A cikk elolvasása: 4 perc

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

Lakásunk lelke a nappali. Ennek a helyiségnek a megtervezése és berendezése kulcsfontosságú, hiszen sok időt töltünk itt.  Ugyanakkor ez a legösszetettebb feladat is egyben.

Ennek az az oka, hogy a nappali szerepét nem könnyű meghatározni, mivel multifunkcionális területe a lakásnak, a háznak.

Itt pihenünk, itt játszunk a gyerekekkel, szórakozunk, tévét nézünk, olvasunk, dolgozunk, esetleg még étkezünk is. Talán nem egyszerre történik mindez időben, de mindenképpen ugyanabban a térben. A kérdés adott: hogy lehet ennyi funkciót belesűríteni egyetlen térbe úgy, hogy stílusa is legyen, amely tükrözi az ott élők személyiségét?

Először is vegyük sorra, milyen funkciókat tölt be a nappali?

  • Pihenés, kikapcsolódás, feltöltődés
  • Gyerekeink játszótere
  • Vendéglátás
  • Tárolás (pl. könyvek, műszaki cikkek, apróságok, dísztárgyak stb.)
  • Otthoni munka
  • Étkezés – ha a nappalival egy légtérben kell elhelyezni az étkezőt is
  • Közlekedés – minden funkciót akadálytalanul meg kell tudni közelíteni

Természetesen minél több funkciónak kell megfelelnünk ebben a térben, annál bonyolultabb a munka. Bármire is használjuk a nappali szobát, egy kényelmes kanapé vagy más ülőalkalmatosság, a jó megvilágítás, és néhány tároló- vagy lerakóbútor elengedhetetlen.

Az is befolyásoló tényező, hogy hány ajtó, ablak, erkélyajtó van a nappalin, illetve a funkciók szerint elkülönített bútorcsoportoknak is jól megközelíthetőnek kell lenni. A közlekedési útvonalak kiméréséhez azt kell tudni, hogy egy átlagos ember vállszélessége 60 cm, ezért ha egy bútor mellett szeretnénk elhaladni, legalább 90-120 cm távolságot kell szabadon biztosítani.

Fontos kérdés, hogy milyen bútorokat helyezzünk el a nappaliban. A legfontosabb bútordarabok között első helyen állnak az ülőalkalmatosságok. El sem képzelhető egy nappali kényelmes kanapé és fotel nélkül. A kanapét úgy válasszuk ki, hogy alkalmas legyen a pihenésre, a munkára, a baráti beszélgetésekre vagy esetleg étkezésre is. Érdemes úgy berendezni a szobát, hogy néhány széket, fotelt könnyedén elmozdíthassunk, ezáltal gyorsan átalakíthatjátok a szobát, ha betoppannak a barátok.

A bútorokat arra is használhatjuk, hogy elhatároljuk egymástól a különböző típusú tevékenységeket. Akinek elég nagy tér áll rendelkezésére, nyugodtan különítse el a tv-nézést és a beszélgetést vagy olvasást. Nem feltétlenül szükséges a szimmetrikus elrendezés, azonban vizuálisan ellensúlyozni kell egy nagyobb méretű bútordarabot. Például egy méretesebb kanapé jól kiegyensúlyozható két fotellel. De ne csak vízszintesen, függőleges irányban is gondolkodjunk és ügyeljünk a bútorok magasságára is. Az alacsony ülőbútorok mellé kerüljön állólámpa vagy helyezzük magasabbra a tévét.

A bútorok ne álljanak önmagukban, mert az magányos érzést kelt. A fotel mellé kerüljön egy kis asztalka, ahová egy csésze teát vagy könyvet letehetünk vagy állítsunk mellé lámpát. A bútorok közti kapcsolatot legkönnyebben a szőnyegekkel teremthetjük meg.

A fókuszpont talán a nappaliban a legfontosabb kérdés. Ez lehet egy építészeti elem a térben, lehet egy gyönyörű kanapé vagy fotel, vagy a kandalló fölött egy festmény is. A lényeg, hogy legyen a szobának egy fókuszpontja, amelyen megakad a szem, és amely önmagában is kifejezi a stílusunkat.

Ebben a fókuszpontban állhat például egy kényelmes kanapé, amely méretében illeszkedik a szobához. Kanapéból nagyon sokfélét lehet kapni, olyat válasszunk, amely szokásainknak és igényeinknek megfelelő. Üldögélni szeretnénk inkább rajta olvasgatva, vagy kényelmesen elheverni? Netán ággyá alakítható darab kellene?

Rendkívül fontos szerepe van a világításnak is! A világítás helyettesíti a természetes fényt, hozzásegít, hogy biztonságosan végezhessük a dolgunkat, amikor kint besötétedik, kiemeli a díszítőelemeket, életre kelti a színeket és a textúrákat. A funkcionális és az esztétikai szempontok egyaránt fontosak. A világítás tervezését gyakorlatilag az építkezés elejénél el kell kezdeni.

A lámpatestek és szerelvények kiválasztása nagyon fontos lépés. A végső döntés sokáig halogatható (pontosan melyik lámpát vegyük meg), de mindenképpen tudnunk kell, hogy a nappali egyes részein milyen világításra lesz szükség, ehhez pedig pontosan tudni kell, hogy mi hová kerüli. A legjobb világítási megoldások rugalmasságot, a fény erősségének szabályozását és az energiatakarékosságot tartják szem előtt. Az egyes funkciókhoz (olvasás, tv-nézés, beszélgetés, kártyázás stb.) helyi világításokat kell kialakítani. A szoba meghittségét a jól eltalált világítás teremti meg. 

Nappalink dekorálásának számtalan lehetőségét vehetjük igénybe. Történhet ez tapétával, falburkolattal, bútorokkal, dísztárgyakkal, képekkel, de akár zöld növényekkel és vágott virágokkal is. A variációk sora végtelen, s csak egy a fontos: légy eredeti! Ne próbáld meg lemásolni mások ötleteit, mindig a saját életmódod legyen a kiindulópont.

nyito-lefele-nyil-bibor