, hogy a régi bútorok mind használhatatlanok. Azonban mindenképpen felül kell vizsgálni, hogy mi az, ami még használható és jól is mutat abban a környezetben, amelyben el akarjuk helyezni. Ne csináljunk a nyaralónkból bútorraktárt!

A kisebb helyiségekkel rendelkező víkendházakban célszerű olyan bútoroknak helyet adni, amelyek több funkcióval rendelkeznek. A már említett fotelágy mellett hasznos lehet egy olyan komód, amelynek fiókjába pakolhatunk, a tetején pedig egyéb holmiknak is van hely. A tárolók, polcok, a rejtett fiókkal, speciális és helytakarékos rekeszekkel ellátott vitrinek és konyhabútorok kifejezetten az ilyen típusú ingatlanok tulajdonosai számára készültek. A televíziók közül is érdemes olyat választani, amelyik falra szerelhető és oldalirányban elforgatható a tartója. Mivel rövidebb időszakokat töltünk ezen a helyen, nem feltétlenül kell egy hatalmas hűtőszekrény, bár ahol sok gyümölcs és zöldség terem a kertben, ott szükség lehet egy fagyasztóládára. 

Vizesblokkok és a kert

Kényes kérdés lehet a fürdőszoba és az illemhely abban az esetben, ha nagyobb társaságokat fogadunk. Amennyiben ez a helyzet, bizony szükség lehet legalább két, elszeparált vécére, amelynek megfelelő a szellőzése. A fürdőt is úgy kell kialakítani, hogy egyszerre ketten is le tudjanak tusolni. Ellenkező esetben kínos jelenetekre számíthatunk a nagyobb vendégjárás alkalmával. A nyaralóba nem érdemes kádat beépíteni, mert nem a pancsolás a cél, ráadásul sok helyet elvesz a területből.  

A nyaralóhoz természetesen megfelelő zöldterület is tartozik. A társaságot kedvelők ezt a kertet nem a paradicsomágyásokra fogják hasznosítani, hanem arra, hogy a közösség jó időben kint élvezhesse a nyár örömeit. Készülhet itt egy kis fürdőmedence, kerti konyha, kerti tó padokkal – a lehetőségek tára igényről igényre módosítható. A lényeg, hogy az ott elhelyezett bútorok és berendezések mindenképpen kerti kivitelűek legyenek, azaz bírják az időjárás, elsősorban az eső és az erős napsugárzás megpróbáltatásait. Célszerű azonban még a vízálló, de könnyen mozdítható dolgokat közelgő vihar esetén a zártabb teraszra behordani. 

Jó pihenést és jó nyaralást kívánunk minden kedves vásárlónknak!

A nyaralóhoz természetesen megfelelő zöldterület is tartozik.

 

nyito-lefele-nyil-bibor