A cikk elolvasása: 4 perc

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

Mire ügyelj, hogy a kamrád tökéletesen betöltse hivatását!

Nagyapám vályogból épített házának egyik titokzatos helyisége volt az úgynevezett kiskonyhából nyíló kamra. A kiskonyha volt valójában a főzés színtere, ezért a meleg, nyáron a forróság ezt a helyiséget mindig fojtogatta. Így aztán különös varázslatnak tűnt ebből a dunsztból belépni a kamrába, amelyet egy vékonyka ajtó választott csak el. Egyetlen lépéssel tudtam a hőségből a kellemes hűvösségbe lépni, s ezzel a csodáknak meg koránt sem volt vége.

Éléskamra az 1940-es évek közepe felé

Kép forrása: https://indafoto.hu/damdadam/image/24085842-657f9bf9

Hatalmas, zománcozott bödönökben állt a disznózsír és a tepertő, a mennyezetről kolbászok és sonkák lógtak alá, a polcokon tojás, liszt, lekvár, vaj és egyéb finomságok mosolyogtak le. A sarkok bűvös helyek voltak, a zsír mellett itt bújtak meg az éppen érő gyümölcsök, vagy a telepről hozott friss kannás tej, de még a kútról hozott víz is itt hűsölt, hogy aztán égő szomjunkat oltsa.

A kamrának nemcsak a vidéki életben jutott főszerep, hanem fontos helyisége volt a nagy, városi lakásoknak is. A hűtőszekrények megjelenésével a lakásipar tervezői kezdtek megfeledkezni róla, hogy a konyha megnyújtott karja a kamra, és ostoba módon némely projekt esetében kihagyták ezt a nagyon is fontos kis szobácskát, hogy aztán kiderüljön: frizsider ide vagy oda, kamrára minden családnak szüksége van.

Hálámat azért, hogy visszatért és újra van, azzal rovom le, hogy megvizsgálom, mire kell ügyelnünk, hogy a kamra, vagy pestiesen szólva a spájz betöltse igazi funkcióját. Az első, és legfontosabb a tervezéskor a tájolás. Mivel az élelmiszerek tárolásának legfontosabb követelménye a hideg, de legalább is hűvös környezet, ezért az északi tájolású kialakítás a célszerű. Amennyiben erre nincs lehetőségünk, mert készen kapunk egy déli tájolást, feltétlenül szigeteljük le a helyiséget! A másik nagyon fontos szempont a jó átszellőzés. Ennek érdekében legalább egy 10×10 cm-es szellőzőt érdemes kialakítanunk. Az ablakos megoldás helyett válasszuk a rácsozatos, a külső térrel közvetlen kapcsolatot tartó megoldást.

A kamra padlózatára is ügyelnünk kell. Ide ideális csak igazán a kő, a csempe, a nyers beton! A lényeg az, hogy könnyen és gyorsan tisztítható legyen a talaj, és a lehulló apró dolgok ne üljenek meg a helyiség alján. Ellenkező esetben nem kívánt lakókkal (egér, csótány, hangya) kerülhetünk szoros társbérletbe.  A kamra ajtaja legyen jól zárható, és kifelé nyíló. Kiváló megoldás lehet – már csak a hely megtakarítás miatt is – a tolóajtó

A kamra minden elérhető felületét érdemes kihasználnunk, ezért U-alakban akár a mennyezetig is felpolcozhatóak a falak. A polcok fából, vagy fémből készüljenek, a fa polcokat feltétlenül lakkozzuk le. A szétszóródó anyagok a nyersfában könnyen megbújnak, és körülményes is a tisztításuk. Azt gondolhatnánk, hogy egy morzsa nem sokat számít, de az egy hangyának egy akkora ételdomb, amiért érdemes utat törnie kamránkban.

A kamra minden elérhető felületét érdemes kihasználnunk

Kép forrása: https://www.flickr.com/photos/mullica/5637645692

A polcok ideális mélysége valahol a 30-35 cm körül van. A keskenyebb polcokon a kihelyezett üvegek már instabil helyzetbe kerülnek, míg a túl mély polcok mélyén sok olyan dolog is elbújhat, amelyért gyakran nyúlnánk fel, és kialakul a kamra másik nagy ellensége: a káosz.

A kamrában a rend, és a rendszerezés nagyon fontos szempont. Hogy a dolgok jobban átláthatóak legyenek, használjunk megfelelő tárolókat. A fűszeres zacskóknak kis, hosszúkás dobozban a helyük, míg a száraztészta nagyobb kaspóban is jól érzi magát, a liszt, só, cukor a kiszerelése miatt egy remek fadobozban is elhelyezhető. Fontos szempont, hogy a könnyen elérhető helyeken tároljuk azokat a dolgokat, amelyeket naponta használunk, s azok bújjanak meg a sarokban (pl. kisebb konyhagépek), amelyeket időszakosan szoktunk elővenni.

A kamrában a rend, és a rendszerezés nagyon fontos szempont

Amire még szeretném felhívni a figyelmet, az a világítás. A nagyobb méretű kamrákban nem lesz elegendő egy mennyezetről lelógó villanykörte. A félhomályban csak nehezen találjuk meg azt, amit keresünk. Ezért érdemes a polcok fölött kis LED lámpákat elhelyezni, hogy az adott területet kellőképpen megvilágítsuk.

A kamra valójában konyhánk kistestvére, ezért ha abból nyílik, okos dolog dizájnban is hozzá társítani, de játékos ötletekkel, például az ajtó díszítésével külön hangsúlyt adni neki, hogy ezzel is jelezzük: a kamránk nem más, mint ételeink titkos kincsestára.

nyito-lefele-nyil-bibor