A cikk elolvasása: 5 perc

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

Házi konditerem berendezése.

A fitness születése

A fitness a huszadik század második felének „találmánya”, amely a sportok világából sarjadt ki. Maga a sport egyszerre régi és új emberi tevékenyég. Mindannyian tudjuk, hogy az ókori Olümpiában a görögök milyen fontos hagyományt teremtettek, amely elsősorban a katonai erényeket volt hivatva bemutatni. A görögök futásban, pajzsfutásban, ökölvívásban, gerelyhajításban és birkózásban mérték össze az erejüket. A bajnokok valóságos héroszok voltak. 

Ahogy lehanyatlott az antik görög világ, úgy enyészett el ez a hagyomány egészen a XIX. század utolsó harmadáig. A polgári világ persze már teljesen más alapokon fejlesztette ki a sportokat, amelyek nemcsak a testedzést, de a szórakozást is magukba foglalták. A kisportolt test egyre divatosabb lett, miközben az emberiség nagy része ülőmunkára váltott, és nagyokat evett. Az elhízás okozta problémák és az esztétikai tényezők óhatatlanul életre hívták az amatőr testedzés szakavatott edzők segítségével támogatott fajtáját, amit népszerűen kondizásnak hívunk.    

Okok, amelyek a házi kondizáshoz vezetnek

Az ötvenes évektől kezdve gombamódra szaporodtak el a nyugati világban a konditermek, mert egyre nagyobb kereslet volt rájuk, ráadásul viszonylag kis befektetéssel lehetett a vállalkozást üzemeltetni. Manapság már ez nem mondható el, mert egy profi konditeremmel szemben nagyon komolyak az elvárások, és a rafinált erőgépeket sem lehet olcsón beszerezni. Ma már nem mindegy, hogy mekkora és milyen felszereltségű a terem, és milyen egyéb szolgáltatásokat tud nyújtani. Ehhez mérten természetesen megnövekedett a kondibérletek ára is. 

A drágulás persze csak az egyik tényezője annak, hogy többen váltottak át a házi kondizásra. Az elhatározás mögött számos tényező lehet. Van, akinek egyszerűen nincs ideje arra, hogy utazgasson a testmozgásért, mások nem szeretnek tömeges méretben végezni olyan tevékenységet, ami izzadsággal és egyéb kellemetlen hangokkal, szagokkal jár. Akad olyan, aki nem szívesen mutogatná kidolgozatlan külsejét kigyúrt társai előtt, megint másokat meg az idegesít, hogy a kedvenc gépükre akár egy órát is várniuk kell. Sok ok vezethet a döntéshez, hogy kell egy házi kondi. 

A házi kondizáshoz meg kell teremteni az alapvető feltételeket.

Az otthoni konditerem alapvető feltételei       

A házi kondizáshoz azonban meg kell teremteni az alapvető feltételeket. Kell hozzá egy megfelelő helyiség és tér, amelyben az eszközök elférnek, és a tevékenyég sem minket, sem másokat nem zavar. Mivel erőteljesebb mozgást végzünk, emeletes házban célszerű hangszigeteléssel ellátni azt a helyiséget, ahol döngetjük a súlyokat, mert ellenkező esetben a szomszédokat hamar megismerjük. 

Fontos, hogy elegendő fény és friss levegő érje a helyiséget, ezért nagyobb ablakokra lesz szükségünk. Amennyiben nincs elég természetes fényünk, akkor a világításnak kell erősnek lennie, hogy az izommunkákat balesetmentesen és jól láthatóan tudjuk elvégezni. Emeleti lakásban valószínűleg súlyosabb gépeket nem fogunk tudni elhelyezni, ezért megfelelő lehet a parkettás burkolás, de mondjuk a szobabicikli alá érdemes még egy jól tapadó gumi- vagy műanyag borítást is lefektetni. A súlyosabb gépekhez beton ajzatra van szükség, ezért a legtöbb ilyen házi konditerem a ház pincéjében helyezkedik el.    

A fitness termünk fűtésére is gondot kell fordítanunk. Pince helyiségben különösen fontos a kellemes, állandó hőfok, mivel a hidegben az izmok elmerevednek és nagy igénybevétel esetén hamar lesérülhetünk. 

A testünk edzésének folyamatos ellenőrzéséhez szükségünk lesz legalább egy, nagyméretű, egész alakos tükörre, hogy a gyakorlatokat külső nézőpontból is ellenőrizhessük.  

Sok ok vezethet a döntéshez, hogy kell egy házi konditerem.

A konditerem eszközeinek beszerzése

Minden szakértő mértéktartásra int a házi konditerem berendezése kapcsán, és arra hívja fel a figyelmet, hogy előzetesen mindenképpen az igényeket és a célt határozzuk meg, mielőtt belevágunk a testedzésbe. 

A házi konditerem nem feltétlenül egyemberes használatra készül, előfordulhat, hogy pl. a pinceszinten kialakított bázist a család több tagja is szívesen használná, és nem feltétlenül ugyanazzal a céllal. Előfordulhat, hogy a feleség alaktartó tornákat végezne, míg a ház ura a szükséges testmozgást pótolná, a csemete pedig az izomzatát szeretné kidolgozni. Ebben az esetben nagyon alaposan kell megválasztani az eszközöket, hogy mindenki elégedett legyen.

A házi konditerem nem feltétlenül egyemberes használatra készül.

Persze nem mindenkinek van nagy pincéje és vastag pénztárcája. Az alapokat tulajdonképpen egy jógaszőnyeg beszerzésével el tudjuk végezni. A polifoamnál ez a szőnyeg azért jobb, mert remekül tapad a padlóhoz, és a fekvőtámaszokat, tornasorokat biztonságosan el tudjuk végezni rajta. A szakértők azt tanácsolják, hogy első körben elegendő lehet egy gumiszalag, tárcsás kézi súlyzó, amelyekkel már csaknem minden izomzatot meg tudunk mozgatni. A profi konditermek mellett érvelők a szakember támogatását szokták kiemelni. Manapság az interneten a kezdő gyakorlatokhoz is megszerezhetünk minden útmutatást, legfeljebb a helyes tartást nem tudjuk ellenőríztetni. 

Két további, a lakásban is könnyen elférő eszközt szerezhetünk be, az egyik az egyensúlylabda, vagy népszerű nevén a fittball. Számos gyakorlatot tudunk elvégezni vele, és ülőkének sem utolsó, hogy a helyes testtartást biztosítsuk mondjuk tévézés közben. A másik a kettlebell, ami lényegében egy füles súlyzó. Ezek a kézi eszközök amellett, hogy nem foglalnak sok helyet, minden izomcsoportot meg tudnak mozgatni megfelelő használattal. 

Néhány gondolat a kondigépekről           

A kondigépek piaca hihetetlen gyorsasággal fejlődik, és zömük nem olcsó mulatság. Otthoni gépnek rendszerint egy szobabiciklit, esetleg egy kisebb futó- vagy nyújtópadot szoktak használni. Ezeket nem kell különlegesen rögzíteni, nem járnak különösebb zajjal és elérhető az áruk. 

Innentől kezdve viszont már olyan gépek jönnek, amelyekkel több dolgunk lesz. Akadnak olyanok, amelyek falhoz vagy mennyezethez rögzítést igényelnek, esetleg a használatuk nagyobb zajjal jár. Arra is ügyelni kell, hogy ezek a gépek nemcsak nagy és stabil helyet igényelnek, de fokozottabb az energiaigényük, azaz jelentős áramerőt követelnek. Ezért még egy félprofi pince kondit is érdemesebb eleinte jó minőségű, de használt gépekkel felszerelni, különösen akkor, ha nem vagyunk benne biztosak, hogy elszántan dühöngünk majd a házi izmozónkban. 

Otthoni konditerem - a kondigépek piaca hihetetlen gyorsasággal fejlődik.

nyito-lefele-nyil-bibor