A cikk elolvasása: 4 perc

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

Parketta vagy laminált padló? 

Otthonunkban a különböző szobákat, helyiségeket akár más-más burkolóanyaggal is fedhetjük. A kínálat óriási és a termékcsoportok száma is gyarapodik az innovációk révén. A burkoló anyagok esetében a kopásállóság talán a legfontosabb szempont, hiszen nem szeretnénk évről évre újra burkolni a lakásunkat. Meghatározó szempontok még a tisztántarthatóság, a csúszásmentesség, és természetesen a stílus, amely a színvilágban, az anyagfajtában és a textúrában mutatkozik meg.

Újabban egyre fontosabbá váltak az egészségügyi szempontok, mert a gerinckímélő, rugalmas és zajcsökkentő padlózatoknak ugyanúgy nagy keletje van, mint az antiallergén és penészmentes tulajdonságú felületeknek. Mai cikkemben két melegburkolatot állítok a küzdőtérre: lássuk mik az erősségeik és gyenge pontjaik, hogy a kiválasztást ezzel is elősegítsük.

A parketta tartós, esztétikus és kopásálló, ráadásul könnyen tisztítható.

A parketta előnyei és hátrányai

Első, nagyon erős és népszerű harcosunk a parketta. Kedveltségét a természetessége adja. A parketta tartós, esztétikus és kopásálló, ráadásul könnyen tisztítható. A jó minőségű parkettát legalább 2-3 alkalommal is fel tudjuk újítani csiszolással és lakkozással, így élettartama jelentősen megnövelhető. A megfelelően óvott és karbantartott parketta akár több generációt is ki tud szolgálni.

A leggyakrabban felhasznált anyaga a parkettának a tölgy, a cser, a kőris és az akác. A szakemberek szerint a legjobb minőséget a tölgyből készült parketták képviselik. Szép rajzolata miatt kedvelt a kőrist is. Különleges megjelenése miatt a dió és akác anyagából készül parkettákat is sokan szeretik, de áruk némileg borsosabb.

A parketta beépítését több technikai megoldással lehet megvalósítani. A csaphornyos, vagyis hagyományos parkettát szögelik vagy ragasztják, a mozaikparkettát ugyancsak az aljzatbetonhoz rögzítik ragasztóval. A szalagparkettát a sima, sík aljzatbetonra rögzítés nélkül fektetik, a parkettaszalagokat csak egymáshoz ragasztják, az aljzathoz nem.

A csaphornyos parketta jellemzően 22 mm vastag, csapok és hornyok segítségével illesztik egymáshoz, szegezve vagy ragasztva rögzítik az aljzathoz. Élettartama 15-25 év, 2-3 alkalommal is megcsiszolható, felújítható.   A lamella parketta 10 mm vastag, és 1-2 csiszolást visel el – általában a panellakásokban találkozhatunk vele. A szalagparketta előre lakkozott, egyszerűen beépíthető faburkolat. A parketta elemek stabilitását a három egymásra merőlegesen ragasztott rétegfelépítés biztosítja. A jó kopás és ütésálló képességű járófelület élettartama igénybevételtől függően 10-15 év. Amennyiben újracsiszoljuk, újabb öt esztendeig járhatunk rajta. 

A parketta gyenge pontjai éppen fő erősségeiből fakadnak: a felújításuk nagy zajjal és porral jár

Forrás: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Jarrah_Flooring_NZ.jpg

A parketta gyenge pontjai éppen fő erősségeiből fakadnak: a felújításuk nagy zajjal és porral jár, s egy esetleges burkolatváltás esetén jelentős erőfeszítést igényel a régi parketta felszedése, majd annak elhelyezése.

Mit tud a laminált padló?

Lássuk a másik sarokban várakozó bajnokot, a laminált padlót! A laminált padló oly annyira univerzális, hogy lakásunk minden helyiségében elhelyezhetjük. Korábban a laminált padló nagy ellensége volt a víz és a pára, ezért a vizes helyiségekben nem lehetett vele tervezni, mára már a gyártók kifejlesztettek stabilan víz- és páraálló réteggel ellátott laminált padlókat, így ez a termék tovább terjeszkedett, elfoglalva a lakás minden helyiségét.

Korábban a laminált padló nagy ellensége volt a víz és a pára, mára már a gyártók kifejlesztettek stabilan víz- és páraálló réteggel ellátott laminált padlókat

Forrás: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:9_Irving_A_2014_new_flooring_in_bathroom.JPG

A laminált padlók anyaga csak kilencven százalékban fa, vagyis környezetbarát faőrlemény. Emiatt azonban nagyon nem, mindegy, hogy milyen rétegekkel rendelkezik. Alaposan meg kell a vásárlónak néznie, hogy az olcsó ár nem takar-e esetleg gyengébb minőséget is. Kerüljük el a 7 mm-nél vékonyabb típusokat, mert azok nem tartalmaznak annyi anyagot és réteget, amely a jó kopásállóságot biztosítja. Az a legegyszerűbb, ha a termék csomagolásán megnézzük, hogy a kopásra mekkora garanciákat vállal a gyártó, mert ennek ideje az 1-2 évtől akár a 25 esztendőig terjedhet.

A tartósság a laminált padló esetében sorsdöntő, mivel nem lehet úgy felújítani, mint a fa alapú parkettát. A laminált padló azonban rendelkezik három olyan előnyös tulajdonsággal, amely kiütheti a ringből a hagyományos parkettát. A vékonyabb pénztárcával rendelkezők is rá szavazhatnak, mert olcsóbb, mint a vetélytársa.

A vékonyabb pénztárcával rendelkezők is rá szavazhatnak, mert olcsóbb, mint a padló

Forrás: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Laminate_flooring_assembly_layers_and_preparation.JPG

A laminált padló a lerakásnál is nagy előnyben van – hihetetlenül gyorsan, egy nappalit akár 1-2 nap alatt is le lehet vele burkolni, és nem igényel akkora szakértelmet, mint a parketta fektetése. A harmadik előnye, hogy hatalmas a választéka szín, forma, méret és minőség szempontjából. Egyszerűen szólva nincs olyan különleges enteriőr, amelyhez ne találnánk megfelelő laminált padlót. Egyetlen hátránya – ha ugyan annak nevezhető – hogy megkopás esetén nincs mód a felújításra. Ugyanakkor a felszedése, és cseréje messze nem annyira időigényes, és macerás művelet, mint a parketta esetében.

A laminált padló a lerakásnál is nagy előnyben van – hihetetlenül gyorsan, egy nappalit akár 1-2 nap alatt is le lehet vele burkolni

A Bíbormester úgy véli, hogy a küzdő felek csaknem egyforma erősségűek, aminek mi, vásárlók szívből örülhetünk. A két terméktípus versenyéből mi biztosan jól fogunk kijönni, a piacon megjelenő egyre jobb és szebb termékek miatt. 

nyito-lefele-nyil-bibor