A cikk elolvasása: Kevesebb mint 1 perc
A cikk elolvasása + megnézni a videókat: 5 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

Mit válasszunk, melyik éri meg jobban hosszú távon: a redőny, vagy a reluxa? Egyáltalán, mi a különbség a kettő között? A megfelelő árnyékolástechnika megválasztása különösen nyáron tűnik nehéz kérdésnek, hiszen amikor betűz az ablakon a napsütés, azonnali megoldásokat akarunk, és nincs időnk mellényúlni. A mai cikkünkben segítünk döngeni!

nyito-lefele-nyil-bibor

redony-vagy-reluxa-01

nyito-lefele-nyil-bibor

Redőny, reluxa vagy sötétítő függöny?

Ha hatékonyan akarja kizárni a kíváncsi tekinteteket ÉS a nap melegét is, akkor egyértelműen az első kettő között kell választania: a redőny vagy reluxa jóval tartósabb, sokkal jobban kizárja a meleget, télen a hideget, és viszonylag könnyű tisztán tartani is. Manapság ráadásul már a szín- és az alapanyag terén sem igen kell kompromisszumot kötnie, mint mind a redőnyök, mind a reluxák rengeteg változatban készülnek.

Fontos szempontok a redőny és reluxa kiválasztásakor

A redőny és reluxa ára

Az ár az egyik legfontosabb szempont.

  • A redőnyök általában drágábbak, mint a reluxák – egy teljes lakás összes ablakának árnyékolása esetén a végösszeg mindenképpen több százezres tétel lesz.
  • A reluxák természetesen jóval olcsóbbak, darabonként ritkán kerülnek 10 ezer forintnál többe, így – hacsak nem üvegházban lakik – néhány tízezerből kihozható egy teljes szett.

Az alapanyag

Mind a reluxát, mind a redőnyt alapvetően háromféle anyagból gyártják: műanyagból, alumíniumból és fából. A redőnyöknél régebben a fa, ma már a műanyag a leggyakoribb, míg a reluxáknál régóta az alumíniumból készült darabok a legnépszerűbbek.

Ha olyan épületben lakik, ami műemlékvédelem alatt áll, vagy egyszerűen csak nem illik a stílusához a műanyag, akkor Önnek redőny esetén a fa a legjobb választás. Ez ugyan több karbantartást igényel és nehezebb is, mint a másik két anyag, de sokkal sok esetben szebben mutat.
A reluxánál általában nincs ilyen megkötés, ezt teljes egészében az Ön ízlése és praktikussági szempontok határozzák meg. Két aranyszabályt érdemes megjegyezni: azokra az ablakokra, melyek közvetlen napfényt kapnak, nem érdemes alumínium reluxát felszerelni (könnyen átmelegszik), párás, vizes helyiségekben pedig kerülje a fa reluxákat, válassza inkább a műanyagot, vagy az alumíniumot.

A hőszigetelés

Fontos azt is figyelembe vennie, hogy milyen célból szeretne árnyékolót felszerelni, a kétféle eszköznek ugyanis egészen eltérőek a hőszigetelési képességei. Míg a reluxa elsősorban a tűző nap ellen nyújt védelmet, addig a redőny a télen beáramló hideget is mérsékli. A szakemberek szerint egy átlagos hőszigetelésű lakás esetén 20-25%-os megtakarítás is elérhető egy hidegebb téli vagy egy melegebb nyári napon, ha leengedi a redőnyt.

A biztonság

A reluxa fizikai védelmet ritkán ad, egy jó alumínium vagy nehezebb faredőny azonban már sok betörőt elrettenthet a galád tett végrehajtásától, ami földszinti ablakok esetén szintén fontos szempont lehet.

A szerelhetőség

A reluxát típustól függetlenül jóval egyszerűbb és gyorsabb felszerelni, mint a redőnyt, ez egy fél nap alatt készen lehet, míg utóbbihoz gyakran egy-két nap is kellhet. A megfelelő redőny megválasztása függ továbbá az ablak típusától és anyagától, ezt jobb, ha szakemberrel közösen dönti el, mert hosszútávon döntő jelentőségű lehet.

A hatás

A reluxa, mivel rengetegféle színben, stílusban kapható (még a fából készült modellek közül is 10-15 színárnyalatból választhat) jól beilleszthető a lakás hangulatába, míg a redőny elsősorban csak a ház külső stílusára van hatással, a lakáséra kevésbé. Ha nem szeret reggel vaksötétre ébredni, vagy egyszerűen csak kedveli az izgalmas fény-árnyék játékokat, akkor Önnek a reluxa a megfelelőbb, ezzel ugyanis sokkal jobban lehet szabályozni a beáramló fény mennyiségét, mint a redőnnyel.

Tartósság

Végül fontos azt is végiggondolni, mennyi ideig szeretne árnyékolót használni. Alapvetően mindkét megoldás hasonlóan tartós lehet, ha jól bánik vele, és rendszeresen karbantartja, a reluxa azonban sokkal mobilabb, így szükség esetén nagyon egyszerűen le lehet szerelni és más megoldást választani, míg a redőny a lakás része marad.

nyito-lefele-nyil-bibor





Ügyfélreferensünk Kovács Edina, mosolyogva várja hívását nyílászárócserével kapcsolatban


Nyílászárók egy helyről = Bíbor ház





Bemutatóüzlet és iroda címe

1135 Budapest, Reitter Ferenc utca 77.

Nyitvatartás

Hétfő-Csütörtök: 9-18
Péntek: 9-16
Szombat: 10-14
Vasárnap: zárva

Telefonszámaink

Mobil: +36 (70) 884-3880
Vezetékes: +36 (1) 780-2760; 780-2765





Nyílászárók raktárkészletről

1-3 nap alatt leszállítjuk a megvásárolt terméket.

Vicces videók, reluxával kapcsolatban is fellelhetőek a neten, akármennyire is hihetetlen!


A videókat megnézni ennyi időbe kerül: 1,2 perc

Nézzük meg, hogyan lehet egy kisbabát megnevettetni egy reluxa segítségével.

És ezután azt is megmutatjuk, hogy egy kiscica mit kezd egy reluxa húzózsinórjaival.