A cikk elolvasása: 6 perc

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

Sokak vágya egy saját medence, amelyben a nyári melegek idején kiválóan lehet hűsölni és egy kicsit sportolni is.

Státusszimbólum és luxus? 

Sokak vágya egy saját medence, amelyben a nyári melegek idején kiválóan lehet hűsölni és egy kicsit sportolni is. Hazánkban ez az igény egyszerre jelentkezett a rendszerváltással, amikor a házi medencéhez már mindent be lehetett szerezni kezdve az építését végző szakemberektől egészen a tisztítóeszközökig. Egy medence nemcsak az élet- és lakhatási minőséget növeli, de jelzi a tulajdonos státuszát és növeli az ingatlan értékét is. Ugyanakkor egy medence telkünk olyan műtárgya lesz, amely nagy figyelmet és karbantartást igényel, ezért nem elég csak a medence felépítésének árával számolni, hanem figyelembe kell venni fenntartásának költségét is.       

Szempontok a medence telepítéséhez

Medencét csak olyan ingatlanra építhetünk, amelynek van ehhez megfelelő mérete. Mivel a medencék nagy része nyíltszíni, ezért a kertes házak lakói dönthetnek a telepítése mellett. A megfelelő tér persze csak egy alapadottság, de nagyon körültekintően kell a medencénk helyét kijelölni. Nem szerencsés például fák közelébe telepíteni, mert a talajban elterjedt gyökerek károsíthatják a vezetékeket, de még magát a medencetestet is. A lehulló levelek ugyancsak napi gonddal járhatnak, hiszen senki sem akar egy levelektől összeszemetelt vízben lubickolni. A kerti szemét miatt ügyelni kell arra is, hogy az adott területen mi az uralkodó széljárás, mivel úgy is piszkolódhat a medence.

Medencét csak olyan ingatlanra építhetünk, amelynek van ehhez megfelelő mérete.

Olyan helyen, ahol sűrű a különböző kisállatok vendégjárása, nem igazán kedvező házi uszodát építeni, mivel éjszakánként ezek a hívatlan vendégek esetleg úgy gondolják, hogy hűsölnek egyet ők is a medencénkben. A jövevények ellen lefedéssel lehet védekezni, ezért már a tervezésnél el kell dönteni, hogy a rendszer zárható legyen-e vagy sem.  

A tervezés másik fontos eleme a medence mérete és formája. A víz nyomásának – kívül és belül – a kerek medence tud a leginkább ellenállni. Ez a forma inkább az ejtőzésre és a pancsolásra alkalmas. Aki szeretne kicsit úszni is, annak a téglalap alakú megoldás lehet az igazi. Az ilyen medencénél azt is el kell döntenünk, hogy legyen-e lépcsőzetes a kialakítás, mivel így az úszni nem tudó kisgyerekekkel is tudunk játszani a medencében. Ez a kialakítás ugyanakkor jelentős területet vehet el a kényelmes úszástól. Egyszóval a családi szokásokat és igényeket is figyelembe kell venni a kialakításkor.       

Az sem mellékes, hogy milyen borítása lesz a házi medencénknek. A betonteknőt rendszerint mozaikkal szokták borítani, mivel ez adja leginkább meg az uszoda élményét, és olcsóbb megoldás minden más, vízálló burkolásnál

A családi szokásokat és igényeket is figyelembe kell venni a medence kialakításakor.

A medence csupán a rendszer egy eleme

Önmagában a medencetest kialakítása még nem jelenti azt, hogy elkészültünk mindennel és már csak a fürdőzésnek kell hódolnunk. Valószínűleg mindenki látott már olyan kis tavat, aminek nincs átfolyó vize. Ezek a tavak hamarosan zavaros pocsolyává változnak az álló közeg, a belehulló szemét és a fogyó oxigén miatt. A medencénk is pont ilyen elszigetelt kis tó lenne, ha nem telepítenénk hozzá megfelelő gépészeti eszközöket. Egy vízforgató rendszerre mindenképpen szükség lesz, amelyhez egy szűrő egység és egy szivattyú társul.   

A vízforgatónak a lehető legközelebb kell lenni a medencéhez. A teljes gépészetnek egy átlagos házi medence esetében nem kell különálló épület, el lehet helyezni a ház pincéjében vagy a garázsban is, de számítanunk kell a kompakt egység helyigényére. Törekedjünk arra, hogy ehhez az egységhez könnyen hozzá tudjunk férni, mivel rendszeres szűrőcserére kell számítanunk, és előfordulhat meghibásodás vagy csőtörés is. 

Sokkal nagyobb a helyigénye egy olyan medencének, amelynek a vizét melegíteni is szeretnénk, hiszen egy ilyen rendszer nem lehet meg kazán nélkül. Míg az egyszerű vízforgatós medence esetében magunk is elvégezhetjük a kötelező karbantartást, addig a kazános rendszereknél feltétlenül szakemberre kell bízni a műveletet.    

Önmagában a medencetest kialakítása még nem jelenti azt, hogy elkészültünk mindennel és már csak a fürdőzésnek kell hódolnunk.

Karbantartás, állagmegóvás

Gazdag országok melegebb éghajlatú, egzotikusabb tájain a házak rendszerint medencével együtt épülnek meg. Madártávlatból nagyon látványosak az ilyen területek. A nagyméretű házak mellett ragyogó víztükör és méretes zöldfelületek váltják egymást.  A házi medencék szaporodásának két alapvető feltétele van: az egyik a vásárlóerő, míg a másik az éghajlat.  

Kaliforniában jóformán állandóan szép az idő, így a medence teljes esztendőben kihasználható. Magyarországon ezzel szemben négy évszak váltja egymást, így a nyitott medencének nagyjából májustól szeptemberig tudjuk hasznát venni. A nyarak még a klímaváltozás mellett is hűvösebbek és csapadékosabbak, ezért a fürdőzési lehetőség akár hetekre is kieshet még ebből az intervallumból is. Ezért a medencét tényleg csak a módosabbak engedhetik meg maguknak, akiknek nem számít a természetbeni megtérülés ideje. Ahogy a fák hullatni kezdik a leveleiket, véget ér a strandolási szezon és hamarosan fel kell készíteni a télre a medencénket. 

A téliesítés tulajdonképpen állagmegóvást jelent, amely során több technikai lépést kell megtennünk annak érdekében, hogy a következő szezonban is tökéletesen funkcionáljon a medencénk. A gépház állapotát ellenőrizni kell a szűrőhomoktól a szelepekig, és ami már nem tökéletes, azt le kell cserélni. A vezetékrendszert vízteleníteni kell, ellenkező esetben a fagyok szétrepesztik azokat, és akkor csak nagyon drága felújítással lehet a medencét újra birtokba venni. Az olyan medencéknél, ahol a talajvíz fenyegethet, tanácsos a vizet meghagyni még téli fagy idején is. A károktól a medencét és annak burkolatát úgynevezett fagytestekkel lehet megóvni. Már ebből a pár teendőből is látszik, hogy meglehetősen sok munkával és fáradsággal jár egy medence fenntartása, és jobb ezzel tisztában lenni, mielőtt meghozzuk a döntést. Aki nem szeret ilyesmivel foglalkozni, vagy nem tud egy karbantartó cégre áldozni, jobb, ha bele se vág a dologba. 

Magyarországon a nyitott medencének nagyjából májustól szeptemberig tudjuk hasznát venni.

Alternatív lehetőségek       

Olcsóbb és kényelmesebb megoldás lehet olyan medencét vásárolni, amelyik megáll magától, azaz nem kell beépíteni a földbe. Az ilyen medence vize a nyári nap hevétől melegszik fel. Eleinte talán túl friss a víz, de délutánra már olyan lesz a hőmérséklete, hogy akár órákig is áztathatjuk magunkat benne. A takarítása sem bonyolult, csupán egy slag, valamint némi tisztítószer szükséges hozzá. Ahogy vége a szezonnak, a teljes medencét el tudjuk tenni télire egy fészerbe vagy mondjuk a garázsba.     

Dönthetünk úgy is, hogy inkább egy jakuzzit telepítünk, amelyet akár a házban, azaz fedett helyen is felállíthatunk. Egy ilyen szuperkád használata már teljesen időjárásfüggetlen megoldás, amely ráadásul különféle masszírozó rendszerekkel kapható, szolgáltatása pedig számtalan pezsgő- és aromaanyagokkal gazdagítható. Szép nyarat és jó fürdőzést kívánok!   

Olcsóbb és kényelmesebb megoldás lehet olyan medencét vásárolni, amelyik megáll magától, azaz nem kell beépíteni a földbe.

nyito-lefele-nyil-bibor