A cikk elolvasása: 4 perc

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

Szenvedély, vágy, vadság – a vörös szín igézetében.

Színeket bemutató sorozatunkban elérkeztünk a Sárkányhoz, a vér és harc, az erotika és szenvedély, az erő és vitalitás forró színéhez, a vöröshöz. A vörös egy igazi vadállat, ezért csínján kell vele bánnunk az élet csaknem minden területén. Még a természet is jelzi, a vörössel nem jó viccelni! A gombák vörös kalapja a valóságos halált rejti spóráiban, a vörös hangya csípése kíméletlen, a nyílméreg béka sem véletlenül vörös. Ugyanakkor a pompa és gazdagság szimbóluma is: az esőerdők színpompás madarainak hímjei előszeretettel hivalkodnak vörös tollaikkal.

A vörös elsődleges szín, azaz semmilyen más színből nem lehet kikeverni, ezért alapszínnek is nevezzük, de ereje miatt a lakberendezésben fokozott óvatossággal célszerű használni. Ez annál is inkább igaz, mert a vörös optikailag összenyomja a teret, így kis lakásokban legfeljebb jelzésértékkel, kiegészítőkön okos megjelennie, semmiképpen se fessük vele a falat, a mennyezetet pedig szigorúan tilos, mert azt az érzetet kelti, hogy az mindjárt ránk szakad.

A vörösnek komolyan kikutatott élettani hatásai vannak. Növeli az energiákat, az étvágyat, élénkít, doppingol, emeli a potenciát. A kísérletek azt igazolták vissza, hogy míg a „fehér” fény mellett az erőkifejtés 23 ,,munkaegységgel” egyenlő, ez az arány a kéknél már 24, a zöldnél 28, a narancsszínnél 35, míg a skarlátvörösnél 42 munkaegység lesz.  Ennek megfelelően a hálószobában, ahol elsődleges szempont a pihenés, a vörös jelenlétét a legminimálisabbra érdemes csökkenteni. A konyhában, és különösen az étkezőben szépen kombinálhatunk vele, ráadásul étvágygerjesztő hatása miatt a koplalókat is megtámogatja. Amennyiben fogyókúrán vagyunk, messze kerüljük a vöröst.

Lássuk, mely színnel van jó barátságban, s mellyel perlekedik a vörös! Komplementer, azaz a színpalettán vele szemben álló színe a zöld. Ezért e két szín együttes használata nagyon erős, drámai hatást, fokozott kombinációja nyugtalanságot kelthet. A pompakedvelő királyok hajdanán a vöröset az arannyal párosították, így hirdetve a végtelen gazdagságot. A vöröshöz pompásan passzolnak a semleges színek, elsődlegesen a fehér. Egy gyermekszobában remek enteriőrt teremthetünk a vörös-fehér kombinációjával, de itt is törekednünk kell arra, hogy a fehér többségben legyen párjához képest. A vörössel festett mintákra is ügyeljünk, túlzott alkalmazásuk szédítő hatást kelthet.

A vörös a sárgával is jó barátságban van. Amennyiben egy retró konyhát akarunk kialakítani, e két szín főszerephez juthat. Alapvetően igaz, hogy az élénkvöröset ellenpontozni kell a csendes pasztellszínekkel, hogy a harmónia fennmaradjon.  A depresszióra, hajlamos, kedvtelenségben és gyakori fáradékonyságban szenvedők otthonának hangulatfokozásra a vörös szín a fehérrel, sárgával, zölddel, feketével tört árnyalatai bátran javasolhatók.   

A barna, a bordó vagy a narancssárga házasítása vörössel egészen különleges, keleties hangulatú enteriőr kialakítására alkalmas, ugyanakkor van egy szolid eleganciája is. A stílbútorok környezetében kiegészítő formájában klasszikus szerephez juthat a vörös, és annak csendesebb árnyalatai. A vörös nagy segítséget adhat olyan szobában, ahol a semleges színek miatt tanyát vert az unalom, egy kis, vörös ernyővel rendelkező állólámpával, egy-két piros kispárnával, telefonasztalkával máris oldható az egyhangúság. A tégla vöröse kellemesen lágyítja a fémek és a csupasz beton hidegségét egy ipari stílusú lakásban.

Akinek túl sok lenne az élénkvörös, választhatja a barnább, ősziesebb árnyalatokat is. Egy szép szőnyeg, lehet keleti is, rögtön meleg, barátságos hangulatot teremt, mivel a mélyvörös melegséget sugároz.

A vörös a vér, a szenvedély, a háború, a forradalom, az erotika meghatározó színe, a matadorok is vörös köpennyel lépnek porondra, de még a bikát hergelő kendő színe is vörös annak ellenére, hogy az állatnak nincs színlátása.

A vörösnek az emberi kultúrában is széles jelentési köre van. Már a legősibb időkben is használták a vöröset, melyet a halottak mellé szórtak, hogy elűzzék a gonosz szellemeket. Az ókori Egyiptomban a termékenység jelképszíne volt, és a tűz elől is védve vörösre festették értékeiket. A görögök piros lepellel letakarva küldték át halottaikat a másvilágba, a rómaiak vörös fátyollal ékítették menyasszonyaikat. A kereszténységben egyértelműen negatív jelentést kapott a vörös, amely az ördög és a vele járó bűn jele lett. A bűnös asszonyokat is vörös színnel bélyegezték meg. Szerencsére a húsvéttal együtt a vörös is pacifikálódott, mert a piros tojás a termékenysége jelképe lett.

nyito-lefele-nyil-bibor