A cikk elolvasása: 6 perc

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

Lakástűz

Az áldott és átkozott tűz

A természeti erők egyike a tűz, amelytől minden élőlény retteg a Földön, kivéve az embert. Az állatvilágból való kiemelkedésünknek jelentős állomása volt a tűz felhasználása saját céljainkra. A tűzben megsült étel magasabb életnívót jelentett már az ősember számára is, de a kőkorszakból sem tudtunk volna kilépni a tűz ereje nélkül.

A tűz az emberiség egész történetét meghatározza. Egyszerre áldás és átok. A tűzben edzett acélból fegyvereket és házak elemeit lehet építeni, a tűz melege óvta meg az embereket a téli fagyoktól, de ugyanez a tűz egész városokat is elpusztított a középkorban. A tisztítótűz a fellobbanó emberi máglyák fényében kegyetlen volt, de a sebek kiégetésében életmentő feladatot látott el a csatamezőkön és a mindennapi sérüléseknél.   

Modern korunkban is nagy veszélyt jelentenek a világ forró tájain az egyre nagyobb bozóttüzek, és sajnos a városokban sem ritka a lakástűz, amelyet rendszerint az emberi gondatlanság vagy a figyelmetlenség okoz. Egy ilyen tűzben vagyonok és emlékek porladnak hamuvá.  

A konyha mint tűzveszélyes üzem

A lakástűz elleni legjobb védelem a megelőzés. Amennyiben tudjuk, hogy hol és milyen módon leselkedhet ránk ennek veszélye, akkor megelőző lépéseket tehetünk ellene. A legtöbb esetben nem is kell különösebb anyagi ráfordítás, elegendő, ha megszüntetjük a veszélygócokat.    

A lakásunk legérintettebb pontja természetesen a konyha, hiszen itt a tűznek, olykor a nyílt lángnak mindennapos a használata. A tűzoltók statisztikái is alátámasztják, hogy a legtöbb lakástűz kiváltó okai a konyhában előforduló láncreakciók.  

Családunkban egyszer előfordult, hogy a lakás tulajdonosát a munkahelyén értesítették a tűzoltók akciójáról az otthonában. Kaszát-kapát eldobva rohant haza, de szerencsére nem történt nagy tragédia. Egy lábosban melegített tökfőzeléket felejtett a tűzhelyen, és az előbb szénné égett, majd a lábos is izzani kezdett. A kiáradó füst figyelmeztette a lakókat, és a tűzoltók időben érkeztek. A feledékenységből sokkal nagyobb baj is lehetett volna. 

A főzés állandó kontrollt igényel az elejétől a végéig, nem lehet közben valami más dolgot is csinálni. Elegendő egy felfröccsenő forrózsír, és a közelében lévő törlőkendő máris tüzet foghat. Különösen veszélyes, ha a forró olajba víz kerül. Ilyenkor heves reakcióban akár a mennyezetig is felcsaphat az olaj. Sok esetben a sütő melletti ablak függönye kap először lángra. A konyhai ablakoknál nem tanácsos az éghető árnyékolók használata! A konyhában nagyon hasznos lehet egy kis tűzoltókészülék felszerelése, amellyel gyorsan elfojthatjuk az éledező lángokat. 

A lakástűz elleni legjobb védelem a megelőzés

Elektromos tüzek 

Az utóbbi időben egyre növekszik az elektromos zárlatok miatt keletkezett tüzek száma. Ennek több eredője is van. Egyfelől nagyon sok lakásban elavultak vagy gyenge kapacitásúak az elektromos hálózatok. Az a lakás, amelynek hálózata tíz évvel ezelőtt még megfelelt a kívánalmaknak, szinte biztosan egyre nagyobb terhelést kap folyamatosan, ahogy az elektromos készülékek száma bővül. Elvileg a lakások vezetékeit, elektromos rendszerét és a kapcsolótáblát ötévente ellenőrizni kellene, de a hazai lakosság ezzel nem foglalkozik. Rendszerint csak akkor hívják a villanyszerelőt, ha már valamilyen jelenség – folyamatos zárlat, konnektor szikrázás, falban futó vezeték felforrósodása – fellép. Érdemes megelőzni a jelenséget, mert az olykor azonnali lakástűz veszélyéhez vezethet. 

Amikor használt lakást veszünk, első dolgunk legyen a gépészeti elemek és elsősorban a villanyhálózat ellenőrzése. Szinte biztos, hogy jelentős fejlesztést kell beterveznünk e téren, és ha így van, akkor az csökkenti a megvenni szándékozott ingatlan vételi árát is. Arra is ügyelni kell, hogy a nagy kapacitást igénylő gépeket ne ugyanarra a vonalra kössük, mivel azok használatkor felmelegednek, majd visszahűlnek. Ez a hőmérsékletváltozás meglazítja a kötéseket és tűzveszélyessé válnak. Az elektromos áram nagy erő, nem lehet könnyedén venni a benne rejlő veszélyt!    

A dohányzás kettős veszélye

A dohányzás többszörösen veszélyes az egészségre. Sajnos nemcsak a tüdőt betegítheti meg, de nagyon sok tűzhalálért is felelős. Az ágyban való dohányzás miatt fellépő lakástűz minden évben áldozatokat követel. A dolog alattomosan kezdődik, mert a parázs eleinte lassan lélegzik a párnahuzat vagy a kárpit ölelésében, de ahogy kap egy kis léghuzatot, azonnal nagy lánggal fellobban. Mire az alvó ember észlelné a történteket, már megtörténik a baj. 

Az ágyban való dohányzás miatt fellépő lakástűz minden évben áldozatokat követel.

A dohányosnak tanácsosabb a lakáson kívül, teraszon vagy erkélyen elszívnia a napi adagját, így a lakás levegője friss marad, a családtagokat sem kényszerítjük rá a passzív dohányzásra. Amennyiben nincs külső lehetőség, akkor a csikket nagyon akkurátusan nyomjuk el a hamutartóban, és pihenés közben sohase dohányozzunk!  

Egy tűzveszélyes ünnepről  

Ugyan most a nyár elején járunk, de nem feledkezhetünk meg arról az ünnepről, amely sok lakástűz oka. A karácsony feldíszített fenyőfa nélkül elképzelhetetlen. A fára helyezett gyertyák nagyon szépen mutatnak, de rendkívül tűzveszélyesek, különösen néhány nap múlva, amikor a tűlevelek száradni kezdenek, és a bennük lévő olajjal együtt nagyon könnyen lángra lobbanhatnak. A gyertyák elhelyezése és folyamatos felügyelete alapvető, mint az is, hogy a fát sose tegyük gyúlékony tárgyak közelébe. Általában a függönnyel együtt égő fa okoz már megfékezhetetlen lángokat.     

A hagyományos gyertyák helyett egyre többen használnak fényfüzéreket, de sajnos nagyon sokan ezen is spórolni akarnak, és olyan helyről szerzik be ezeket, amelyek nem garantálnak minőséget. A kínai piacok gagyi fényfüzérei zárlatot, és ezzel együtt tüzet okozhatnak. Mindenképpen válasszunk minőségi terméket, még akkor is, ha valamivel drágább, mint az alkalmi árusé. Inkább fizessünk egy kicsivel többet, mint elégjen a tűzben az egész vagyonunk!   

Ugyan most a nyár elején járunk, de nem feledkezhetünk meg arról az ünnepről, amely sok lakástűz oka.

Milyen tűzoltókészüléket válasszunk? 

Minden lakásban alapfelszerelésnek kellene lennie egy tűzoltókészüléknek. Ehhez képest hazánkban még sok üzemben sem elégségesek a tűzvédelmi eljárások, hát még a családi otthonokban. Pedig nem jelent óriási befektetést a védelem, és háromféle típus közül választhatunk az oltóanyag fajtája alapján.  

A vízzel oltó készülékek leginkább a papírkosárban fellobbanó tüzek ellen jók, de a lakásokban rendszerint vegyes állagú, a vezetékeket is érintő tüzek jelentkeznek. A konyhában keletkezett forró olajos lángok és a zárlatos vezetékek ellen a víz a lehető legrosszabb oltóanyag. Ezért inkább a hab-vagy porral oltó készülékek hasznosak a családi otthonokban. Hátrányuk, hogy használatuk nagy kosszal jár, és a vezetékek oltásakor tönkremehetnek a közelében lévő elektromos készülékek is. 

A legmodernebb tűzoltókészülékek gázzal oltanak. Ezek szén-dioxidot vagy halont használnak. Ugyan drágábbak is valamelyest, de amellett, hogy hatékonyak, nem okoznak látható piszkot és kárt a berendezésben. Minden készüléknek – legyen az vizes, poros-habos vagy gázos, van szavatossági ideje, amelynek lejártakor csere szükséges.  

Természetesen ezek a készülékek a lokális tüzek ellen hatékonyak, a nagyobb tüzek esetén nem marad más hátra, mint a menekülés, a szomszédok és a tűzoltók értesítése. Kívánom, hogy soha ne kényszerüljünk a 105-ös szám felhívására, s ha ebben kicsit is segített ez a cikk, akkor már nem született meg hiába.  

Lakástűz - minden lakásban alapfelszerelésnek kellene lennie egy tűzoltókészüléknek.

nyito-lefele-nyil-bibor