A cikk elolvasása: 5 perc

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

A társasházak lakóközösségeiben sokféle ember él, és ez a sokféleség az érzékenységükre is igaz.

Ki tudja, mik ezek a zajok? 

A társasházak lakóközösségeiben sokféle ember él, és ez a sokféleség az érzékenységükre is igaz. Egy barátom mesélte el, hogy abba a házba, ahol ő lakott két emelettel feljebb beköltözött egy fiatal pár. Nem sokkal később a fiatalasszony már veszekedett egy szomszédjával, mondván, hogy hangosan trappol. Ez a hölgy egy kora reggeli órán megtalálta a barátomat is, és nagyon határozottan arra kérte, hogy este, amikor lefekszik, ne húzza le a vécét, mert nagyon hangos. Javasolt egyebet is, de erre most nem térnék ki. A hölgy egyértelműen túl érzékeny volt bármilyen zajra, amit fura módon azzal kompenzált, hogy hajnalban verni kezdte a fűtőcsöveket. Ezt a műveletet az egész ház hallotta felriasztva a lakókat a legszebb álmukból…  

Zajforrások és azok típusai

Mielőtt a zaj elhárításának módozataira rátérnék, vizsgáljuk meg, hogy milyen zajforrások lehetnek egy házban, és mekkora esélyünk van védekezni ellenük. Mindannyian tudjuk, hogy a hang a levegővel terjed. Ezek rendszerint kívülről érik el a lakásunkat. A városi lakások egy része sajnos nagyon ki van téve az utcai zajártalomnak, olyannyira, hogy még nyáron sem tanácsos nyitott ablaknál megpróbálkozni az alvással. Az ilyen lakásokra bizony a legmagasabb szintű hangszigetelő ablakokat kell felszerelni. Amennyiben lehetőségünk van, szereljünk fel hangterelő falat is a kinti zaj ellen.  

Hangszigetelés: a városi lakások egy része sajnos nagyon ki van téve az utcai zajártalomnak.

Testhangoknak hívjuk azokat a zajokat, amelyeket szomszédaink és a ház folyosóján közlekedők keletkeztetnek. Ilyen lehet a liftajtó becsapódása, a lépcsőn való kaptatás hangja, a felettünk lakó léptei, vagy egyéb, hanggal járó tevékenység, mint például a hangos zene- vagy tévéhallgatás. Ezeket a hangokat csak úgy tudjuk megszüntetni, ha a hanghullámoknak akadályt állítunk. A hangszigetelő anyagok ezeket a zajokat már hatékonyan csökkenthetik.         

A legnehezebben kezelhető problémát az úgynevezett léghangok jelentik. Ezeknek a hangoknak a forrása magából a házból ered, azaz „énekelni” kezd a ház szerkezete. Sajnos az ilyen szerkezeti hangokat a padló is továbbítja és igazából nem nagyon lehet a problémával mit kezdeni. Szerencsére a léghangos zajok jelentkeznek a legkisebb arányban az épületeknél. 

Hangszigetelés alap- és felsőfokon   

Amennyiben több ponton érkezik a zaj a lakásunkba, nem érdemes magunknak próbálkozni. A hangszigetelés komoly szakmai tudást igényel, és a szakember tudja meghatározni a hang forrását, jellegét, irányát, de még annak hullámhosszát is. Ezeket felmérve szakszerű javaslatot tud tenni az optimális zajszűrésre.     

A kisebb zajok esetében természetesen mi is kereshetünk megoldásokat azok elhárítására. Az a legegyszerűbb és leghatékonyabb megoldás, ha a hang irányából tudjuk elvégezni a zajszigetelést. Erre persze nem mindig van lehetőség, hiszen a hangosan tévéző szomszéd valószínűleg nem fogja megengedni, hogy a lakásában tüsténkedjünk. Marad az ellenoldali hangszigetelés, és erre már nagyon sok profi, de viszonylag egyszerűen kezelhető terméket lehet beszerezni.   

Hangszigetelés: az a legegyszerűbb és leghatékonyabb megoldás, ha a hang irányából tudjuk elvégezni a zajszigetelést.

A rendszerváltás előtt a zajártalomra inkább csak az ipari környezetben fordítottak gondot, és nagyon sok házat vékony fallal, nulla szigeteléssel húztak fel. Akinek baja volt a beáramló hanggal, az elkezdte gyűjteni a tojástartókat. Úgy gondolom, hogy ma már legfeljebb egy pinceklubban tűnik fel ez a megoldás. A tojástartók látványa nem valami lélekelemelő egy nappaliban, ráadásul még fokozottan tűzveszélyes is, úgyhogy felejtsük is el azonnal!  

Kiváló hő- és hangszigetelő anyag az üveggyapot, amelyet feltekerve, filc formátumban, vagy lapokban tudunk beszerezni. A filc formátumot rendszerint fémszerkezetes válaszfalakban terítik, míg a lapokkal a hagyományos falakat lehet szépen beborítani, amely fölé jöhet egy gipszkarton takarás. A lemezekkel remekül lehet szigetelni a tetőtereket, ahol a szarufák és a gerendák közé helyezhetőek el. Az üveggyapot szálszerkezete okán rugalmas, nem éghető, és a kártevők sem érzik otthon magukat benne. A piacon könnyen elérhető, és viszonylag olcsó, de hatékony termék.  

Az otthoni környezet hangszigetelésére talán egy fokkal még jobb lehet a kőzetgyapot. Ezt a hangszigetelő anyagot táblás kiszerelésben találjuk meg a szakboltokban. A kőzetgyapot ugyancsak éghetetlen, és sokkal jobban tartja a formáját, mint az üveggyapot. Ezt a jó tulajdonságát annak köszönheti, hogy a kőzetgyapot szálait műgyantával kötik meg. Olyan masszív anyaggá dolgozzák, amely még a vizet is taszítja. Tetőtér beépítése esetén csakis a kőzetgyapotot ajánlom, de nagyon jó szolgálatot tesz az álmennyezetek fölé elhelyezve, a belső és külső falaknál, valamint szerelt padló vagy födém szerkezetek között is.  

Az otthoni környezet hangszigetelésére talán egy fokkal még jobb lehet a kőzetgyapot.

Nagy előnye, hogy fele akkora vastagsággal tudunk ugyanolyan eredményt elérni, mint az üveggyapottal. Az üveggyapotot általában 10 centiméter vastagságban készítik el, a kőzetgyapot lapok ezzel szemben csak 5 centiméteresek. Nem is gondolnánk, hogy ez az 5 centi mekkora különbség akkor, amikor körben kell a falakat kibélelni. A kőzetgyapot lényegesen kevesebb helyet vesz el a térből, így sokkal több lakóterületet spórolhatunk meg. Sajnos, a hangszigetelés helyet követel, de a nyugtató csendért érdemes a hasznos négyzetméterből lecsípni egy kicsit.   

A kőzetgyapot tábla felhelyezése után érdemes még egy gipszkarton réteget is feltenni, mert így kapunk egy festhető, szép falfelületet. A padló leszigetelésénél akkor járunk el a legjobban, ha lefektetünk egy réteg rugalmas parafát, majd e fölé helyezzük el a hangszigetelő táblákat. A táblák fölé kell kiteríteni egy réteg fóliát, és erre kerülhet a tulajdonképpeni burkolóanyag.  Tökéletes hangszigeteléshez jutunk, és a padlót szőnyeggel sem kell letakarni.

A hangszigetelés során jó eredményt érhetünk el a kőzetgyapottal.

Hangszigetelés – a zaj iránya és a védekezés technikái 

A zaj érkezhet felülről, oldalról, elölről, hátulról – a tér bármelyik irányából. A védekezés szempontjából nem mindegy, hogy honnan érkezik a hang. 

A felülről, vagy alulról érkező zaj esetén úsztatott aljzatot érdemes kialakítani. Ebbe az aljzatba valamilyen rugalmas anyagot, polietilént vagy polisztirolhabot fektetünk le a rétegek közé, mert az aljzat több rétegből fog állni. Ezek az egymásra rakódó vékony rétegek fogják biztosítani a tökéletes szigetelést. A rétegek hanggátló lapból, filcből, lépésálló anyagból fognak állni, majd a rétegek tetejére kerül burkolóanyag. A felülről érkező zajok ellen jól védekezhetünk egy álmennyezet beépítésével, amelyben ott lapulnak a kőzetgyapot lapok. 

Az oldalról érkező zajok esetében is az üveg- vagy kőzetgyapot lapok lesznek a tökéletes megoldások. Ezeknek a sűrű szálai kiválóan szűrik és nyelik el a rezgéseket. A felhelyezett lapokat aztán gipszkartonnal fedhetjük el, és kezdődhet a falazat kifestése. Ez a lapozós technika nem igényel különleges szakmai képzettséget, de a jó végeredmény érdekében én mégis azt ajánlom, hogy a komplex munkát bízzuk az ehhez értőkre. Talán kicsit többe fognak kerülni ugyan a munkálatok, de az otthoni csend és nyugalom megéri a befektetést.  

Az otthoni csend és nyugalom megéri a hangszigeteléssel járó befektetést.

nyito-lefele-nyil-bibor