A cikk elolvasása: 4 perc A cikk elolvasása + megnézni a videókat: 8 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

A két leggyakrabban használt fapadló közül nem mindig könnyű választani, hiszen gyakran nem egyértelmű, miben különböznek – az árukat kivéve, természetesen. Cikkünkből most kiderül, mikor melyiket érdemes választani!

A faburkolat semmihez sem hasonlítható hangulatot varázsol a szobába, sokak számára ezért teljesen érthetetlen, miért is használ valaki a nappaliban szőnyegpadlót vagy járólapot. Bár ezeknek is megvannak az előnyeik és hátrányaik, egy jó minőségű fapadló képesek akár egyesíteni is ezeket.

A legkeresettebb, fából készült burkolatok a laminált padlólapok és a szalagparketták. Van egy gyakori tévedés, amivel biztosan Ön is találkozott már, így rögtön az elején érdemes tisztázni: olyan, hogy laminált parketta, nem létezik. A laminált padlólapok ugyanis csak részben készülnek fából, legfelső és legalsó rétegük műanyag. Ezzel szemben a szalagparketta (ami első ránézésre teljesen ugyanúgy néz ki, mint a laminált padló) teljes egészében fából van.

A két padlótípus hasonló abban, hogy legtöbb esetben háromrétegű kivitelben gyártják: van egy középső, teherviselő rétege, egy legfelső „kopó” rétege és egy legalsó, ami az egész padlózat alapját adja. Mindkét típusú padlót könnyen és gyorsan, ragasztó és szögelés nélkül le lehet rakni, és az eredmény sokáig stabil lesz.

nyito-lefele-nyil-bibor

laminalt-padlo-vagy-parketta-01

nyito-lefele-nyil-bibor

Amit a laminált padlóról tudni érdemes

A laminált padló – mivel felső része műanyagból készül – szinte bármilyen mintázatban és színben kapható, így akármilyen szobába találhat odaillő mintázatút. A hátránya, ez a minta pusztán illúzió, hiszen a műanyagra nyomtatott faminta kelti azt a hatást, mintha valódi fapadlón lépdelnénk. Emiatt a laminált padló mintázata bizonyos ütemben ismétlődik, ami egy nagy alapterületű szoba esetében monoton és zavaró lehet.

Gyakori kifogás, hogy a laminált padló sokkal kevésbé nyeli el a léptek zaját, mint a parketta, a folyamatos kopogást pedig nem mindenki viseli szívesen: emeletes házban kifejezetten zavaró lehet. Bár a zaj a padló alá lefektetett különféle fóliákkal mérsékelhető, de nem árt, ha tisztában van vele: a laminált padló sosem lesz halkabb a parkettánál, mivel a problémát a műanyag felülete okozza. Ez az anyag a port is jobban vonzza a fánál, így ha Önt zavarja a látvány, nem árt sűrűbben porszívóznia.

A műanyagnak azonban előnye is van: a laminált padló kevésbé érzékeny a lecsöppenő vízfoltokra, emellett olyannyira kedvező az ára, amivel semmilyen fapadló nem képes versenyre kelni. Ha Ön gyakran szereti átrendezni a lakását, a laminált padló okos választás lehet, hiszen ezt kedvező ára és könnyű használata miatt bármikor, egy nap alatt le lehet cserélni.

laminalt-padlo-vagy-parketta-szalagparketta

nyito-lefele-nyil-bibor

Amit a szalagparkettáról tudni érdemes

A szalagparketta ezzel szemben általában évtizedekre szól. A színválasztéka némileg gyérebb a laminált padlóénál, hiszen ennek annyiféle felső rétege lehet csak, ahányfélét valódi fából a gyártók elkészítik. Cserébe viszont Ön valódi tölgy-, bükk- akác-, éger- vagy egyéb faburkolaton járhat, nem pedig ezeknek műanyag fotónyomatán.

A szalagparkettát általában azok választják, akik tartós megoldásra vágynak. Mivel ennek a burkolóanyagnak minden eleme fa, ezért jóval tartósabb a laminált padlónál, később kopik el a felülete, kevésbé érzékeny a sérülésekre, és könnyebben is javítható. Ráadásul a szalagparkettát 2-3 alkalommal újra is lehet csiszolni és lakkozni, élettartama így évtizedekkel meghosszabbítható.

A szalagparketta általában eleve vastagabb a laminált padlónál, így jobb hőszigetelő képesség érhető el vele, emellett a valódi fa járófelülete érintésre melegebb, lágyabb, kevésbé hideg és merev, mint a laminált padló.

Ennek azonban ára van: a szalagparketta – bár a valódi parkettánál jóval olcsóbb – a laminált padlónál drágább megoldás. Régebben problémásabb is volt, hiszen lerakás után külön kellett lakkozni, ma már azonban a szalagparketták is előre lakkozott kivitelben készülnek, így lerakásuk nem telik több időbe, mint a laminált társaiké.

Ha gyors, jó ár-érték arányú fapadlót keres, mindkét megoldás jó lehet Önnek. A laminált padlót olcsósága és rendkívül széles szín- és mintaválasztéka emelte a népszerűségi lista tetejére, a szalagparketta pedig azoknak jelent jobb megoldást, akik szeretik a hagyományos, valódi fa felületeket és évtizedekre keresnek megoldást.

Mindkét padlóburkolat alapvetően hasonló hangulatot teremt: a fa látványa az otthonosság érzését kelti az emberben.

nyito-lefele-nyil-bibor





Ügyfélreferensünk Kovács Edina, mosolyogva várja hívását nyílászárócserével kapcsolatban

Nyílászárók egy helyről = Bíbor ház





    Bemutatóüzlet és iroda címe

    1135 Budapest, Reitter Ferenc utca 77.

    Nyitvatartás

    Hétfő-Csütörtök: 9-18
    Péntek: 9-16
    Szombat: 10-14
    Vasárnap: zárva

    Telefonszámaink

    Mobil: +36 (70) 884-3880
    Vezetékes: +36 (1) 780-2760; 780-2765





    Nyílászárók raktárkészletről

    Laminált padlóval kapcsolatban találtunk néhány jópofa videót.

    A videókat megnézni ennyi időbe kerül: 4 perc

    Nem minden kutyus szeret laminált padlón járni. Ő sem!

    És íme néhány trükkös korcsolyamutatvány, szintén kutyusokkal!