A cikk elolvasása: 5 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc: +36 (70) 426-3106

Az internet világának egy jelentős szegmensét teszik ki a közösségi portálok, vagy ahogy összefoglaló nevükön ismerjük, a social vagy közösségi média.

Az internet, ami átírta az életünket

Az internet az elmúlt húsz évben teljesen behálózta és átírta az életünket. Ma már egyetlen valamire való vállalkozás sem lehet meg nélküle, de mi, magánemberek is egyre több dolgunkat intézzük azon keresztül. Az interneten fizetjük be a csekkeinket, intézzük a hivatalos ügyeinket, vásárolunk, szállást foglalunk, és a felsorolást a végtelenségig lehetne sorolni. 

Számos platform támogatja az életünket, amelyeket most már gyakorlatilag mindenhonnan elérhetünk, hiszen az okostelefon által a zsebünkben hordjuk az egész világot. Egyetlen kattintással ugyanúgy elintézhetünk mindent erről az eszközről, mint a számítógépről. 

Az internet világának egy jelentős szegmensét teszik ki a közösségi portálok, vagy ahogy összefoglaló nevükön ismerjük, a social vagy közösségi média. Magyarországon az első ilyen szociális hálóra épülő rendszer az iwiw volt, amelyet azonban lesöpört az Egyesült Államokból érkező Facebook. Ma már egyre több felületen lehet kiélni a közösség örömét, miközben sokan elfelejtik, hogy az ilyen platformok komoly veszélyt is hozhatnak a fejünkre.       

Elmerülni a posztok világában

Azt szokták mondani, hogy az ember társas lény, s ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a közösségi média rendkívüli népszerűsége. Az emberek zöme ma már valamelyiken biztosan megtalálható, a fiatalabb korosztályok akár egyszerre több helyen is elérhetőek. Szeretjük magunkat megmutatni, kifejezni, és ennek leglátványosabb terepe a közösségi média. Vágyunk a mások által való elismerése, de már az is örömet szerez, ha valaki csak pusztán ismerősnek jelöl be. Ezek a platformok lehetővé teszik, hogy ne feledkezzünk meg ismerőseink születésnapjáról, lájkolhatjuk a posztjaikat, bárhol legyen is az illető a fizikális térben. 

Mivel az is alapvető tulajdonságunk, hogy igyekszünk magunkról minél kedvezőbb benyomást kelteni, ezért ezeken a portálokon keresztül is így viselkedünk. Alapvetőnek mondható, hogy olyan fényképet teszünk fel magunkról, ami nagyon előnyös, néha évekkel, akár évtizedekkel korábbi fotókról mosolygunk le. Az életkörülményeink is státuszszimbólumként működnek. Akinek van mit a tejbe aprítania, az szinte gondolkodás nélkül kirakja, amije csak van. Ezeken a platformokon dicsekszünk el az új autónkkal, a szép lakásunkkal, nyaralónkkal. Van, aki életének szinte minden pillanatát kipakolja a reggelijétől az esti kutyasétáltatásig. Miközben adatok ezreit tesszük nyilvánossá, nem jut eszünkbe, hogy ez mennyire veszélyes lehet.     

Azt szokták mondani, hogy az ember társas lény, s ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a közösségi média rendkívüli népszerűsége.

Információ és adatvédelem

Ezt a fejezetet is kezdjük egy mondással: az információ hatalom. A mondás viszonylag régi, de manapság sokkal inkább igaz, mint, amikor kitalálták, mivel az információs társadalom korában élünk. Minél többet tudnak meg rólunk olyanok, akik ártani akarnak nekünk, annál sebezhetőbbé válunk. Nem véletlenül fejlesztik folyamatosan a közösségi portálok biztonsági szektorát annak tulajdonosai, mivel mindig kiderülnek olyan biztonsági rések, amiken keresztül rengeteg személyes adatot lophatnak el az ügyes hekkerek. 

Ma már a kiberbűnözés vezeti a fejlett országokban a statisztikákat. Dániában például két évvel ezelőtt egyetlen bankrablást sem regisztráltak, annál jobban növekedett az internetes csalások és lopások száma. Az adathalászatra alapuló lopásban az a nagyon kedvező a bűnöző számára, hogy nem kell a helyszínen kockáztatni a lebukás veszélyét. Sőt, nem is kell még abban az országban sem élnie, ahol a pénzétől megfosztott ember lakik. Az adatvédelem ugyanolyan fontossá vált, mint a lakásunk és az ott található vagyon védelme. Nagyon fontos az otthonuk biztonsága, a rácsok a nyílászárókon, a riasztórendszer, a magas kerítés, de mindez mit sem ér, ha a bűnöző az interneten keresztül megismeri a védelem gyenge pontjait. 

Ügyeljünk az adatvédelemre, hogy elkerüljük a kellemetlen meglepetéseket. Mára a biztosítók is felfogták a közösségi média okozta veszélyeket, és szerződéseikben ugyanúgy kitérnek a virtuális térben kirakott érzékeny információkra, mint a bejárati ajtó biztonsági zárjára. Akiről kiderül, hogy óvatlan volt az interneten, annak bizony nem fogják megtéríteni a kárát. Amikor tehát fellépünk egy portálra, ahová regisztrálni fogunk, alaposan olvassuk el az adatvédelemmel kapcsolatos dolgokat, és úgy állítsuk be a profilunkat. Egy időben a facebookon szinte mindenkitől elfogadták az emberek az ismerős jelentkezést, még olyanokét is, akikről azt se tudták, hogy kicsoda. Lehetett a nagy számú ismerőssel dicsekedni. Mára kiderült, hogy óvatosnak kell lenni, és csak azokat szabad ebben a térben közelebb engedni, akiket igazán ismerünk. 

A nyaralás, a külföldi utak egyidejű kiposztolása is rendkívül veszélyes, hiszen ebből azonnal kiderül, hogy a tulajdonos nincs otthon.

Posztok, amik jobb, ha nem születnek meg      

A vagyonunk, a lakásunk védelme szempontjából érdemes megismerni, hogy mit és hogyan posztolhatunk. A vagyoni helyzetünkre azonnal rávilágít, ha bemutatjuk a lakásunkat, házunkat, a nyaralónkat, vagy az újonnan vásárolt autónkat. Ezek megléte mindig nagy öröm, de nem célszerű kipakolni az emberek elé, mert lesznek olyanok, akik azonnal felbecsülik, hogy mekkora mindezek értéke, érdemes-e esetleg meglátogatni az illetőt, amikor éppen nincs otthon.

A nyaralás, a külföldi utak egyidejű kiposztolása is rendkívül veszélyes, hiszen ebből azonnal kiderül, hogy a tulajdonos nincs otthon. A bűnözőnek még csak ki sem kell tennie a lábát a lakásából ahhoz, hogy felmérje az adott ingatlant, és azt, hogy mikor érdemes lecsapni. A digitális fotózás korában arra is ügyelni kell, hogy a képek rögzítésekor megjelenhetnek a GPS-adatok és az időpont, amikor a felvétel elkészült. Ezeket a beállításokat jobb azonnal letiltani, mert a hekkerek csak ezekre az adatokra várnak. Sokat elárulhat az otthonunkról és annak környékéről már egyetlen fotó is, de aki csinál és kiposztol egy 360 fokban készült videót, az gyakorlatilag a küszöbig vezeti a betörőt. Ha már mindenképpen szeretnénk a nyaralásról képeket kitenni, azt tegyük meg akkor, amikor már hazaérkeztünk.

Veszélyes az is, amikor valaki folyton posztolgat arról, hogy éppen merre van és mit csinál. Nagyon könnyű kideríteni az illető életritmusát, és gyakorlatilag biztos lehet benne a betörő, hogy mikor üres hosszú ideig a lakás. A munkahelyünkről és az ott betöltött pozíciónkról sem szerencsés mindent közszemlére tenni. Egy jól menő cég topmenedzsere jól teszi, ha óvakodik attól, hogy a széles nyilvánosság elé tárja, hogy honnan jön a jövedelme. A magas pozícióban lévő embert fokozott veszély fenyegeti az interneten keresztül. 

Nagy veszélyforrás az is, ha nyilvános számítógépről internetezünk, különösen, ha pénzügyi tevékenységet végzünk rajta. Ma már, az okostelefonok világában erre ugyan egyre ritkábban kerül sor, de ha mégis egy nyilvános állomásra megyünk fel, akkor a gép kikapcsolása előtt feltétlenül jelentkezzünk ki. 

Az internet nagyon kényelmessé és izgalmassá tette az életünket, de maradjunk meg a felvállalt izgalmak mellett. Ne tegyük közszemlére az életünket, igyekezzünk megőrízni a magánélet szentségét, s ezzel egyúttal lakásunk és vagyonunk biztonságát is.  

Az internet nagyon kényelmessé és izgalmassá tette az életünket, de maradjunk meg a felvállalt izgalmak mellett, s ne tegyük közszemlére az életünket, igyekezzünk megőrízni a magánélet szentségét, s ezzel egyúttal lakásunk és vagyonunk biztonságát is.