A cikk elolvasása: 4 perc

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

Konyhatrendek 2020

Forrás: https://www.houzz.com/photos/blue-bird-of-happiness-transitional-kitchen-dc-metro-phvw-vp~144946343

Tengerkékben színvilág, dupla konyhaszigetek, kamraszekrény – ezek lesznek a trendi megoldások a 2020-as esztendő konyhájában! 

Az előttünk álló év a lakberendezés világában mindig az aktuális trendek körül forog. Stílus és trend természetesen nem ugyanazzal a jelentéssel bír. Míg egy meghatározó stílus akár egy évtizedet is jellemezhet, addig a stíluson belül évről-évre változnak a hangsúlyok. A színek, az anyagok, az elrendezés, és a kapcsolódó technológiák mind-mind változásokat hoznak.

A trendek jó esetben, és általában – legyünk optimisták – a felhasználók igényeiből indulnak ki. Ugyanakkor a nagy és híres gyártók arra törekszenek, hogy saját maguk határozzák meg a trendet, így elkerülhetik, hogy aktuális termékcsaládjaik kikerüljenek a fősodorból. Olykor a technológia váratlan erővel módosíthatja és kavarhatja fel az adott piacot. Az újra kevésbé fogékonyak, pillanatok alatt lépés hátrányba kerülnek.

A pasztell és a tengerészkék fogja uralni a konyhákat

Forrás: https://www.flickr.com/photos/chalonuk/6206872873

Lássuk hát, mik határozzák meg a 2020-as esztendő konyháit! Kezdjük a színekkel. A pasztell és a tengerészkék fogja uralni a konyhákat, legalábbis egyes szakértők szerint. Van olyan tendencia is, amely a kiugró színekre szavaz, azaz az egynemű környezetből emel ki fontos elemeket a forma és a nagyon elütő szín egységes használatával. Ezek a tendenciák azért is kényesek, mert egyre több helyen fogunk találkozni az egybe nyitott, sőt, inkább egybe épített konyha-nappalival. Márpedig egy ilyen összefüggő térnek a szín és stíluselemei nem lehetnek végzetesen eltérőek akkor sem, ha a két tér rész funkcionalitása csak a határoknál olvad egybe (pl. étkező sziget).

A fém és az acél egyre meghatározóbb lesz

Forrás: https://www.houzz.com/photos/transitional-kitchen-transitional-kitchen-new-york-phvw-vp~17041859

Az anyagok tekintetében az időtállóság lesz a fő jelszó!

A fém és az acél egyre meghatározóbb lesz. A fekete, antracit felületek szerepe hazánkban is egyre növekszik, de az akril is terjeszkedőben van. A fa a maga természetességével igyekszik nagyobb teret nyerni, de tulajdonságai okán még nagyon sok elem, szerkezet és részlet készül műanyagból, hiszen a fa vetemedik, és az elromlott elemek cseréje is problémás lenne.

szerephez jut a márvány és a gránit, és megjelent a neolit, mint legújabb innováció.

A burkolatoknál a kő felületek továbbra is aratnak.

Nagyobb szerephez jut a márvány és a gránit, és megjelent a neolit, mint legújabb innováció. A neolit mesterséges anyag, de remek tulajdonságokkal bír. Annak ellenére, hogy karc- és ütésálló, jól tűri a hőt, remekül alakítható. Átdolgozható bútor lappá, vagy a konyhapult munkalapja lehet. Az időtállóság igénye tehát a burkolatokon is tetten érhető.

A falburkolatoknál a csempe még mindig listavezető

Forrás: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:White_kitchen_with_dark_blue_tiling.jpg#/media/File:White_kitchen_with_cabinet_doors_and_drawers_opened_or_removed_so_that_real-life_stuff_can_be_seen_in_cabinets.jpg

A falburkolatoknál a csempe még mindig listavezető, de abban már vita van, hogy a mozaikos megoldás mennyire lehet a trend része, mert egyfelől ugyan nagyon látványos felületeket alakíthatunk ki, ugyanakkor a tisztításuk némileg körülményesebb, mint a nagyobb méretből építkező „zsírfogóknak”. Erre szerepre bejelentkeztek a speciális üvegből készült termékek is, amelyek – amellett, hogy látványosak és növelik a fényt a térben – nagyon könnyen tisztíthatóak.

Ahol van elegendő hely rá, a dupla konyhasziget fog hódítani.

Forrás: https://www.houzz.com/photos/louisiana-estate-contemporary-kitchen-dallas-phvw-vp~5000092

Ahol van elegendő hely rá, a dupla konyhasziget fog hódítani.

A két elszeparált sziget egészen pazar látványt mutat, és lehetőséget ad nagyobb társaságok vendégül látására is. Ráadásul a meghívottak csapattudatát erősíthetjük azzal, hogy bevonjuk őket az ételek elkészítésébe.

A konyha természetesen nem lehet meg ételtároló nélkül. Ez korábban egy kamra, vagy maga a hűtőszekrény volt. Manapság a kamrát kezdik felváltani a kamraszekrények. Ezek a bútorba építhető kamravasalatok rohamosan fejlődnek. A gyártók, már nem csak kihúzható, hanem kihajtható formátumokat is készítenek.

a polcok nem egy sík és zárt felület mögött kapnak helyet, hanem nyitottá válnak

Érdekes irányzat, hogy a polcok nem egy sík és zárt felület mögött kapnak helyet, hanem nyitottá válnak, ezzel megtörve a síkok egyhangúságát. a régi, vintage vagy antik stílusú konyhai eszközeink, szakácskönyvek vagy dísztárgyak a nyitott polcokon kelhetnek új életre izgalmassá téve az enteriőrt.

A konyhagépek is jelentős fejlődésen mennek át.

Korábban már írtam róla, hogy a technika és az informatika az okos gépek családját kelti életre. Ugyanakkor a gyártók arra is nagyon odafigyelnek, hogy a gépek színben is össze legyenek hangolva. Ennek megfelelően a fekete, fehér, króm mellett megjelentek a színes darabok, amelyek jól illeszkednek a konyha dizájnjához. A hűtőket egyre többen építik be a konyhabútorba. Ott azonban, ahol ez a gép önállóan megjelenik, inkább a dizájndarabokat választják a vásárlók. Ezekből a monstrumokból is lehet már színeseket választani, sőt, a légiesebb, üvegfrontos típusokból is egyre több fogy.

a gépek színben is össze legyenek hangolva

Forrás: https://www.houzz.com/photos/churchill-place-coronado-beach-style-kitchen-san-diego-phvw-vp~48719873

Összességében elmondható, hogy a trend színek és anyaghasználat mellett a funkcionalitásban is érezhető változásokat hoznak. Ne ijedjünk meg ezektől a változásoktól, hanem kapaszkodjunk fel annak hullámaira!

nyito-lefele-nyil-bibor