A cikk elolvasása: 6 perc

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

Miután életünk egyharmadát a hálószobában töltjük, ezért nagyon fontos, hogy ez a helyiség minden szempontból tökéletes legyen.

Regeneráció, megújulás

Azt hiszem, hogy manapság nem kell különösebben bizonygatnom, hogy az egészség mindennél fontosabb. Ahhoz, hogy megőrizzük a jó kondíciónkat, nagyon sok összetevőt kell figyelembe vennünk, de az nem vitás, hogy a pihentető, nyugodt és mély alvás feltétlenül szükséges ahhoz, hogy a testünk és a lelkünk naponta megújuljon. Miután életünk egyharmadát a hálószobában töltjük, ezért nagyon fontos, hogy ez a helyiség minden szempontból tökéletes legyen.  

Cél a tökéletes pihenés

Amióta csak az ember kivált az állatvilágból, nagyon odafigyelt arra, hogy milyen hajlékban él, és fontos szerep jutott az esti pihenés területének. Az ősi időkben állatprémekkel és száraz növényekkel bélelték ki a nyoszolyájukat, és igyekeztek mindezt egy félreeső sarokban berendezni, távol a mindennapi zajoktól. 

A hálószoba a lehető legtávolabb legyen a mindennapi zajoktól

Az emberiség fejlődésével együtt fejlődtek a fekhelyek, és a középkor gazdag embereinek már nagyon komoly, minden részletre kiterjedő ágyakat készítettek az asztalosok. A stabil, masszív bútorok leginkább tölgyfából készültek, és sok generációt képesek voltak kiszolgálni. Az ágyak matracai tömörek és ruganyosak voltak – rendszerint szalmával, állati szőrrel vagy tollal tömték ki. Az ágynemű damasztból vagy a kellemes tapintású selyemből állt, a szegényebbek pedig lenvászon huzatba rakták a tömőanyagot. A szárnyasok tolla, leginkább a libáé tökéletes párnatömő anyag, és a mai napig népszerű. Az így elkészített takarók és párnák szellősek, de kiválóan őrzik a meleget. A házaspárok már akkor is páros ágyakban feküdtek, amelyet magas fejrész támasztott meg. Ezek a fejtámaszok bizonyos fokig a külvilágot is elszigetelték. Látható tehát, hogy bármeddig nézünk is vissza az időben, az emberek számára nem volt mellékes, hogy hol hajtják álomra a fejüket. 

Korunkban nagyon sok minden változott a hálószobában, kezdve attól, hogy milyen színek és anyagok használata segíti a jó közérzetet, folytatva a berendezésen át egészen a háló elrendezéséig, de az alapelv nem változott: cél a tökéletes pihenés.  

A hálószoba elrendezésétől az ágyneműig 

Mielőtt bebútoroznánk, nézzük meg, hogy milyen egy jó hálószoba. Olyan helyiségnek kell lenni, amelyik a lehető legtávolabb van a benti és a kinti zajoktól.  Egy ismerősöm házfelújítása tulajdonképpen arról szólt, hogy a földszinti hálókat megcserélték a konyhával. Amikor a ház épült, még az volt a divat, hogy az utcára nézzen a szobák ablaka. Csakhogy az idők során egyre nagyobb lett a forgalom, s végül nyáron már nem lehetett nyitott ablaknál aludni a folyamatos zaj miatt. Így átrendezték az otthonukat úgy, hogy a hálók a ház mögötti kertre nézzenek. 

Még a nyílászárók kiválasztása sem mellékes kérdés. A beltéri ajtó akkor az igazi, ha azon át nem érkezik be fény. Ezért az üvegbetétes ajtókat a hálószoba esetében el kell felejteni, illetve célszerű kicserélni olyanra, amelyen át nem jut be a folyosó lámpájának fénye.  

A hálószoba ajtaján át ne érkezzen be fény.

A jó alváshoz csendre és megfelelő hőmérsékletre is szükségünk van. Ezért a hálószobában jó minőségű, de könnyen és praktikusan szellőztethető ablakokra lesz szükségünk. Azok a legjobb ablakok, amelyek több állásban is nyithatóak, mivel ebben a helyiségben a szellőztetés rendkívül fontos az egészségünk érdekében. A hatóránkénti rövid szellőztetés fertőtleníti a levegőt, megakadályozza a penészedést. A szellőztetés azzal jár, hogy az ágy kellemesen hűvös és száraz marad. Ritkábban kell az ágyneműt cserélni és a matrac is hosszabb életű lesz. Lényegesen kevesebb poratka telepszik meg a friss levegőjű hálóban, ami az allergiások számára nem mindegy.     

Manapság trendinek számít, hogy a hálószobát egy térben helyezik el a fürdőszobával vagy a dolgozószobával. Így valóban nagyobb teret nyithatunk, de ez az összenyitás nem szolgálja a pihentető alvást. A párunk fürdőszobai tevékenysége vagy otthoni munkája előbb-utóbb zavarni fog minket a pihenésben, és ez konfliktusok vezethet. Nem szerencsés túl sok elektronikai eszközzel sem megterhelni a hálót, bár vannak olyanok, akik a tévé mellett tudnak kényelmesen elaludni. Mindez addig rendben is van, amíg egyedül használjuk a hálószobát. 

A hálószoba bútorai

A jó hálószoba titka a puritánság. Kerüljük a túlzsúfoltságot és a rendetlenséget. Csak azok a bútorok legyenek itt elhelyezve, amelyekre feltétlenül szükségünk lehet. Kell egy príma ágy, egy kis éjjeli szekrény, egy komód, esetleg beépített gardróbszekrény.  

A jó hálószoba titka a puritánság. Kerüljük a túlzsúfoltságot és a rendetlenséget.

Amennyiben a trendet akarjuk követni, lehet a hálószoba a fürdőszoba mellett, de célszerű a két területet elhatárolni egymástól egy fény és hangzáró ajtóval. A dolgozószoba-háló kombináció egyáltalán nem szerencsés, mert önmagában már az is stresszt okozhat, ha lefekvéskor az íróasztalra tekintünk. 

Az ágy elhelyezése sem mellékes. Ne rakjuk az ablakhoz vagy ajtóhoz túl közel, és az az ideális, ha az ágy feje közvetlenül a falhoz simul. A lábrész ne legyen szemben közvetlenül a tükörrel, mert felkeléskor folyton saját tükörképünkkel találkoznánk. Ugyanígy az sem szerencsés, ha szemben vagyunk az ajtóval, és a belépő azonnal az arcunkba bámulna. Helyezzük az ágyat az egyik fal mellé úgy, hogy a fenti alapszabályokat figyelembe vesszük.  

Az ágy a hálószoba egyik legfontosabb bútordarabja

Aligha kell ecsetelnem, hogy az ágy milyen fontos szerephez jut a pihenésben. A legegészségesebb ágyak az egyszerűségükkel tűnnek ki. Legyen a keret masszív és mégis könnyen mozgatható. Az ágy keretének ideális anyaga még mindig a fa. A nyers vagy natúr vázak káros anyagoktól mentesek, ezért érdemes belőlük választani. 

A hálószoba legfontosabb bútordarabja az ágy.

Kell még egy megfelelő keménységű matrac, ami jól megtámasztja a gerincünket. Manapság joggal népszerűek a természetes vagy biológiailag lebomló anyagokból készült derékaljak. Lehetnek ezek gyapjúból, pamutból vagy természetes gumiból. Ezek a matracok távol tartják a poratkákat, antibakteriálisak, és jól tűrik a nedvességet, amelynek rendszerint az izzadás a fő forrása. 

A párna és a takaró megválasztása sem mellékes. Ezeket rendszerint együtt árulják, és itt is érdemes a természetes anyagokat megcélozni. A pamut és a gyapjú még mindig verhetetlen, de a lenvászon huzat is megfelelő. A párnák között még mindig a tollal töltöttek vezetik a piacot.  

Egyéb tényezők

Köztudott, hogy a színeknek megvan a maguk pszichológiája. A hálószobában kerülendő a harsány és éles színek használata. Mivel ez lesz a nyugalom szigete, használjuk a fehér mellett a pasztell árnyalatokat. A lágy színeket kellemesen kombinálhatjuk a nyugtató zölddel vagy a kékkel. A vöröset mindenféleképpen száműzzük az éjszakánkból! 

A hálószoba padlója legyen lábmeleg és rugalmas. Nem célszerű a vastag szőnyegek használata, mert a poratka ebben a helyiségben érzi a legjobban magát. Az esti fényekre is fordítsunk gondot. Mivel az alvásért szervezetünk melatonin termelése a felelős, ezért használjunk olyan meleg és tompa fényeket, amelyek ezt a folyamatot elősegíthetik.

Hálószoba. Egy szín, amelyet minden kultúra nagyra tart – a kék.

nyito-lefele-nyil-bibor