A cikk elolvasása: 4 perc

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

Finn, infra, gőz – milyen szaunát válasszunk?

Egészséges, ellazít és karbantart – ezért jó a házi szauna!

A tél hidege és zord szürkesége elől sokan menekülnek a gőzfürdőkbe. Magyarország a fürdők országa, és szinte mindenhol megtalálhatóak a szaunák is, amelyek egyszerre több örömnek és egészségnek a forrásai. Manapság már nem kell feltétlenül a közösségi fürdőket igénybe venni. Aki anyagilag megteheti, és kellő helye is van hozzá, akár a saját otthonában is elhelyezhet egy szaunát. A kínálat döbbenetesen gazdag.

A hagyományos szaunák, úgynevezett füst szaunák voltak

Történet

A szaunázás öröme több mint 2000 éves múltra tekinthet vissza, és elsőként a finn területeken hódoltak ennek a szenvedélynek. A hagyományos szaunák, úgynevezett füst szaunák voltak. A tűzhelyen fát égettek, melynek következtében füst keletkezet, ami az ajtón keresztül távozott – vagyis csak akkor tudtak szaunázni az emberek, mikor a tűz már füstölt.  Ezekben a távoli időkben a néhány paddal és tűzhellyel rendelkező faház a közösségi élet színtere is volt.  Használták mosakodásra, gyógyításra, itt szültek a nők, és ez volt a ravatalozó is.

Mára ezeket a másodlagos funkciókat gyakorlatilag elveszítette a szauna, de még így is különféle módon hódolnak az izzadásnak az egyes kultúrákban. A szauna nemzetközi diadalútja az 1936-os berlini olimpiával kezdődött, ahol a finn versenyzők remek eredményeket értek el, és teljesítményüket az edzések mellett a szaunázással magyarázták.

A finn szauna tekinthető a hagyományosnak

Forrás: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Finnish_sauna_20170826.jpg

Mai modern szaunák

Manapság három féle szaunából választhatunk. A finn szauna tekinthető a hagyományosnak. Alapját a lucfenyő adja, melynek előnye, hogy elnyeli a nedvességet, azonban a hőt visszaveri.  A fűtőtesten kövek vannak, és itt párologtathatjuk el azokat az aromákat is, amelyek átjárják a légutakat. A finn szaunát közel 90 fokig hevítik, ezért szívbetegek és keringési rendszer problémákkal küszködőknek nem ajánlott.

Az infraszauna a modern idők találmánya

Forrás: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Budapest,_Luk%C3%A1cs_f%C3%BCrd%C5%91,_szaunavil%C3%A1g,_infra_szauna,_2.jpg

Az infraszauna a modern idők találmánya, és beüzemelése nem jelent akkora energia befektetést, mint finn társáé. A finn szaunát 40 perccel a használata előtt már hevíteni kell, míg az infrát néhány perc alatt üzemképessé tehetjük. Míg a finn szauna kívülről éri el izzasztó hatását, addig az infra belülről melegít, így kétszer annyi salakanyagot tud eltávolítani a szervezetből, mint a finn.

Harmadik típus a gőzszauna. Itt a magas páratartalom dominál

Harmadik típus a gőzszauna. Itt a magas páratartalom dominál. Az izzadást majd 100%-os relatív páratartalommal idézik elő, amiről egy gőz generátor gondoskodik, ezért nincs szükség nagyon magas hőmérsékletre, elegendő a 40-50 fok. Kiválóan alkalmas a légúti bántalmak kezelésére. A modern gőzszauna egy zárt kabin, ahol a fűtőtestet felmelegítik, majd ez által forrósítják fel a nyitott edényben elhelyezett köveket, amire vizet locsolva száraz gőz képződik. Alapanyaguk: cédrusfa, de lehet még erdei fenyő vagy nyárfa.

Mindhárom szauna típust beépíthetjük az otthonunkban. Általában a fürdőszoba mellé kerül, ahol a zuhany vagy a hideg vizes kád gyorsan elérhető, de tulajdonképpen bárhová telepíthető, legyen az egy száraz pince, sufni, gardrób, vagy egy használaton kívüli kis busz.

Mindhárom szauna típust beépíthetjük az otthonunkban

Forrás: https://www.sauna-pool.de/bad-sauna.php

A tervezésnél elsősorban a szauna helyét kell megfelelően kiválasztanunk. Az elektromos szerelések lesznek a legkényesebb műveletek. Meg kell határozni a kályha bekötésének, és a helyiség világításának a helyét. A profi villanyszerelő munkája elengedhetetlen lesz. Érdemes a szauna alatti területet ugyanúgy leburkolni, mint a fürdőszobát, mert a szauna fa padló pallói között át fog látszani az aljzat. A szaunát körbeölelő falnak vakoltnak kell lenni, de egy nedvességtől védő festékréteget is ajánlatos felkenni.

A tervezésnél elsősorban a szauna helyét kell megfelelően kiválasztanunk

Forrás: https://www.sauna-pool.de/kundenseiten/mendel/mendel.php

A tervezésnél elsősorban a szauna helyét kell megfelelően kiválasztanunk

Forrás: https://www.sauna-pool.de/kundenseiten/mendel/mendel.php

A tervezésnél elsősorban a szauna helyét kell megfelelően kiválasztanunk

Forrás: https://www.sauna-pool.de/kundenseiten/mendel/mendel.php

A szauna méretét is meg kell határoznunk. Ha nagyobb társaságban akarunk a szaunázás örömeinek hódolni, akkor nagyobb méret mellett kell döntenünk, de ha csak a család egy-két tagja fogja rendszeresen látogatni, kisebb kabin lesz a megfelelő választás. A tervezésnél fontos szempont lesz még, hogy a fürdőhelyiség gyorsan és könnyen elérhető legyen a szauna kabinból, különben elvész a forró gőz-hideg víz vérpezsdítő, értágító hatása.

Mindhárom szauna típust beépíthetjük az otthonunkban

Forrás: https://www.sauna-pool.de/bad-sauna.php

A szaunák karbantartása és tisztítása tulajdonképpen egyszerű feladat, a lényeg a rendszerességben van. Használat után a kabint át kell jól szellőztetni, hogy a gombásodást elkerüljük. Elegendő a szappan és a meleg víz a felületek lemosására. A fa elemeket is így tisztítsuk meg, semmiféle erős vegyszert se használjunk. A sérült felületeket csiszolással vagy azok cseréjével orvosoljuk. A szauna köveket 6-10 évente érdemes lecserélni.

nyito-lefele-nyil-bibor