A cikk elolvasása: Kevesebb mint 1 perc
A cikk elolvasása + megnézni a videókat: 5 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

Ha nem szeretné, hogy a kíváncsi tekintetek vagy a tűző nap kéretlenül pislogjanak be az ablakán, az egyik legpraktikusabb, leggyorsabban felszerelhető, ám mindezek mellett igen tartós megoldás a reluxa.  Ebből azonban sok fajta van: alumínium, fa, műanyag. Hogyan válasza ki a megfelelőt? Segítünk!

nyito-lefele-nyil-bibor

hogyan-valasszunk-reluxat-01

nyito-lefele-nyil-bibor

A megfelelő árnyékoló kiválasztása nem könnyű feladat. A redőny gyakran drága megoldás, de az is előfordul, hogy valaki egyszerűen nem szereti: zajos, nehéz tisztán tartani, és a javítása sem mindig olcsó. A sötétítőfüggöny viszont idővel nagyon magába tudja gyűjteni a port, kitisztítani nem egyszerű, ráadásul a beáradó fényt sem lehet olyan jól szabályozni vele.

A reluxa az összes közül az egyik legkézenfekvőbb megoldás: bárhova, bármikor felszerelhető, nem terheli meg a pénztárcánkat, tartós, és ma már nagyon könnyű tisztán tartani is, hiszen ezerféle erre való kefe és porszívó-alkatrész létezik.

A reluxa előnyei

A redőnnyel szemben a reluxa beengedi a levegőt a szobába, hiszen az ablakon belül van felszerelve, így árnyékolás mellett is tudunk szellőztetni. Rendszerint közvetlenül az ablaküveg belsejére szerelik fel, így nem keletkezik fölösleges légtér, mint a függöny esetében, így nem befolyásolja jelentősen a szoba levegőjének hőmérsékletét.

Skandináviában és általában Európa északi részén a reluxa az egyik legelterjedtebb árnyékoló: sok helyen még a hagyományos függöny helyett is ezt használják. Ez nekünk ugyan furcsának tűnhet, az elv azonban érthető: mivel a lamellák sokféle pozícióba állíthatók, nappal a fény kizárása nélkül is képesek árnyékolni, míg este teljesen elzárják a lakást a kíváncsi tekintetek elől. Mindezeken túl, ha nem akarjuk nézegetni, akkor az egész szerkezet eltüntethető, hiszen egy könnyed mozdulattal fel lehet húzni az ablak tetejére.

Régen a reluxák még nem tartoztak a legkedveltebb megoldások közé: sűrűn megakadtak félúton, leszakadtak, a lamelláik elgörbültek, a szabályozórúdjuk pedig igen hamar eltört. Ma azonban már sokkal szélesebb a választék, és rengeteg olyan reluxa van, ami biztosan nem fog gondot okozni még hosszú évek alatt sem és még így is olcsó megoldásnak számít a többi árnyékolóhoz képest.

hogyan-valasszunk-reluxat-02

nyito-lefele-nyil-bibor

Hogyan válasszunk reluxát?

Alapvetően háromféle alapanyagból szokás reluxát gyártani: alumíniumból, fából és műanyagból. Ahhoz, hogy el tudja dönteni, Önnek melyik lenne a megfelelő, többféle szempontot érdemes figyelembe venni:

  • Az alumíniumból készült reluxák a legelterjedtebbek, mivel könnyűek, strapabíróak, és nem is drágák. A színválasztékuk óriási, a legtöbb gyártó legalább 50 féle színben kínálja őket, így szinte bármilyen falszínhez találhat belőle megfelelőt. Az alumínium reluxa akkor is jó választás, ha olyan helyen szeretné használni, ahol az ablakot víz érheti (például fürdőben vagy konyhában a lecsapódó pára miatt), hiszen ez nem fog deformálódni és rozsdásodni sem. A sötétebb színű lamellák azonban a napfény miatt könnyen átforrósodhatnak, ezért ha közvetlen napfény éri az adott ablakot, akkor érdemes oda világos színt választani, vagy más anyagú árnyékolót.
  • A fa reluxa elegáns, szép, és napfény hatására sem melegszik nagyon át: a vízre azonban érzékeny, nehezebb a többinél, több helyet is foglal és az összes fajta közül ez a legdrágább. Akkor ajánlatos ilyet választania, ha a helyiség hangulatához nem illik a műanyag vagy a fém, és Ön jobban kedveli a természetes alapanyagokat. A fából készült reluxák színválasztéka természetesen jóval szűkebb, mint az alumíniumoké, a legtöbb gyártó 10-15 árnyalatot kínál belőle (fafajták alapján).
  • Léteznek reluxák műanyagból is, általában ezek a legolcsóbbak. Előnyük, hogy nagyon könnyűek, páraállóak, és az alumíniumhoz hasonlóan széles színválasztékban kaphatók. Ma már a műanyag ablakokhoz és redőnyökhöz hasonlóan a reluxák is strapabíró, színtartó műanyagból készülnek, nemigen kell tehát attól tartania, hogy hamar megfakul, vagy hő hatására eldeformálódik.

hogyan-valasszunk-reluxat-03

Reluxát bármilyen méretben lehet kapni, a gyártók azonban az 5-10 leggyakoribb méretet szokták kínálni, az ezektől eltérő méreteket általában meg kell rendelni.

A reluxa egyszerű, tartós, szinte bárhova könnyű felszerelni, és ár-érték arányban az egyik legjobb árnyékolástechnikai megoldás. A széles színválaszték miatt pedig még kompromisszumot sem igen kell kötni vele, hiszen jó eséllyel találni fog a szoba és az ablak színéhez passzoló kinézetűt, ami egy kis karbantartás mellett sok évig szolgálni fogja Önt.

nyito-lefele-nyil-bibor





Ügyfélreferensünk Kovács Edina, mosolyogva várja hívását nyílászárócserével kapcsolatban


Nyílászárók egy helyről = Bíbor ház





    Bemutatóüzlet és iroda címe

    1135 Budapest, Reitter Ferenc utca 77.

    Nyitvatartás

    Hétfő-Csütörtök: 9-18
    Péntek: 9-16
    Szombat: 10-14
    Vasárnap: zárva

    Telefonszámaink

    Mobil: +36 (70) 884-3880
    Vezetékes: +36 (1) 780-2760; 780-2765





    Nyílászárók raktárkészletről

    1-3 nap alatt leszállítjuk a megvásárolt terméket.

    Vicces videók, reluxával kapcsolatban is fellelhetőek a neten, akármennyire is hihetetlen!


    A videókat megnézni ennyi időbe kerül: 1,2 perc

    Nézzük meg, hogyan lehet egy kisbabát megnevettetni egy reluxa segítségével.

    És ezután azt is megmutatjuk, hogy egy kiscica mit kezd egy reluxa húzózsinórjaival.