A cikk elolvasása: 4 perc

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

Festeni vagy tapétázni? – előzni próbál a tapéta.

Amikor egy teljesen frissen épült lakásba vagy házba lép be a boldog tulajdonos, egészen biztosan az lesz az első dolga, hogy meghatározza az egyes helyiségek alapszíneit. Ilyenkor két út között választhat: jöjjön egy alapos festés, vagy kerüljön tapéta a falakra, esetleg e kettő mutatós kombinációjával adjuk meg a lakás „alaphangját”.

Míg a falazatok festése sztenderd dolog, addig a tapétának időszakosan megjelenő divatja van. A nagy tapétagyártók természetesen azt szeretnék, hogy a hullámhegyeket ne kövesse óhatatlanul a visszaesés, ezért elképesztő innovációkkal igyekeznek lázban tartani vásárlóikat, illetve új híveket toborozni termékeiknek.

A tapétát ott találták fel, ahol alapvető anyagát is: Kínában már 2000 évvel ezelőtt is „becsomagolták” a falakat. Európában csak a késő középkorban jelent meg, és első reneszánszát a XVIII-XIX. század fordulóján élte. Az elmúlt évszázad során olykor igen népszerű volt, majd egy időre lekerült a trendről, hogy aztán megújulva ismét beköltözzön a lakásokba.

A tapéta sok előnnyel jár, vegyük most ezeket sorra. Aki tapétázni vagy tapétáztatni fog, arra számíthat, hogy sokkal gyorsabban a végére ér, mintha pemzliznie kellene, ráadásul a tevékenység nem fogja összekenni a padlót, a járóburkolatot. A festés a legtöbb esetben olcsóbb, bár a papírtapéták árban is összemérhetőek a festésre fordított befektetéssel. Míg a festésnél hosszabb időre tervezünk, addig az újra tapétázásnak csak a pénztárcánk szab határt.

Tapétázni bármilyen évszakban lehet, a festést hideg időszakban macerásan lehet végezni. A vastagabb, erősebb anyagú tapéták szépen ráfekszenek a fal egyenetlenségére, hibáira és kitöltik azt, festésnél ezekkel a hibákkal bíbelődni kell. A tapétának ráadásul hő- és hangszigetelő funkciója is van, ezért egytéglasoros lakásoknál erősen ajánlható használata, hacsak nem akarjuk, hogy a szomszéd is részt vegyen a családi életünkben.  

A modern tapéták számtalan anyagból és elképesztően széles választékban kaphatóak. Messze vagyunk a Szomszédok című sorozat világától, ahol a háttérben lehangolóan fakó és egysíkú tapéták között mozogtak a szereplők. Anyagukat tekintve ezért csak a legnagyobb csoportokon fussunk gyorsan végig.

A papírtapéták a legolcsóbbak és a leggyorsabban elhasználódóak is, ezért olyan helyiségben érdemes használni, amelynél biztosan tudjuk, hogy pár év múlva úgyis lecseréljük. Elsősorban gyerekszobákba ajánlhatóak. A fűrészporra vastagított típusa nagyon kellemes tapintású, és melegséget árasztó, viszont könnyebben ragad meg rajta a por. Ennél a fajtánál a többször lefesthető volt nagyon divatos a 90-es években.

A vinyl tapétákat azért fejlesztették ki, hogy olyan helyiségekben is használható legyen, ahol a víz és a pára általános: azaz a fürdőszobában és a konyhában. Ez a tapéta műselyem fedőréteggel van ellátva és kétrétegű papírra kerül. Károsodás nélkül, könnyen karbantartható. Ilyen a vízálló vinyl padló és a laminált padló felülete, de természetesen más funkciót lát el.

A vlies tapéta a mai trend leggyakrabban használt típusa. Könnyen alkalmazható egy festett falfelületre és látványos felületek kerülhetnek rá. A vlies alapú megoldásnál széles szín és mintaválasztékkal találkozhatunk. akad olyan is, mely utánozhatja a szövet hatását.  

A habtapéták olyan helyiségeknél tehetnek jó szolgálatot, ahol gyakran fennáll a bekoszolódás veszélye, mivel egyszerűen és gyorsan tisztítható. Taszítja a port, vízálló és enyhén szigetelő tulajdonsága miatt sokan előnyben részesítik a többi típussal szembe.

A tapéták új generációi elképesztő élethűséggel képesek utánozni más anyagokat, így választhatunk a kő, csempe, nyersfal, fa és egyéb mintázatokat. Ezek természetesen sokkal olcsóbbak, mintha az utánzott anyagból öltöztetnénk fel az adott területet. Lehetőségünk van poszter tapétákat, csak az egyes térelemek kihangsúlyozására alkalmas, erős színekkel, vagy geometriai mintákkal dekorált tapéták alkalmazására is.  

A tapétázás ráadásul nem áll meg a falak burkolásánál. Manapság már burkolhatunk vele ajtókat, ablakokat, de még a padlóburkolatot is be lehet velük fedni. A tapéta, matrica formájában felkerülhet avítt bútorok felületére is.

A gyártók ma már tökéletesen tisztában vannak vele, hogy a vásárlói igények magas követelmények elé állítják őket, és tudatos fejlesztések révén a tapéta nemcsak egyszerű csomagoló anyaga a lakásnak, hanem a dekoráció szerves részévé is vált.

nyito-lefele-nyil-bibor