A cikk elolvasása: 4 perc

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

Beköszöntött a tavasz, s az ezzel együtt járó feladatok időszaka, például a lakásfelújítás. Sokan ezt a munkát a nyári szabadságuk idejére tervezik, s így alig marad a családdal együtt eltölthető gondtalan szabadidejük.

Talán sokaknak meglepő lehet, de a felújítás számos elemét télen is el lehet végezni, ha körültekintően látunk hozzá. Érdemes lehet a téli időszakra hagyni a munkálatokat, ha a nyári szabadidőnkből nem akarunk erre áldozni. Kezdje tehát tavaszt csak a tervezéssel, és vágjon bele télen!

A legtöbben el sem tudják képzelni, hogy lakásukat akár a karácsony előtti időszakban is ki tudnák festeni. Elegendő az adott helyiségben lévő bútorokat középre húzni, hogy létránkkal és eszközeinkkel hozzáférjünk a festési területhez. Manapság már remek védőfóliák közül válogathatunk, amelyekkel letakarhatjuk az összehúzott bútorokat, megvédve azokat a portól és a festéktől.

Az egyik legfontosabb, amire ügyelnünk kell, az a hőmérséklet! Amikor tartósan hideg van, az üres ingatlan falai is hidegek, márpedig a falfestéshez, festékfajtától függően, körülbelül 20-30 fokos hőmérsékletet kell biztosítanunk lakáson belül. Persze nem mindegy, hogy családi házról vagy olyan társasházi vagy panellakásról van szó, amit körbefűtenek a szomszédok.

Mindegyik helyzetre egyformán igaz, hogy a kihűlt falakat elő kell készíteni, ezért már a festés előtti egy-másfél hónapban meg kell kezdeni az intenzív fűtést, hogy ne csak a levegő melegedjen át. Kerüljük a hősugárzók használatát, mert vizet termelnek, és a lecsapódó párával később meggyűlik a bajunk. Mindenképpen segít, ha a lakás több pontján folyamatosan mérjük a hőmérsékletet. Érdemes a hosszú távú időjárás-előrejelzést is figyelni: mikor várható lehűlés vagy enyhülés, feladatainkat érdemes ennek tükrében tervezni.

Téli festés esetén hosszabb száradási időkkel számoljunk. A száradás során komoly ellenségünk lehet a pára, ezért szellőztessünk sokat, óránként 15-20 percet akár, de itt is tartsuk szem előtt az aktuális időjárást! Ha csapadékos, nedves idő van kint, akkor félóránként 2 perc is elegendő, ha ennél többet tartjuk nyitva a nyílászárókat, a pára nem távozik, hanem inkább bejön a lakásba. A szellőzést és száradást ventilátorokkal tudjuk gyorsítani, ezek szinte elengedhetetlenek.

Jó minőségű, egy rétegben is kiválóan fedő és gyorsan száradó festéket válasszunk.  A száradási idő is megnövekszik télen, a festéken megjelölt általában 2-3 órás intervallumot duplázzuk meg nyugodtan, hogy megfelelően kössenek meg a felvitt anyagok.

Szerencsére a glett kötési ideje télen és nyáron is ugyanannyi, azonban nagyon figyeljünk az anyagok felhasználási útmutatóira! 40-60 perc nyitva töltött időn túl már ne használjuk a glettet, mert visszaázhat, így nem köt majd megfelelően. A mélyalapozásról se feledkezzünk meg festés előtt, ezzel a lépéssel nem érdemes időt spórolni, számoljunk ezzel a munkafolyamattal is.

Ügyeljünk rá, hogy a beltéri festékeket, diszperziós anyagokat fénytől védett, hűvös helyen tároljuk, külön figyelemmel arra, hogy ne menjen 5 fok alá a hőmérséklet, különben tönkremegy a kötőanyag, és a festékünk le fog porladni a felvitelt követően.

Fontos az is, hogy a szekrényeket, nagyobb bútorokat tavaszig ne toljunk a frissen festett falra, lehetőség szerint a 15-20 cm távolságot hagyjuk meg, hogy elkerüljük a gombásodást. Lényeges, hogy a mélyebb rétegek is ki tudjanak szellőzni, másképp könnyen találjuk magunkat szemben penészfoltokkal, amelyeket később nehezebb orvosolni.

Téli időszakban is elvégezhető a burkolás, a gipszkartonozás vagy éppen az épületgépészeti munka. Burkolás esetén – akárcsak festéskor – hosszabb száradási idővel kell számolnunk.  Fontos, hogy a ragasztók használata mellett rendszeresen szellőztessünk, ugyanakkor gondoskodjunk arról is, hogy a szoba hőmérséklete ne csökkenjen 10-12 fok alá.

A laminált parketták esetében különösen tartsuk szem előtt azt, hogy legalább egy napig az alapanyagok a burkolásra váró helyiségben legyenek elhelyezve, így teljes mértékben akklimatizálódni tudnak az ottani hőmérséklethez.

Ha a hideg időszak beköszöntével jutott eszünkbe, hogy leválasztanánk egy helyiséget a nappaliból vagy beépített polcokra sorakoztatnánk kedvenc olvasnivalóinkat, használjunk gipszkartont. Minimális por keletkezése mellett, remekül és gyorsan rögzíthető, így bármikor belevághatunk egy válaszfal felhúzásába is. A gipszkarton bevetésével akár egyetlen nap alatt is drasztikusan átalakíthatjuk otthonunk képét.

Falbontás nélküli épületgépészeti munkákat is tervezhetünk a hideg napokra. Nagy vésésekbe és falbontásokba azonban ne vágjuk a fejszénket, hiszen az nagyfokú porképződéssel jár, s állandó szellőztetést igényel.

A beépített bútorok cseréjét és felújítását is elvégezhetjük, mivel a bútorok összeszerelése semmilyen szellőztetést, száradási időt nem igényel.  Akár a teljes konyhabútorunkat is lecserélhetjük.

Nagy előnye a télire tervezett felújításnak, hogy könnyebben és olcsóbban juthatunk szakemberekhez, mivel ez az időszak nem szezonja az építkezésnek.  Az ünnepek közeledtével egyre több helyen juthatunk nagyobb kedvezményekhez is, így miközben otthonunk átalakul, jelentős összegeket is megspórolhatunk.

Míg a téli felújítás folyik, a sok kényelmetlenség és rendetlenség mellett melengetheti szívünket a gondolat, hogy nyáron már gondtalanul pihenhetünk és szórakozhatunk együtt a családdal és a barátokkal, mert a munka dandárját a sötét hónapokban elvégeztük.  

nyito-lefele-nyil-bibor