A cikk elolvasása: 4 perc

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

Ügyeljünk a minőségre! - Biztonsági ajtók vagyonunk védelmében.

Jön a betörő! Mire ügyeljünk lakásunk védelme érdekében?

Akinek a lakásában, házában valaha járt már betörő, annak nem kell bizonygatni, mennyire fontos ingatlanunk betörés elleni biztonsága. Rettenetes veszteségeket szenvedhetünk el egy bűnöző „munkája” során. A fiókban lapuló pénzünk mellett pótolhatatlan családi ékszerek, emlékek válhatnak köddé, amelyek visszaszerzésére vajmi kevés reményünk lehet. A számítógép vagy laptop elemelése egyenesen azzal a következménnyel járhat, hogy az évek óta gyűjtött fotóknak is lába kél, és ha ráadásul nem mentettük le a rendszerünket, akár a banki belépőkódjainkhoz is hozzájuthat a betörő.

Ingatlanuk védelmére ezért fokozott figyelmet kell szentelnünk, amelybe nemcsak a biztonsági ajtók, hanem a lakás vagy ház egyéb nyílászárói is beletartoznak. Jó, ha tudjuk, hogy a betörések közel 70 százaléka nem a bejárati ajtón keresztül, hanem az erkély- vagy teraszajtókon, esetleg a pincén át történik. A tolvaj mindig a védelem legkönnyebben feltörhető réseit keresi, ezért egy szellőzés miatt résnyire nyitott erkélyablak szinte meghívót jelent a számára.

A tolvaj mindig a védelem legkönnyebben feltörhető réseit keresi

Forrás: https://www.flickr.com/photos/146791570@N05/32482825661/in/photostream/

Legyünk elővigyázatosak

A védelmet a napi rutinunknál kell tehát kezdeni. Mielőtt elindulnánk otthonról, győződjünk meg róla, hogy kikapcsoltuk-e az elektromos berendezéseket, elzártuk-e a tűzhelyet, és ellenőrizzük azt is, hogy becsuktuk-e az ablakokat. Miután gondosan bezártuk az ajtónkat is, már sokkal nyugodtabban indíthatjuk a napot.

egy szellőzés miatt résnyire nyitott erkélyablak szinte meghívót jelent a számára

Forrás: https://www.flickr.com/photos/146791570@N05/32482825661/in/photostream/

A biztonsági ajtók esetében több szempontot kell figyelembe vennünk annak kiválasztása során. Mivel Magyarországon a MSZ ENV 1627 szabvány van érvényben, ami többféle szempontból vizsgálja az ajtók betörésbiztonságát, ezért a vásárláskor ügyelnünk kell a részletekre. Feltétlenül beszéljünk az eladóval arról, hogy a megjelölt biztonsági besorolás a teljes termékre (ajtó, ablak), vagy csak annak bizonyos elemeire (profil, üvegezés, vasalat stb.) értendő-e.

Feltétlenül beszéljünk az eladóval arról, hogy a megjelölt biztonsági besorolás a teljes termékre (ajtó, ablak), vagy csak annak bizonyos elemeire (profil, üvegezés, vasalat stb.) értendő-e

A vásárlásnál ne engedjük, hogy elkápráztassanak bennünket a millió ponton záródó csodazárakkal, és az ajtót tartó 4-5 pánttal. A betörésvédelemhez hozzá tartozik a bejárati ajtó stabilitása, klímaállósága, az összes beépített vasalat, de még a szerelés technológiája is.  A minősítő intézetek nem a záródó pontok és pántok számát nézik, hanem teszteknek vetik alá a gyártó előírásai szerint beépített bejárati ajtókat, és ezek alapján ítélik meg a betörésállóságot. Csak és kizárólag egy ilyen tanúsítvány igazolja, hogy egy bejárati ajtó rendelkezik-e a megkövetelt biztonsági kategóriának megfelelő védelemmel.

Oda kell figyelnünk az ajtók zárszerkezetére is, mivel a megfelelő lakásbiztonság érdekében a biztosítótársaságok már nem fogadnak el sem egytollú zárakat, sem pedig egyszerű lakatokat a lakásbiztosítás megkötésekor. A hengerzárak esetében a betörők szívesen alkalmazzák a zártörés egyszerű és gyors technikáját. Éppen ezért fontos, hogy úgy alakítsuk ki a zárbetét elhelyezését, hogy az ne álljon ki az ajtólap síkjából, így ne tudják egyszerűen, egy mozdulattal kitörni a betétet. Általános tapasztalat, hogy a lebukás veszélye miatt a betörők öt perc után feladják a behatolási kísérletet. Ezért érdemes megtenni mindent, hogy a dolgukat akarva, akaratlanul ne könnyítsük meg.

Oda kell figyelnünk az ajtók zárszerkezetére is

További praktikák

Annak érdekében, hogy elkerüljük a betörést, érdemes egy törésmentes, gyártó által készített, 7-8 milliméter vastagságú alumínium öntvény kivitelű címkét szerelni a bejárati ajtóra, amely a belső sík felől átmenő csavarokkal rögzíthető. Így a betét a címke síkjából nem áll ki, nem lehet eltörni.

Sokan szerelnek fel a földszintes lakás, vagy ház ablakaira rácsokat. Ezek azonban nem váltják ki a biztosítók szabályzatában előírt zárakat. Fontos szempont a rácsanyag keresztmetszete és minősége, kivitele és a rácsközök mérete, ezért érdemes azok felszerelése előtt tanácsot kérni a biztosító szakembereitől. Gyenge, vagy rosszul felszerelt rácsozat esetén úgy járhatunk, hogy magunkat rácsok mögé helyezzük, de annak leküzdése nem jelent problémát a betörőnek, ráadásul a kárfelméréskor az elégtelen rácsozat miatt nem fizet a biztosító.

Sokan szerelnek fel a földszintes lakás, vagy ház ablakaira rácsokat

Nagyon sokan csak akkor hajlandók megfizetni a magasabb biztonság árát, amikor már késő. Bár a magas biztonsági besorolású nyílászárókért többet kell fizetnünk, a legtöbb biztosítótársaság kedvezőbb kondíciókat biztosít az ilyen ablakokkal és ajtókkal rendelkező épületek esetében, és a betörő sem szívesen bajlódik velük, mert a kockázatot túl magasnak tartja.

A megfelelő biztonságért tehát nyugodtan forduljon a Bíborház Kft. szakembereihez, akik olyan termékeket tudnak javasolni, amelyek nemcsak biztonságosak, hanem esztétikailag is illeszthetők a ház arculatához, ráadásul a megfelelő biztonsági szabványok szerint be is építik a nyílászárókat!

nyito-lefele-nyil-bibor