A cikk elolvasása: 5 perc

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

Főszerepben a kamra.

Élelmiszertárolásra felkészülni!

A 2020-s esztendő karácsonya sajnos nagyon különlegesnek ígérkezik. Esélyes, hogy a COVID-járvány a családok közös, nagy ünnepét is megnehezíti. Szükségünk lehet arra, hogy jelentősebb tartalékokkal várjuk ki a legnehezebb időszakot, és az bizony karácsony idejére várható. A pandémia nagy változásokat hozott életünkbe, megváltoztatta a mindennapok rutinját. Megváltozott az otthoni életünk is, hisz sokan dolgoznak úgynevezett home office rendszerben, és sokkal nagyobb jelentősége lett a tartós élelmiszerek tárolásának is. Érdemes végiggondolnunk, hogyan alakítsuk át az éléskamránkat a huzamos bezártságra felkészülve. 

A kamrában legyen elsődleges elv a rend és az átláthatóság!

A kamrában legyen elsődleges elv a rend és az átláthatóság!

Főszerepben a kamra

A családi házak esetében valószínűleg nem lehet gond a jelentősebb élelmiszer mennyiség tárolása, hiszen rendelkezésre állnak hozzá a megfelelő terek, s legfeljebb a hűtőládák méretének növelése okozhat fejtörést. A társasházi lakások esetében már nem ilyen megnyugtató a helyzet. A városi lakások tervezőinél érvényesült a nagyobb tálaló-kisebb kamra elv, mivel az előrecsomagolt ételek megjelenésével a nagy tárolókra nem volt akkora igény.    

A COVID-járvány ezt a trendet teljesen megfordította, mert még előfordulhat az is, hogy csak nagyon indokolt esetben hagyhatjuk el a lakásunkat. Élelmiszerre a hosszú otthonlét alatt is szükségünk lesz, s amint azt már a márciusi felvásárlási láznál is észlelni lehetett, nagyon sokaknak jelentett gondot, hogy a felhalmozott készleteket hogyan és hol tárolja. Nem a legszerencsésebb dolog, ha a lakás különböző sarkaiban állnak felhalmozva az élelmiszerek. 

A járvány idején több helyre lehet szükség a kamrában.

A kamra kialakítása

Amennyiben a konyha nagyobb méretű, akkor célszerű lehet egy részét élelmiszer tárolás céljából leválasztani. Korábban gyakran előfordult, hogy a konyhát a benne lakók éppen a spájz rovására növelték meg. Eljött az ideje, hogy a kamra visszakapja korábbi területét. 

Amennyiben úgy döntünk, hogy belevágunk a kialakításba, érdemes figyelmet fordítani annak tájolásra. Akkor van a legjobb helyen a spájzunk, ha északi, észak-keleti fekvésű, hiszen itt lesz a leghűvösebb pontunk. A tájolásnál is fontosabb szempont lesz a szellőzés kérdése. Az éléskamráknak állandó szellőzésre van szükségük, hogy a benne tárolt élelmiszerek meg nem romoljanak. Egy szellőző, vagy egy kis ablak a külvilágra nagyon fontos eleme a jó spájznak. Az ablak nemcsak a friss levegő miatt hasznos, de segítségével természetes fényt tudunk ebbe a viszonylag zárt térbe engedni. Ez a fény a polcok közötti tájékozódást segíti. Az ablakunk telente természetes hűtőszekrénnyé változtathatja az éléskamrát. 

Nem mindegy a kamra tájolása.

Mivel jelentős mennyiségű élelmiszert kell eltárolnunk, az a jó helyiség a kamra céljára, amelyik egészen a mennyezetig felpolcolható. A kamra három szabad falát érdemes különböző méretben polcozni, hogy a magasabb dolgok, például a kevésbé használt konyhai gépek is helyet kaphassanak.

Helytakarékossági szempontok alapján tolóajtót is szerelhetünk a spájzunkra. A hagyományos ajtóval szemben a toló típusnak nincs szüksége benyitási területre, és ezeket a helyeket is kihasználhatjuk.  Amennyiben nem szeretjük a tolóajtót, akkor a nyitás irányát változtassuk meg, nyíljon kifelé az ajtó, de ügyeljünk arra, hogy a kapcsolódó másik helyiségben ne zavarjon minket valamilyen más tevékenységünk közben. Ergonómiai szempontok alapján az a jó éléstároló, amely a lehető legközelebb van a konyhához, így főzés közben nem kell nagy távokat megtennünk.

A kamrában nagyon fontos szempont a tisztaság, hiszen élelmiszereket tárolunk ott. A helyiség padlója legyen kövezett, vagy kerámiaborítású, mert ezeket lehet a legkönnyebben takarítani. A polcok anyaga lehet fémből vagy lakkozott fából. Amennyiben a kamránk elég nagyra sikerült, ott érdemes elhelyezni a hűtőládát is.  

A kamrában nagyon fontos szempont a tisztaság, hiszen élelmiszereket tárolunk ott.

A tárolás alapszabályai  

Amikor elkészültünk az éléskamránkkal, nem az lesz az első lépés, hogy mindent bepakolunk, amit addig valahol tároltunk. Ilyenkor érdemes egy rovancsot tartani, hogy megváljunk a lejárt élelmiszerektől. Meg fogunk lepődni, hogy mennyi mindent ki kell majd kukáznunk. Pazarlásnak tűnhet a művelet, de gondoljunk arra, hogy mennyi friss élelmiszernek tudunk így helyet adni, és az egészségünket is megóvjuk azáltal, hogy biztos nem eszünk romlott ételt. 

A kamrában legyen elsődleges elv a rend és az átláthatóság! Szisztematikusan rakjuk össze a megfelelő terméktípusokat, és azok kapjanak egy adott helyet. Nincs annál idegesítőbb, amikor a lekvároknál hever egy kóbor csomag száraztészta, vagy a konzervek mögött lapul meg egy tekercs alufólia. Az is sokat segít, ha az ajtófélfára rögzített könyvecskében vezetjük, hogy mit, hol tárolunk. 

A kamra minden szegletét kihasználhatjuk.

 

Az elrendezésnél elsőrendű szempont, hogy azokat a termékeket és eszközöket kell a legkönnyebben elérhető helyre tenni, amelyeket gyakran használunk. Nagyszerűen fel lehet a kamrában használni a tároló edényeket és a különböző méretű műanyag, vagy farekeszeket, hiszen ezekben egész termékcsoportokat tudunk kulturáltan elhelyezni. Ezek a rekeszek nem kerülnek olyan sokba, és használatukkal a kényelmet és az átláthatóságot kapjuk cserébe. Beszerzésükkel csak egyszer kell foglalkozni, mert aztán életünk végéig szolgálni fognak minket.       

Amennyiben a polcrendszer valamint a rekeszezés nem elég, úgy az ajtó belső oldalára is elhelyezhetünk akasztókat, ahová fűszeres zacskókat, vagy függeszthető termékeket tudunk elhelyezni. Amennyiben minden talpalatnyi helyet ki tudunk használni, jó eséllyel kerüljük el, hogy a nappalink raktárrá váljon.  

Megnövekedett igény a konyhagépekre

A vírusjárvány első szakaszában tapasztalható volt, hogy megnövekedett a konyhagépek iránti érdeklődés. Nagyon sokan ekkor szerezték be online áruházakból a kenyérsütőt, a gyümölcscentrifugát, és az egyéb konyhai robotgépeket. Mindezek a gépek a főzést teszik kényelmessé, mert csaknem mindenki arra kényszerül, hogy konyhaművésszé váljon.  Ezeket a konyhagépeket is tárolhatjuk a kamrában, amennyiben megfelelő mélységű és magasságú polcokat alakítunk ki. 

A konyhagépeket is tárolhatjuk a kamra polcain.

nyito-lefele-nyil-bibor