A cikk elolvasása: 3 perc

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

A manzárd mai napig kedvelt forma... mit telepíthetünk a tetőtérbe?

Forrás: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mansard_(PSF).png

Új lakás a fejünk felett 

Bármilyen hihetetlen, de a Bíbormester is lakott, lakik valahol. Jómagam hét éven át egy olyan ikerházban éltem, amelynek a tetőtere csaknem olyan nagy volt, mint a földszinti része, így a tetőtér szinte minden négyzetcentiméterét ki lehetett okosan használni. Mai cikkemben a tetőtér beépítésére fordítjuk figyelmünket.

Lássuk először is, hogy milyen előnyökkel, és esetleges hátrányokkal kell szembenéznie annak, aki a tetőtér beépítésére vállalkozik! A helyzet adta lehetőség okán eleve adott a szép panoráma, hacsak nem tornyosul előttünk egy sokkal magasabb épület. A magaslat előnye, hogy a szomszédok sem látnak bele a magánéletünkbe. A terek sokkal világosabbak lehetnek, és a zajterhelés is sokkal kevesebb.

A tetőtér beépítésénél figyelembe kell venni, hogy engedélyköteles vállalkozás, ezért a házakat általában már úgy építik, hogy erre vonatkozólag is beszerzik az engedélyt. A döntött síkok miatt a hagyományos bútorok használat körülményesebb, ugyanakkor az egyedi, esetleg beépített bútorok sajátos hangulatot kölcsönöznek a lakásnak. Tetőtéri szobák esetén kiemelten fontos a megfelelő szigetelés és a fényvédelem is.

A tetőzet típusa is meghatározza, hogy milyen mozgásterünk lehet. Ahol a keresztmetszet egy szabályos nyolcszög fele; ez az úgynevezett törött tető, más néven a manzárdtető. A franciák kezdték az ilyen tereket belakni még a 17. században, majd a következő évszázadra általánossá is vált. A manzárd mai napig kedvelt forma, mivel itt szinte függőlegesek a falak, nagyobb a hasznos terület, illetve nagyobbak az ablakok, amelyek jellemzően kiugranak a tetősíkból. A tetőablak a felső tetősíkban is elhelyezkedhet, ilyenkor belső kétszintes lakás kialakításra is lehetőség van.

A nyeregtető esetében is van elegendő terünk a beépítésre, ám ott már döntött falsíkokkal kell számolnunk. A félnyeregtető is jó lehet, feltéve, ha a dőlésszög nem haladja meg a 35 fokot. A 45 fokos dőlésszöget elérve már meggondolandó, hogy beépítsük-e a tetőterünket.

A manzárd mai napig kedvelt forma... mit telepíthetünk a tetőtérbe?

A tetőtér berendezése

A döntött falak több speciális alkalmazkodást igényelnek. A bútorok esetén nyilvánvalóan nem választhatunk a hagyományos szekrénysoros megoldásból, mert a térben lehetetlen lenne elhelyezni optimálisan. Hasznosak lehetnek az alacsonyabb, fiókos komódok, amelyek szinte belesimulnak a térdfalak vízszintes síkjaiba, így kihasználhatóvá válnak a holtterek.

Alkalmazhatunk továbbá függesztett bútorokat, pultokat, polcokat az adott paraméterekre szabva. Egyébként pedig, ahol a kéményfalak, vezetékező részek beugranak, oda érdemes beépített bútorokat tervezni. Nagyon spéci, és egyedi megoldások tudnak születni, feltéve, ha ügyes és elérhető asztalost találunk. 

Mivel a tér döntött, ezért a burkolatokat és dekorelemeket is okosan válasszuk meg. Érdemes kisméretű mozaikokat választani, mivel ezek optikailag is tágabbá teszik a teret. Ugyanez vonatkozik a falak festésére is. A világos és pasztellszínek ugyancsak tágítják a teret. A ferde falakat és a ferde síkokat azonos színre célszerű festeni, így a tér látványa tovább tágítható.

Ablakok

A tetőtéri ablakok kiemelt fontosságúak. Ezekkel a nyílászárókkal egy korábbi cikkemben már részletesen foglalkoztam. Most csak erősítsük meg, hogy a párazárás mellett a hővédelemre is fokozott figyelmet kell fordítanunk, mert a nyári forróságban a tetőterek katlanként melegedhetnek fel, ha nem alkalmazunk komplex fény és hővédő rolót, vagy reluxát. Amennyiben erre lehetőség van, ajánlatos klímát is szereltetni ebbe a térbe.

A manzárd mai napig kedvelt forma... mit telepíthetünk a tetőtérbe?

Forrás: https://en.wikipedia.org/wiki/File:Loft_conversion.jpg

A tetőtér alkalmas lehet fürdőszoba kialakításra is, de mindenképpen számolnunk kell a dőlésszöggel. Amennyiben zuhanyt akarunk telepíteni, szükségünk lesz 2 méteres belmagasságra, ellenkező esetben csak fürdőkádban gondolkodhatunk. Arra is ügyelnünk kell, hogy a térdfalnál elfér-e a WC parapetfala, valamint az egyéb szaniteregységek, illetve a radiátor. Ez utóbbinál okos megoldás lehet a törülköző szárítására és felakasztására is megfelelő falba simuló, de nagy felületű többfunkciós fűtőtest.

A terek elválasztásához a megfelelően erős padlózat (általában vasbeton) mellett gipszkartont érdemes alkalmazni, mivel könnyen megmunkálható, alakítható. Egy megfelelő méretű tetőtérben elférhet egy hálószoba, egy dolgozó szoba, fürdőszoba, de kialakítható akár egy nagyméretű gardrób helyiség is.

nyito-lefele-nyil-bibor