A cikk elolvasása: 6 perc

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

A forró vizet vízmelegítők, egyszerűbben szólva bojlerek biztosítják a részünkre. 

Egy csavarással forró víz – 150 éve készült az első bojler

Modern korunkban természetesnek vesszük, hogy a lakásunkban mindig rendelkezésünkre áll a meleg víz, amelyet tisztálkodásra és mosogatásra használunk fel leginkább. A forró vizet vízmelegítők, egyszerűbben szólva bojlerek biztosítják a részünkre. 

A folyamatos melegvíz-ellátás a lakásokban mintegy 150 évvel ezelőtt vált lehetségessé, addig a tűzhelyen kellett a vizet felforralni és valamilyen kádba vagy dézsába kitölteni, amennyiben valaki forró fürdőt akart venni. Természetesen a bojlerek nem egyik pillanatról a másikra kerültek a háztartásokba, és manapság is vannak olyan lakóépületek, ahol gáz és/vagy áram híján a régi vízforralási technika dívik. 

Az első vízmelegítőt Angliában készítették el.  A Benjamin Waddy Maughan által megalkotott szerkezet még nem volt alkalmas a meleg víz tárolására, mert csupán a vízcsöveket melegítette fel egy gázégő. A meleg víz tárolásának problémáját végül Erwin Ruud norvég gépészmérnök oldotta meg 1889-ben egy automata, tárolótartállyal ellátott gépezettel. Ezt is gázzal fűtötték. Ruud végül a találmányából Amerikában gazdagadott meg, és a nevét viselő vállalat a mai napig is bojlereket gyárt. A bojler teszi lehetővé, hogy egy gyors csavarással azonnal meleg vízhez jussunk. 

Két alapvető típus

Manapság már a legtöbb lakásban alapvető gépészeti eljárásnak számít a forró vizes bojler és a hozzá tartozó csőhálózat beszerelése.  A fürdőszoba csak akkor komfortos, ha a csapból meleg víz folyik, és ezt a helyiséget ma már nemcsak fürdésre, de relaxálásra, pihenésre is használjuk. A fürdőszobában állhat egy kád és egy külön zuhanyzó is egyszerre, és ezek megfelelő kapacitású bojlert kívánnak. 

A bojlereknek két fő típusa közül választhatunk az energia fajtája alapján: a gázzal vagy az elektromos árammal működő változatokat használja a lakosság zöme. Van ugyan már néhány zöld technológiára épülő megoldás is – így a napelemes házakban az elektromos áram az alapvető energiaforrás, de néhány helyen a hőszivattyús rendszerek biztosítják a meleg vizet. Ezek a technológiák azonban még messze nem terjedtek el hazánkban.      

Manapság már a legtöbb lakásban alapvető gépészeti eljárásnak számít a forró vizes bojler és a hozzá tartozó csőhálózat beszerelése. 

Miből áll egy bullio, illetve egy bojler? 

Korunk vízmelegítői négy fő egységből állnak. Mielőtt megnézzük, hogy melyek ezek, tegyünk egy kis nyelvi kitérőt. Miért hívja a köznyelv ezt a készüléket bojlernek? A szó eredete latin. Az ókori rómaiak a forrón buborékoló vizet nevezték bulliónak. Ez a latin szó került aztán angol közvetéssel hozzánk.        

A bojler legnagyobb része természetesen a tartály, amelyben a víz gyűlik. A tartály rézből vagy rozsdamentes acélból készül, de az utóbbi időben már gyártanak olyan műanyag vízgyűjtőt is, amelyek a nagy hőnek és a nyomásnak ellenállnak. Ezeket üvegszállal erősítik meg és arra hőálló zománcot visznek fel. A csúcstechnológiás tartályokat ezenfelül hőszigetelővel látják el. A legenergiatakarékosabb készülékeket nagyon hatékony hőszigetelő rendszerrel szerelik fel.   

A bojlerek fűtőegysége általában rézből készült csőfűtőtestből áll, de a drágább típusokban zománcozott rúdfűtőtestet szerelnek be.  A vízmelegítőket hőszabályozóval látják el. A víz hőfokát elsősorban a villanybojlereknél lehet pontosan beállítani, míg a gázos típusoknál nagyban függ a hőfok a gáz fűtőértékétől és a megfelelő gáznyomástól.  

Minden bojlerben van egy biztonsági szelep, amely megakadályozza, hogy a víz visszaáramoljon a hálózaton. Az esetlegesen felgyülemlő többletvíz csöpögéssel távozik a szelep jóvoltából. 

Gázbojler: előnyök, hátrányok 

A felhasználók többsége gázbojlert szereltet a lakásába, ennek pedig a gáz alacsonyabb ára az oka. Most, amikor ezt a cikket írom, ez az előny a háborús események miatt elenyészni látszik, mint az az eddig természetesnek tartott előny is, hogy folyamatos a gázellátás. Csak remélni lehet, hogy ez a fűtőanyag megfelelő mennyiségben és árban elérhető lesz a jövőben.      

Ami továbbra is biztos előnye a gázbojlernek, az a felfűtés gyorsasága. Amennyiben a gázellátás folyamatos marad, akkor attól sem kell tartanunk, hogy fürdés közben kifogy a kapacitás, és hideg víz zúdul a nyakunkba. A modern gázbojlerek már őrláng nélkül üzemelnek, a gyújtást elemek segítik. 

A gyártók igyekeznek minél egyszerűbb és hatékonyabb gázbojlereket gyártani, törekednek rá, hogy minél kevesebb meghibásodható alkatrész legyen a készülékben, mert ezen a téren egyelőre hátrányt szenvednek a villanybojlerekkel szemben.    

A gázbojler beszerelése engedélyhez kötött, és jó, ha a megvásárlás előtt tisztázzuk a gázszolgáltatóval, hogy megkapjuk-e az engedélyt a kiválasztott típusra. A gázbojler beszerelése együtt jár a kéményhasználattal, mert a folyamatos légcsere elengedhetetlen. Az sem mindegy, hogy az adott gázbojlerhez milyen kéményre van szükség. A kondenzátoros bojlerekre való átállás sok esetben kéménycserét is magával hoz, ami nem kis anyagi ráfordítást igényel. A kéményeket ráadásul minden évben ellenőriztetni kell a kéményseprőkkel. A kéménykapcsolat miatt a gázüzemű vízmelegítő helyhez kötött készülék.    

Amennyiben nem zárt égésterű a rendszerünk, nagyon elővigyázatosnak kell lennünk a szén-monoxid mérgezés veszélyének kivédése miatt. Sajnos még mindig szed áldozatokat ez az alattomos ellenség, és emiatt sokan inkább a teljesen megbízható elektromos bojlert választják.

Bojler a fürdőszobában.

Villanybojler: előnyök és hátrányok

A villanybojlerek legnagyobb hátránya az áram ára. Valószínű, hogy a jelenlegi helyzetben némileg közelíteni fog hozzá a gáz ára. Mivel azonban a hazai villamosáram termelésben is részt vesz a földgáz, várhatóan a villanyáram még mindig drágább marad, és ez a villanybojler értékesítését némileg korlátozza. 

Aki nem szeretne engedélyekkel és kéményseprőkkel bajlódni, annak a villanybojler tökéletes megoldás, mivel beszerelése ezeket a folyamatokat nem kívánja meg, sőt, a bojlert akárhol felszerelhetjük. Ez utóbbi előny akkor domborodik ki igazán, ha a fürdőszoba kicsi, hiszen nem kell ott helyet biztosítani a készüléknek. A villanybojlereknél sem árt ugyanakkor a rendszeres karbantartás. Magyarországon a víz keménysége miatt a vízkövesedés jelenti a legnagyobb problémát. 

A villanybojlerek ugyanolyan jók a melegvíz tárolására, mint a gázzal üzemelők, ugyanakkor a kapacitásuk véges. Ha az igényekhez képest kisebb tartályt választunk, előfordulhat, hogy kifogy a meleg víz, és várni kell arra, hogy a tartályban lévő víz felmelegedjen. Egy kéttagú családnak nagyjából elegendő a 80 literes bojler, de négy fő számára már a 120 literes lehet optimális. A piacon található 50 literes típus inkább kisebb nyaralókba valók.  

Ami még problémás lehet a villanybojler esetében, az az áram maga. Amennyiben áramkimaradás történik, akkor bizony meleg vizünk sem lesz. Arról sem szabad elfeledkezni, hogy a villanybojler jelentős áramkapacitást igényel, és egy gyenge belső hálózat esetén levághat a biztosíték. Nagyon fontos, hogy villanybojler használata esetén mérjük fel, nincs-e szükség a hálózat megerősítésére, tekintettel arra, hogy a lakásban egyéb árammal működő gépek is lesznek.     

Bojler - fontos a villanybojlerek vízkőmentesítése.

Összefoglalva

Mint a fentiekből látható, mindkét típusnál találkozunk előnyökkel és hátrányokkal is, és elsősorban a lakásunkhoz kapcsolódó lehetőségek fogják a döntésünket meghatározni, valamint az, hogy mely előnyök élveznek elsőbbséget, s mely hátrányoktól tudunk inkább eltekinteni. Bízzunk benne, hogy a fent felsoroltak mellett nem szembesülünk olyan tényezővel, amely ellehetetleníti megszokott komfortunkat a vizesblokkban!     

nyito-lefele-nyil-bibor