A cikk elolvasása: 3 perc

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

Béke és a harmónia lángjai a családi tűzhelynél – a kandalló reneszánsza

Főnixként támadt fel a régi korok tűzhelye – ilyenek korunk kandallói

A tél nagy pelyhekben zúdul a kinti világra, de mi egy szépen berendezett nappaliban üldögélünk a forró teánkat, vagy kávénkat kortyolgatva, miközben a meleget árasztó kandallóban ropog a tűz. Milyen kellemes és idilli ez a kép, amelyet a kandallóban égő fahasábok világítanak meg.

A kandalló nem csupán egy fűtőberendezés, de lakásunk értékes dísze és egyik központi eleme lehet. Amíg a régi korok kandallói általában nyitott tűzterűek voltak, manapság már a zárt tűzterű rendszerek egész energia ellátását biztosíthatja egy kazánként viselkedő kandalló.  A régi korok embere még a kandalló előtt állva sem nagyon vetkőzhetett neki, és forognia kellett, hogy fázó tagjait minden oldalról felmelegítse. Ennek az időnek örökre vége, ráadásul számos típus és végtelen sok forma között válogathatunk.

A régi korok embere még a kandalló előtt állva sem nagyon vetkőzhetett neki

Forrás: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Richard_Caton_Woodville_-_Old_%2776_and_Young_%2748_-_Walters_372370.jpg

Kandallót az otthonunkba

Mielőtt azonban belekezdenénk a kandalló építtetésébe, jó, ha eltervezzük az egyes lépeseket. A kandallónak megfelelő térre van szüksége. Kis lakásban inkább a nagy petróleum lámpaként működő úgynevezett biokandalló lobbanthatja fel a lángokat, vagy marad multimédiás megoldás: internetről, esetleg tévécsatornáról nézhetjük a ropogó hasábokat.

Kis lakásban inkább a nagy petróleum lámpaként működő úgynevezett biokandalló lobbanthatja fel a lángokat

Akik olyan szerencsések, hogy házuk, lakásuk nappalija be tudja fogadni a kandallót, és a kellő anyagiakkal is rendelkeznek, a következőkre legyenek figyelmesek: az a berendezés, amit kiválasztottunk, vajon be tudja-e fűteni a teret? A meglévő kémény alkalmas-e a füstgáz elvezetésére? Fontos szempont továbbá, hogy az égéshez szükséges friss levegőt folyamatosan tudjuk biztosítani kandallónk számára. Ez a három szempont szakembert kíván, mindenféleképpen egyeztessünk vele, mielőtt megvesszük a kandallót!

Építsünk kandallót! – Mire ügyeljünk a tervezés során?

A kandalló fűtőanyaga rendszerint a fa. A tüzelőnek legjobb fajták a tölgy, a bükk, a gyertyán a juhar és a nyír. A tűzifának száraznak kell lennie, ezért érdemes legalább egy évig szárítani a hasábokat, mielőtt elégetnénk azokat. Szigorúan tilos olyan fának az égetése, amely bármilyen vegyi anyagot tartalmazhat, így például a régi bútorok felhasogatott darabjait sem hasznosíthatjuk a kandallóban való égetéssel!

A tűzifának száraznak kell lennie, ezért érdemes legalább egy évig szárítani a hasábokat

A kandalló használata

A begyújtás folyamata egyfajta rituálé, és érdemes a lépéseit jó előre megtanulni, begyakorolni. A felhasogatott fát a tűztér hátsó részébe kell felhalmozni, úgy, hogy a két hátsó szélére keményfából két párnafát teszünk. A párnafák közé – a kandalló tűzterének közepére – összehajtogatott újságpapírt tegyünk. Erre helyezzük az apróra vágott gyújtóst szellősen, merőlegesen a párnafára. Majd jöhetnek a nagyobb fadarabok. Gyújtsuk meg a papírt és engedjünk a lángoknak utat. A nagy lánggal égő hasáboktól gyorsan megindul a huzat.

A leégett tüzelő még parázsló állapotában is kellemes meleget biztosít. Ügyeljünk arra, hogy a huzatszabályozó és a füstszabályozó soha ne legyen egyszerre lezárva! A karbantartás során érdemes 50-60 tüzelés után kéménytisztító fahasábokat égetni. Ezeket a speciális anyagokat a megfelelő szaküzletben tudjuk beszerezni.

A kandalló a lakásunk éke, ezért nagyon fontos, hogy az enteriőrbe ne csak belesimuljon, hanem meg is határozza azt

A kandalló a lakásunk éke, ezért nagyon fontos, hogy az enteriőrbe ne csak belesimuljon, hanem meg is határozza azt. A borítások tekintetében csak a fantázia és a pénztárcánk szabhat határokat. Vintage stílusú berendezéshez remekül illik a nyers kő, vagy tégla felépítmény, loft lakás esetén a beton és a fémborítás kaphat hangsúlyt, de a színek és anyagok tekintetében valóban elképesztő a választék.

Modern korunk innovációi természetesen a kandallók világát is felforgatták. A vízteres kandallók egy nagy családja már központi energiaforrásként működik, rákapcsolva a központi fűtés hálózatára, valamint a meleg vizes rendszerre. A szimpla kandallókkal szemben a vízteres kandalló képes tárolni az égés folyamán keletkezett hőt és az nem illan el olyan gyorsan a kéményen keresztül.

A kandalló fűtőanyaga rendszerint a fa

Forrás: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:The_fireplace-RS.jpg

Az ipari informatika is felfedezte a kandallóban rejlő piaci lehetőséget, s ma már távirányítással is működtethetjük a kandallóra hangolt rendszereinket. A biztonsági rendszerek pedig megóvnak minket az üzemzavarok okozta veszélyektől. Természetesen nem olcsó az ilyen, kazánként működő rendszerek kialakítása, de jelentős, akár negyven százalékos energia megtakarítás lehet a befektetésünk jutalma.

nyito-lefele-nyil-bibor