A cikk elolvasása: 3 perc

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

Padló és falburkolatok a természetesség jegyében

Korunk egyik nagy kihívása, hogy a gazdaság fejlődését úgy tudjuk fenntartható pályán tartani, hogy közben a klímavédelem szempontjait is figyelembe vesszük. Az építőipar állapota mindig jelentős hatással volt és van a GDP-re. Ez az iparág is a folyamatos innováció lázában ég, hogy az említett szempontoknak meg tudjon felelni.

Az innováció olykor szinte már készen is van, csaknem kéznyújtásnyira, méghozzá a természetben. A paratölgy a természet nagy ajándéka, és szinte kiapadhatatlanul a rendelkezésünkre áll. Az egykori szocialista Magyarország borosüvegek dugaszoló anyagaként tekintett a parafára, holott a nagyvilágban már addig is ezerféle dologra használták fel az építőipartól a lakberendezésig.  A rendszerváltást követően – nem meglepően – berobbant a hazai piacra is a parafa.

A természet ajándéka a csodálatos parafa

Forrás: https://www.maxpixel.net/Cork-Wood-Nature-Bark-Bottle-Texture-Tree-2288093

A paratölgy elsősorban mediterrán környezetben növekszik, Európában elsősorban az Ibér-félszigeten.  A parafa tulajdonképpen ennek a tölgynek a lehántott kérge. Csodálatos dolog, hogy ez a fa önmagától is megválik az elöregedő kérgétől, tehát a megfelelő időben történő lehántásával a fának semmiféle kárt sem okozunk. A tölgy első hántására nagyjából 25 éves korában kerülhet sor. Ez a virgem, vagyis az első hántás. Ebből a hántásból expandált parafát és granulátumot szoktak készíteni, mert anyaga még viszonylag puha, porózus.

Kilenc év várakozás után hántolják a fát újra. A secunderiából már padlók és kompozitok készülhetnek, míg a harmadik hántástól fogva, kilencévente parafa dugók és furnérok anyagát nyerhetjük ki. A fát ezután akár 200-250 éven át hasznosíthatjuk kilencéves ütemezésben. Ennek a kéregnek az a speciális tulajdonsága, hogy 1 köbcentimétere 40 millió levegővel telt cellát tartalmaz. A méhsejt struktúrával a parafa kérge 60%-ban tartalmaz kifejezetten alacsony sűrűségű gázt (hasonló a levegőhöz), ami magyarázatul szolgál a térfogata és a súlya közötti óriási különbségre.  Ráadásul a paratölgy erdők jelentős szerepet játszanak a légkör egyensúlyának fenntartásában.  Ezeknek az erdőknek rendkívül változatos és igen gazdag élővilága van.

Mire használják a parafát?

A parafa felhasználása is egyre változatosabb annak függvényében, ahogy ez egyes iparágak felfedezik és megfelelően innoválják kiváló tulajdonságait. A parafa tökéletes burkolóanyag, és nem csak a járószintekhez használható, hanem a lakások, épületek egyéb burkolójaként is szerephez jut. A parafa kiváló hőszigetelő, mert megfelelő kialakításban vetekszik a polisztirol habbal is.

Hangszigetelő tulajdonsága is remek a parafának. Már egy 4 mm vastag agglomerált lap lefektetése is elnyeli a lépések és a járószintek zaját. Emiatt gyakran használják fel olyan irodák, stúdiók burkolására, ahol fontos lehet, hogy bizonyos hanghatásokat kiszűrjünk. A parafa barlangos belső szerkezete lehetővé teszi a rezgéscsillapítás egy magas szintjét, ezért ipari felhasználása is előfordul.

A természet ajándéka a csodálatos parafa

Forrás: https://www.flickr.com/photos/faircompanies/6043727072

A parafa egyre kedveltebb parkettaanyag. Érintése meleg és rugalmas, ráadásul antiallergén, ezért különösen kedvelt gyermekszobák burkolására. A parafalapok lerakása viszonylag egyszerű, mert a méretre vágott lapok könnyen egymásba illeszthetők. A padlólapokat általában egy speciális felületkezeléssel árusítják, amitől egy fényes, folt- és karcálló lakkfelület jön létre. A parafaburkolat különleges szerkezetének köszönhetően kíméli a gerincet és az ízületeket. Felülete csúszásmentes, antisztatikus. Tisztítása is egyszerű, elegendő langyos vízbe áztatott ronggyal végig törölni, felmosni.

A parafát falak burkolására is használhatjuk. Számos árnyalatok közül választhatunk. Érdemes falat burkoló anyagként azért is felhasználnunk, mert természetes gyantatartalmának köszönhetően nem penészedik, és fékezi a baktériumok szaporodását!

A természet ajándéka a csodálatos parafa

A parafát gyakran használják falitáblaként akár családi otthonokról, akár irodákról legyen szó. Mivel remekül vágható, faragható, különféle tárgyakat készíthetünk belőle, vékony lapjaiból a dizájnos formákat is könnyű beburkolni. Hőszigetelő tulajdonságai miatt feltűnik a tálalókban. Általában a forró edények alátéteként használják.  

Konklúzió

Összességében elmondható, hogy a parafa örök, így sosem fog a divatból kimenni, időtállósága és népszerűsége megkérdőjelezhetetlen. Adjunk hálát a természet nemes ajándékáért és használjuk bátran!

nyito-lefele-nyil-bibor