A cikk elolvasása: 3 perc

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

Fürdőszoba a természetesség és takarékosság jegyében – trendek 2019-ben.

A stressz a mindennapok részévé vált, számtalan betegség, vagy kóros tünet miatt tehetjük felelőssé a felfokozott élettel és munkatempóval együtt járó szorongást. Az orvosok, barátaink egyszerű gyógyszert ajánlanak: kerüljük az elkerülhetetlent, a stresszt. Sokkal szerencsésebb azonban, ha a lehetetlen kerülgetése helyett megtaláljuk azt a helyet, ahol relaxálhatunk, kiengedhetjük a fáradt a gőzt, s erre otthonunkban a fürdőszobában találunk leginkább lehetőséget.

Elmerülni a forró gőzben, vagy zuhany alatt csapatni a hátunk, miközben ellazulunk – nincs is ennél optimálisabb lehetőség a napi nyűgök félre tételére. Ennek megfelelően a fürdőszoba, mint helyiség szerepe is felértékelődött, amire természetesen a divat is reflektált. A fürdőszoba ugyanolyan trendeket követ, mint a nappali, vagy a háló. Most napjaink, leginkább a 2019-s esztendő legerősebb trendjeit próbálom keretbe foglalni.

A fürdőszoba filozófiája legújabban a természetesség, az egyszerűség és takarékosság köré fonódik. A természetességet a fa, a kő testesíti meg. Igen népszerű lett ugyanakkor a beton és a textil találkozása. Jellemző lesz a hideg és meleg árnyalatok kombinációja, ami izgalmas sokoldalúságot kölcsönöz a helyiségnek. A betonhatás ugyancsak domináns lesz, ami neutrális jellegéből adódik, így kiválóan harmonizálható a fával, de az üveggel és a kerámiával is.

A fa most a trendi anyagok közül is kiemelkedik. A cél egy olyan oázis létrehozása, ami szerves egységet képez a hálószobával, mondhatni a két tér csaknem összetartozik.  A fa és márvány kombinálásával a tervezők egészen drámai hatást tudnak elérni az enteriőrben.

Ami a fürdőszobai színeket illeti, a fáradt rózsaszínt még mindig sok tervező használja, ám a sárgaréz már kezd visszaszorulni. Megjelenik ugyanakkor a halványsárga, a zöld és a hamuszürke és azok árnyalatai. A legfrissebb trend a matt fekete csaptelepek és bútor kiegészítők, fémkeretes állványok harmonikus együttese. A fém és a fekete így kellemes Spa-hatást kölcsönöz a fürdőszobának, de nagyon kényes a szennyeződésre, a vízbélyegekre. Takarítását gyakoribban és körültekintően kell végezni.

A fürdőszoba örök dilemmája a kád vagy zuhanyzó kérdése. A tervezők mindkettőre szavaznak, de más plusz funkciót kap a kád. A kád kiemelt, különálló darabja lett a fürdőnek, mintegy díszítőelem funkcióhoz jut – ennek a következménye a 20-30-as évek formavilágának visszatérése, az oroszlános lábak, az ívelt formák. A zuhanyzókat ezzel szemben szinte eltüntetik: átlátszó, légies üvegkabinokba kerül, vagy egyszerűen csak zuhanyzófalakat terveznek igen minimalista stílusban.

Új, nálunk még kánonba csak most kerülő megoldás a fürdőszobasziget. Az Amerikában már egyre népszerűbb vizes blokk funkcióját tekintve tárolásra használható, de akár a mosdót is elhelyezhetjük rajta.

A burkolatok trendje is változóban van. A csempék fúgáinál már színes anyagok közül válogathatunk, vége a csak fehér, szürke színvilágnak. A színes fuga varázslatos színjátékra képes a csempék között. Ahogy a csaptelepeknél, a burkolatoknál is trendi lett a sötétebb, fémes tónus.

Teret kap a rusztikus, mediterrán stílus, amelynek titka a természetes hatásban, a burkolatok és a berendezések robusztus megjelenésében, a „mosott – kopott” színekben, a réz, a kovácsoltvas, illetve a természetes textil kiegészítőkben rejlik. A burkolatok lehetnek természetes kő-, fa-, cement-, illetve betonhatásúak, vagy háromdimenziósak.

A kontrasztok, a különböző tulajdonságú anyagok, vagy erősen eltérő színek kombinálása egészében is jellemző napjaink fürdőszoba divatjára. A minták is ötvöződnek: a gyémánt a rombusz és a háromszög minták játékossága a padlólapokkal is egységet tud alkotni. 

A fürdő szobaszerűségét azoknak sem kell mellőzniük, akiknek ez a helyisége kicsi. A legtöbb gyártó kínálatában elérhető a nagyméretű szaniterek kisebb fürdőszobákra optimalizált változata, amellyel lekövethető a legújabb divathullám.

nyito-lefele-nyil-bibor