A cikk elolvasása: 4 perc

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

A fények titokzatos játéka – hogyan tervezzük meg nappalink világítását?

A fények titokzatos játéka – hogyan tervezzük meg nappalink világítását?

Korábbi cikkemben már foglalkoztam a lakások világítástechnikai kérdéseivel, hogy kaphassunk egy megfelelő rálátást a fény és a lakberendezés viszonyára. Ezúttal egyetlen helyiség fénytechnikai érdekességeire szeretném felhívni a figyelmet: a nappaliéra.

A nappali lakásunk origóját jelenti, itt tartózkodunk a legtöbbet. Ez már önmagában is elegendő lenne, hogy jobban odafigyeljünk a világítására, de ez a helyiség ráadásul többféle tevékenységet szolgál ki. Itt ülhetünk le beszélgetni a családdal, ez az a hely, ahol olvasósarkunk van, tévézni is itt szoktunk, de még a dolgozó sarkunk, vagy a számítógépes bokszunkat is ide telepíthetjük.

Egy méretesebb nappaliban akár ötféle fényforrás is lehet

A multifunkcionalitás miatt a világítótesteknek is különböző féléknek kell lenniük mind fényerejükben, árnyalatukban és technikai felépítésükben.  Egy méretesebb nappaliban akár ötféle fényforrás is lehet. Mindez azt jelenti, hogy a lakás tervezésénél, vagy felújításánál érdemes a lakberendezővel és a világítástechnikussal együtt kidolgozni, hogy a nappali mely pontján, milyen fényforrásokat fogunk telepíteni. Amennyiben ez elmarad, nagy a valószínűsége annak, hogy a nappali bútorai között kábelkígyók fognak tekeregni, amely nem egy esztétikus látvány.

Ennek megfelelően még időben célszerű az egyes bútorszigetek helyét kijelölni, hogy azokhoz a megfelelő fényforrásokat telepíthessük. A mennyezeti kiállások a bútorszigetek fölé kerüljenek, kijelölve azok helyét. A dohányzóasztal fölé is érdemes kiállást kérni. A csillárt helyettesíthetjük gipszkarton álmennyezet kompozícióval.

A csillárt helyettesíthetjük gipszkarton álmennyezet kompozícióval.

Amennyiben az álmennyezet szpotokat, esetleg központi lámpatestet, plusz rejtett futófényeket is magába foglal, úgy ezekhez külön-külön is kapcsolókra lesz szükség. Ha kevesebb kapcsolót szeretnénk a falon látni, kérjünk megosztott csillárkapcsolókat. A nappali bármely sarka kaphat olyan funkciót, ahová álló-, fali, vagy asztali lámpa kerülhet, ezért annak mind a négy sarkába tanácsos komplex konnektorállásokat kialakítani. Ahol csak lehet, utaztassuk vezetősínnel a kábeleket, így a televízió és egyéb elektronikai eszközök vezetékeit is.

Fényszigetek, és fényzugok – ötféle fényforrás is működhet a nappalinkban!

A nappaliban mindenféleképpen kell majd egy központi fényforrás, legyen az egy többágú csillár, vagy egy ultramodern lámpacsokor. Az állólámpák fényt adnak az olvasáshoz, kézimunkázáshoz. Itt a lámpatest fényereje lehet kisebb, mert kisebb területet kell megvilágítania. Az állólámpa ernyőjének fényjátéka ugyancsak kellemes hangulatot kölcsönözhet a lakásnak, ha az az enteriőrhöz igazodik.

Az állólámpák fényt adnak az olvasáshoz, kézimunkázáshoz

A mennyezeti süllyesztett spotok és rejtett fények fokozhatják az exkluzív hatást. A spot és LED lámpáknak célzott fényük van, ezért azokat olyan helyre érdemes telepíteni, ahol a nappali egy különleges területét akarjuk kihangsúlyozni. A dohányzóasztal fölé is kerülhet ilyen, mélyen belógó, vagy állítható mélységű lámpa. A hangulatlámpák, és falikarok tökéletesen érvényesülnek a kandallónál, vagy a komódnál, kellemes hangulatot, és otthoni melegséget árasztva.

A mobil világítótestek pedig, – az állólámpák, padlólámpák, asztali lámpák, éjjeli lámpák – megadják azt a lehetőséget, hogy időnként a változó igényeinknek és újító kedvünknek megfelelően más és más helyre tehetjük őket, ahol újszerű, friss hatást adnak otthonunknak.

A mennyezeti süllyesztett spotok és rejtett fények fokozhatják az exkluzív hatást

A korszerű világítástechnikát képviselik a dimmelhető izzók, valamint a LED szalagok.  A dimmelés fényerő szabályozást jelent. Az ilyen izzókkal tökéletesen össze tudjuk hangolni fényerő igényünket, így elmondható, hogy ezeknek az izzóknak az aktuális fényereje mindig igazodik az adott hangulatunkhoz és tevékenységünkhöz.

A dimmelés fényerő szabályozást jelent

Forrás: https://www.flickr.com/photos/joconnell/504783550

A LED szalag egy fém sínben vezetett puha, hajlékony, felragasztható világító szalag, amit lépcső és párkányok éle alá, szekrények aljára szoktak ragasztani és ugyanúgy villanykapcsolóval kapcsolható, mint egy mennyezeti világítás. Ezeket a szalagokat egy átalakító transzformátor látja el a megfelelő árammal. A felhelyezésénél arra kell ügyelnünk, hogy a kis trafót valahová el tudjuk ügyesen helyezni úgy, hogy az a LED szalag élvezeti hatását semmiképpen se rontsuk el.

A LED szalag egy fém sínben vezetett puha, hajlékony, felragasztható világító szalag

Forrás: https://www.flickr.com/photos/aaddaamn/5807559787

További teendők

Amikor a fénytechnikai tervezéssel készen vagyunk, kezdődhet a villanyszerelési munkálat. Ezzel azonban még messze nem ért véget a nappali fénytervezése, mert a lámpatestek kiválasztása is rendkívül érzékeny és fontos dolog. Erről azonban majd egy másik cikkemben emlékezem meg.

nyito-lefele-nyil-bibor