A cikk elolvasása: 5 perc

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

Ázsia és Észak-Európa nagy találkozása

A lakberendezési irányzatok egyik legfőbb iránytűje a Pinterest, ahol minden keresést profi módon lehet mérni és elemezni. A tavalyi évben igencsak megnőtt egy fiatal irányzatnak a vonzereje, amely 2017-ben kapott szárnyra. A japandi stílus iránt olyannyira megnőtt az érdeklődés, hogy az említett portálon kétszer annyian kerestek rá, mint egy évvel előtte. 

A japandi két szóból: a Japan és a Skandi szóból született meg, mivel e stílusirányzatnak az ihletője a távol-keleti és az észak-európai terület. Első hallásra talán különös lehet, hogy a két, egymástól minden tekintetben oly távoli világ stílusai összeérnek egy forradalmian új harmóniában, de a végeredmény kétségkívül látványos és kellemes.      

Azonos filozófiai platformon

A két kultúra filozófiájában az összekötő kapcsot három alapvető törekvés teremti meg: a letisztultság, az átláthatóság és a természetesség. A japandi enteriőrben mindennek helye és szerepe van, és nincs semmi felesleges, ami az átláthatóságot, az elegáns otthonosságot megtörné. Mindkét alapstílus a minimalizmusra és a funkcióközpontúságra helyezi a hangsúlyt, igaz, eltérő technikákkal. Éppen ezek az eltérések azok, amelyek harmonikus elegyítésben valami forradalmian újat hoznak létre. Egyszerre érvényesül a skandinávok modern és friss természetessége, valamint a japánok visszafogott eleganciája.    

Kontrasztok harmóniája

A hármas alapokra olyan elemek épülnek, amelyek a két világ stílusát elvileg elválasztják, ám mégis különleges atmoszférát teremtenek. 

A színvilág tekintetében a skandinávok a monokróm, természetes és egyszerű utat járják, ezzel szemben a japánok palettáján melegebb és üdébb színek jelennek meg. Ebből olyan kontraszt hatás érvényesül, amely ízlésesen tálalva megadja a japandi alapjait. 

A bútorok tekintetében is érzékelhető a különbség. Mindkét kultúra kedveli a letisztult vonalakat, amit a skandinávok egyszerű és világos fabútoraikkal jelenítenek meg. A japánok ezzel szemben kidolgozottabb, íveltebb bútorok között érzik jól magukat, és kedvelik a sötétebb színeket, akár a feketéig is elmenve. A fehér és a fekete játéka emiatt gyakran érzékelhető a japandinál, amit érdemes feloldani a púderrel, vagy a zöld halványabb változataival. 

A természetes anyagok használata közös szenvedélye a két kultúrának, de ehhez társul a területi meghatározottság. Míg a skandinávok a fenyővel dolgoznak, addig a keleti kultúra a bambuszt, a rattant részesíti előnyben. Ezek az anyagok a japandiban szépen megférnek egymás mellett, és a kiegészítők foglalják keretbe azokat. A kiegészítők is természetes anyagok, elsősorban a gyapjúból készült terítők, plédek, párnahuzatok díszítenek, de egy méretes és díszes agyag- vagy kerámiavázában még a száraz virágok is helyet kaphatnak. A textíliák puha tapintásúak, kedvelt anyagok még a bársony, a buklé és a moher.       

Meghatározó stílusjegyek

A japandi szobabelsőben a neutrális színek az uralkodóak. Kedvelt színek a bézs, a barna, a taupe, a grézs, a homok vagy éppen a terrakotta. Ezek az árnyalatok akár nagyobb felületeken is megjelenhetnek. 

A japandi vonzódik a nagy, növénymintás tapétákhoz, amelyeknek zöld árnyalatai nemcsak hozzátesznek a fenti természetes árnyalatokhoz, hanem bizonyos fokig fel is oldják az egyhangúságukat. Ugyanezt a hatást érhetjük el a nagy szobanövényekkel is, amelyek a nappali sarkában bújnak meg úgy, hogy az átláthatóságot nem zavarják, de látványukkal oldják a homogenitást. 

A japandi előszeretettel használja az egyedi készítésű tárgyakat, így a szépen megmunkált bútorokat is. A bútorok sohasem robosztusak, még egy mesterien kimunkált komód is a légiességet hívatott megtestesíteni. Ezt úgy érik el, hogy a bútorok alacsonyabbak, mint a más stílusban helytálló társaik. Szekrények helyet szekrénykék állnak a nappaliban, az ülőgarnitúrát esetleg egy egyedi kialakítású dohányzóasztal egészíti ki. Az ablakok nagyméretűek, hogy a természetes fény minél könnyebben behatolhasson a lakótérbe. 

A fa mellett a kő és a fém, elsősorban a nyers fém uralkodik, ugyanakkor magas és kecses állólámpával lehet ezeket a nehéz anyagokat megtörni. Itt is tetten érhető az ellenpontozás, a kontrasztokkal való finom játék. Ugyanez igaz a mintákra is, mivel a visszafogott geometriát, amely rendszerint a falakon jelenik meg, a hajlított, vagy ívelt vonalú bútorok összhatása oldja fel.             

A japandi igen kedveli a halszálka mintát, amely a padlón jelenik meg, legyen az akár parketta, vagy valamilyen hidegburkolat. A felületek is texturáltak, rendszeres a 3D-s felületek kialakítása a falpaneleken, a csempéken, de még a textíliákon, vagyis a takarókon és a párnahuzatokon is.  

Japandi – nemzedékre szabott stílus

A funkcionalitás és a látvány összhangja alapvető törekvése a japandinak. A térnek levegősnek és világosnak kell lennie, ugyanakkor súlypontokat kell kialakítani, ahol valami egyedi és látványos elem található, mondjuk egy jól elhelyezett váza, vagy a kisasztalon egy szép, japán stílusú tál. 

A fények erejét és játékát a két világ, egymástól teljesen eltérő technikájával teremthetjük meg. Egységes japandi térben jól megfér egymással a skandinávok tradicionális gyertyatartója és egy nagyméretű, különlegesen kivitelezett csillár. A hagyományos és a modern találkozik így, ezzel rafináltan kihasználva a kontrasztból fakadó előnyöket. 

A japandi fiatal stílus, és az ezt kedvelő korosztály is leginkább a fiatalokból kerül ki. Az új generációnak rendkívül fontos a természetes anyagok okos és átlátható használata, és alapból meghatározott náluk a pazarlás elutasítása. Ennek a nemzedéknek fontos a jól funkcionáló és minimalizmusban megbújó elegancia, amit a japandi világa tökéletesen tükröz vissza.

nyito-lefele-nyil-bibor