A cikk elolvasása: 5 perc

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

Az eladásra szánt ingatlant szükséges előre felkészíteni.

Eladó a menyasszony – illetve az ingatlan! 

Az ingatlan talán a legjövedelmezőbb befektetés. Az ingatlanok ára – hacsak nem történik valamilyen hatalmas gazdasági krach a világban – folyamatosan növekszik. Hazánkra különösen igaz, hogy a pénzt legjobb egy lakásban vagy házban fialtatni, és azt jó ütemben eladni. Az ingatlanpiac szinte mindig pezseg, és egészen különös mozgásokat mutat. 

Sokan vélik úgy – különösen, amikor nagy a kereslet – hogy egy lakást gyerekjáték értékesíteni, ezért nem is kell különösebb erőfeszítést tenni, elég egy egyszerű hirdetés a neten. Az igénytelen lakásértékesítők aztán hamar megtapasztalják, hogy a vásárlói szándékkal érkezők sem a kívánt típusból köszönnek be. 

A helyzet az, hogy a lakáseladás olyan, mint a lánykérés: a mennyasszonyt a lehető legjobb formájában kell bemutatni annak érdekében, hogy príma kérők tolongjanak a kezéért. Egy remekül előkészített lakás sokkal gyorsabban, és magasabb áron fog elkelni, mint egy hasonló ingatlan, amit nem készítenek fel kellőképpen. 

Alapok     

Egy lakás felkészítése nem azt jelenti, hogy teljes felújításba kell vágni, hanem arról, hogy kisebb javításokkal és ezer apró trükkel tegyük kívánatossá az eladásra kínált ingatlant. 

Amikor eldöntöttük, hogy kitesszük a piacra a lakást, azonnal nézzünk is körbe benne, mégpedig egy idegen szemével. Próbáljuk meg magunkat most a vásárló helyébe képzelni, és azonnal ragadjuk meg azokat a pontokat, amelyek nekünk sem tetszenének, amikor szemlézni mennénk. Ezeken a pontokon biztosan változtatni kell. 

Az eladásra szánt lakásban szükséges az előszoba és a nappali tisztasági festése.

Az nagyjából elmondható, hogy egy folyamatosan lakott lakásban legalább az előszoba és a nappali tisztasági festése elkerülhetetlen lesz. Miért éppen ez a két helyiség? Az előszoba az első hely, ahová betoppan a látogató. Itt, vagy inkább már a kapuban szerzi meg az első benyomásait. Márpedig első benyomást másodszorra nem lehet szerezni. A nappali elég egyértelmű, mert az minden lakás szíve, tehát legyen tiszta, világos és rendezett.

Tiszta, világos, rendezett – ez a teljes lakás esetében alapfeltétel. Az előszobában ne álljanak hegyekben a levetett cipők, a fogason ne dagadozzanak a kabátok. A konyhában a mosatlan edények tornya kiábrándító, akárcsak az elől hagyott evőeszközök, poharak stb. A nappaliban vagy a fürdőszobában sem lóghatnak kimosott gatyák egy szárítón, és sorolhatnám a kiábrándító elemeket. 

Az érdeklődőnek a rendetlenségtől az a benyomása keletkezhet, hogy a ház szerkezete sem lehet tökéletes. Ugyanezt az érzetet közvetítik az apró, jól látható és bosszantó hibák is. Egy lötyögő ajtókilincs, egy rosszul záródó ablak, egy megereszkedett ablakpárkány, egy régi beázás foltja mind-mind az értékesítés kárára lesz. 

Összefoglalva: az értékesítés előtt bizonyos befektetésekre szükségünk lesz ugyan, cserében sokkal gyorsabban és sokkal kedvezőbb áron tudjuk majd eladni a lakásunkat. 

Mesterfogások eladásra

Már az ajtóban adjunk kellemes érzést a látogatónak. Az elrongyolódott lábtörlőt cseréljük ki, a kopott bejárati ajtót újítsuk fel, szereljünk fel csinos kis kopogtatót. Ha házat adunk el, az előkert nem lehet elhanyagolt bozótos, a kerítés sem rozsdás. A bejárati kapu sem nyikoroghat szomszédriasztóan. Apróságoknak tűnnek ugyan, de ezek összessége okozhatja azt, hogy a vevő már a becsöngetés előtt elriad.   

Nappali

Egy csetreszekkel túlzsúfolt lakást sokkal nehezebb eladni, mint egy átlátható rendben kiállítottat. A raktárhangulatot mindenféleképpen tűntessük el, rovancsoljunk. Amennyiben nem lakjuk életvitelszerűen az ingatlant, akkor csak a legszükségesebb bútorokkal rendezzük be ügyelve a stílus és a színvilág harmóniájára. Azokat a pontokat, amelyek a lakás leglátványosabb részét alkotják, igyekezzünk kiemelni, vagy könnyen láthatóvá tenni. Egy panoráma ablakhoz ne állítsunk dohányzóasztalt, hanem biztosítsunk szabad utat, hogy a vevő kényelmesen gyönyörködhessen a látképben. 

A lakás megszemlélésekor biztosítsuk a lehető legtöbb fényt. Egyáltalán nem felesleges a villanyokat sem felkapcsolni még nappal sem, mert egy fényben fürdő lakás sokkal kedvezőbb benyomást kelt, mint egy sötét sarkokkal borongó. Még a legkisebb kamrában is égjen a villany, és legyen ott is szép rend, mivel oda is be fog nézni az érdeklődő. 

Aranyszabálynak mondható az eladásra szánt lakás elszemélytelenítése. Mit is értsünk ezalatt? Amikor hosszabb ideje élünk valahol, az otthonunk teljesen felveszi a személyiségünket. A vitrinen ott áll a nagypapa fényképe, az előszobában a tavaly lőtt muflon koponyája, a hűtőgépen pedig mágnestáblák özöne hirdeti hol-merre jártunk a nagyvilágban. Ez addig rendben is van, amíg eladásra nem szánjuk az ingatlant. Akkor azonban minden ilyen nagyon személyes holmit el kell tüntetni, még ha fáj is, mert pszichológiai vizsgálatok mutatták ki, hogy a vásárló betolakodónak fogja érezni magát a hajlékunkban, és gyorsan távozik vételi szándék nélkül.       

Apró, de működő trükk lehet egy illattal, hangulattal megfogni a látogatót. Egy tálca friss sütemény illata, egy tál friss, mosott gyümölcs az étkezőasztalon, a nappali mutatós vázájában elhelyezett pompás virágköltemény kellemesen hat a tudatalattira. 

A fények titokzatos játéka – hogyan tervezzük meg nappalink világítását?

Hirdetési praktikák eladásra

Manapság az interneten hirdeti meg mindenki az ingatlanát, kivéve, ha leszerződünk egy ingatlanirodával, mert akkor annak kirakatában is megjelenhet egy pofás fotóval ellátott kisebb tábla, amely a járókelőket hivatott becsalogatni. 

Alapvető, hogy az ingatlanról minél több képet töltsünk fel. Kimutatták, hogy azok a netes hirdetések, ahol csak szöveg, esetleg egy vázlatos rajz található, szinte semmilyen érdeklődést sem generálnak. Tegyünk fel sok fényképet, de nagyon nem mindegy, hogy azok milyen minőségűek. A fotózáshoz ugyanúgy elő kell készíteni a lakást, mintha vendéget várnánk, és a nagyobb helyiséget érdemes több perspektívából is lefotózni. A fényképek legyenek jól láthatóak, a lakás pedig ragyogjon a fénytől és a tisztaságtól. Azokat a helyiségeket, ahol a lakás legszebb vagy legérdekesebb pontjai találhatóak – mondjuk egy szépen elkészített galéria, egy kellemesen berendezett ablakbeugró, egy panorámás toronyszoba stb. kapjon sokkal több figyelmet a fotókon.

A kert és a hozzátartozó műtárgyak lehetőleg szép időben, virágzás vagy lombosodás idején legyenek megörökítve. Sokat emel a hirdetés értékén az is, ha az ingatlanunk környékének előnyeit is ecseteljük. Ha közel áll a házunk egy természetvédelmi területhez, azt feltétlenül emeljük ki, ha ötpercre van egy komplex bevásárlóközpont, azt se titkoljuk el a vevők elől. 

Manapság a lakások eladásának előkészítésére profi cégek is alakultak. Ezek az úgynevezett home staging vállalkozások egyre keresettebbek a piacon, mert segítségükkel gyorsan és kedvezően értékesíthetjük ingatlanunkat. Tevékenységükről talán majd egy másik cikkemben fogok részletesen szót ejteni.      

Eladásra szánt ingatlan: a kert és a hozzátartozó műtárgyak lehetőleg szép időben, virágzás vagy lombosodás idején legyenek megörökítve.

nyito-lefele-nyil-bibor