A cikk elolvasása: 4 perc

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

Adjuk meg a módját! Így alakítsd ki otthoni kávézódat!

A hideg téli hónapokat nem könnyű átvészelni. Különösen azoknak nehéz, akik a téli sportokat nem kedvelik, vagy rányomja hangulatukra a szürke, napfénymentes időjárás a bélyegét. Ilyen esetekben a barlangi életmód, a bekuckózás segíthet ugyan, de messze nem lenne az igazi, ha valamilyen kellemes szertartással és élvezettel nem fűszereznénk meg azt.

Sokak munkaindító itala a kávé, sőt, akadnak kifejezetten koffeinisták, akik napközben több csészével is legurítanak a forró és keserű italból. Az ínyencek akár több, kávéra alapozott italt is elfogyasztanak, halmozva az élvezeteket az eszpresszó kávétól a capuccinóig. Akiknek a kávézás nemcsak a felfrissülést jelenti, hanem egy különleges szertatást is, előbb-utóbb eszébe jut, hogy otthonában is kialakítson egy kávézót legyen az csak egy picike sarok, vagy egy külön, erre a célra berendezett helyiség.

Tíz perc megnyugvás a rohanó világban – pihenjünk meg a kávésarokban!

Forrás: https://www.flickr.com/photos/insidious_plots/7875996340

Konyhában vagy szobában?

Akik kis lakásban élnek, általában a konyha ad lehetőséget egy sarok kialakítására. A kávézáshoz szükséges eszközöknek ebben a sarokban kell helyet találnunk. A legminimálisabb eszközök: egy kávéfőző (lehet ez akár egy kotyogó is), egy kis tálca a csészéknek, csésze vagy egyéb más pohár, bögre, valamint édesítőszeres tálka, vagy doboz és esetleg egy tejes kiöntő. Ezeket akár a konyha kissé elhanyagolt sarkába is telepíthetjük, s ha máshol nincs is helyünk, akkor egy összecsukható bárszéket helyezhetünk el. Mert a nyugodt kávézásra minimum tíz percet illik szánni, és csakis ültünkben fogyaszthatjuk el a feketeleves.

Ha több helyünk van egy saroknál, akkor már a dekorációra is nagyobb hangsúlyt fektethetünk. A csészék mellett elhelyezhetünk ízléses kávésdobozokat, a környezetbe passzoló kávéőrlőt, egyedi stílusú kekszes tányérkát, cukortartót, kiöntőt, sőt, egy speciális háttérrel ki is emelhetjük a térből ezt a területet. Megtörhetjük a dizájnt egy faburkolatos területtel, ahol kis asztalkát helyezhetünk el, valamint egy kényelmes ülőkét.

Kialakítható a kávésarok a nappaliban is

Forrás: https://www.flickr.com/photos/jeffsand/958798024

A kávéfőzésnek és a kávé elfogyasztásának nem kell feltétlenül egy helyiségben lennie. Kialakítható a kávésarok a nappaliban is, ezzel a tér egy részét e szertartásnak megnyitni. Itt ülhetünk le barátainkkal, családtagjainkkal egy kis nyugodt szürcsölgetéssel egybekötött beszélgetésre. A helyiségnek ezt a területét megemelhetjük egy kisebb járószinttel, kiemelhetjük a falazatot valamilyen a nappalitól valamelyest elütő színnel, burkolhatjuk is azt akár még a járószinten is meglévő laminált padlóval. Tapétázhatunk akár a kávézás hangulatához kapcsolódó plakáttal, vagy – a hangulatot emelendő – képeket szegezhetünk fel a falra.

Az ilyen leválasztott sarok már a kis asztalka mellett igényli a kényelmes ülőkéket, vagy pamlagot, hogy a kávézás közösségi élménye elérhető legyen.

Azok a boldogok, akik megengedhetik maguknak a saját kávészoba luxusát, inkább annak stílusos berendezésén szoktak sokat variálni. Stílusokból pedig hatalmas a választék attól függően, hogy a teljes enteriőrhöz akarjuk-e passzoltatni a kávészobát, vagy épp ellenkezőleg, egy teljesen más életérzést várunk, ha ott időzünk. A stílusokhoz keresve sem találhatunk jobbat, minthogy megnézzük az ismertebb kávéházak dizájnjait.

Azok a boldogok, akik megengedhetik maguknak a saját kávészoba luxusát

Tervezzük meg kávézónk stílusát

A klasszikus stílus visszanyúlik nagyapáink és dédapáink idejébe. Itt a stílbútorok fognak dominálni, a kényelmes, és régi korokat felidéző karosszékek ölelik majd körül a faragott lábú asztalkát. A színeket a barna, a zöld, a bézs, az arany fogja uralni, s nem hiányozhat egy régi újságlapozó, egy pipatórium sem. A fényeket klasszikusan ernyőzött asztali és falilámpák biztosítják majd, amelyek a hangulatvilágítást adják.

Fordulhatunk a vintage stílushoz, vagy építhetünk magunknak egy provance-i stílusú kávészobát, ahol e stílusok meghatározó jegyei lesznek uralkodóak: a nyers, kézzel festett bútorok, kézműves tárgyak, kovácsoltvas asztallal és székekkel. De uralhatják a teret a természetes anyagok is: a fa és a bőr mellett vászonterítők és egyéb kiegészítők adhatnak hangulatot a kávézásnak.

A stílusok széles választékában utazhatunk a lofttól, a retróig, a moderntől az ecóig

Forrás: https://torange.biz/coffee-table-21083

A stílusok széles választékában utazhatunk a lofttól, a retróig, a moderntől az ecóig. Bármelyi stílus közül is válasszunk, az a fontos, hogy az a kávézás örömét és rituáléját tökéletessé tegyük. Legyen bár csak egy csöppnyi sarkunk, vagy egy egész kávészobánk, leljünk rá egy olyan szentélyre, ahol tíz percre megpihenhetünk a mindennapok rohanása közben.

nyito-lefele-nyil-bibor