A cikk elolvasása: 6 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc: +36 (70) 426-3106

A ruhatárolás fortélyai

Hogyan szaporodnak a ruhák?

Ma már köztudott, hogy a ruhaipar a nagy szennyezők közé tartozik. Elképzelhetetlen tömegben készülnek ruhák, és a gyártásuk rendkívül megterhelő a környezet számára. Nagyon sok ezek közül úgy végzi a szemétben, hogy azt soha nem hordta senki sem.

A régi korok embere nem engedhette meg magának a pazarlásnak ezt a luxusát, mert a ruhák drágák voltak, és még a használtakra is nagy volt a kereslet. Az egyszerű embereknek nagyjából két váltás ruhájuk volt, s a jobbikat az ünnepnapokra tartogatták. A gazdagoknak persze jóval több és sokkal jobb minőségű öltözékeik voltak, amelyeket a középkor során még ládákban tároltak. Az akkori előkelők ma nagy irigységgel figyelnék egy átlagember ruhatárát. 

Napjainkban már sokaknak okoz problémát a ruhatárolás, mert rengeteg helyet igényel. Az ipari forradalom által vált tömegcikké a ruha, amelyet a divat tömegesedése követett. Ehhez tárult aztán a különböző szezonokra és alkalmakra használt viseletek megjelenése. Ma már nem ugyanúgy öltözünk fel, ha a munkahelyünkre megyünk, vagy egy társadalmi eseményen veszünk részt. Az is kellemetlen, ha egymást követő napokon ugyanabba vagyunk öltözve. Mindezek a tényezők okozzák a ruhatárolás mizériáját. Hogyan oldhatjuk meg ezt a problémát?   

Mit tegyünk kis lakás esetén?

A legnagyobb gondot azok számára jelenti a ruhatárolás, akiknek kis lakásuk van. Lehet a lakás kicsi, ettől azonban még nem lesz a ruhatárunk kisebb. Szükségünk lesz ugyanúgy az évszakos és alkalmi cserékre. Évszakból ugyan csak négy van, alkalomból viszont számtalan. Mást veszünk fel hétköznap, mást színházba menet, és megint mást, ha éppen kirándulni megyünk. Egyszóval a ruhakupac túlnőhet egy kis lakás kapacitásán.

A későbbiekben a komódban tárolták a fehérneműket, törülközőket és persze egyre inkább az ágyneműket. Ekkor került át ez a bútor a hálószobákba.

Ilyen esetben sajnos a legfontosabb, amit tehetünk, a rendszeres átválogatása a ruháknak. Meg fogunk lepődni, hogy milyen sok olyat találunk, amelyet talán egyszer-kétszer hordtunk, vagy már nem is jó ránk, esetleg rosszul áll, vagy kiment a divatból. Egy kedves fiatal pár esetében az is előfordult, hogy a rovancsoláskor kiderült, több olyan ruha is lapult a szekrény alján, amely inkább volt rongynak nevezhető, mert szétszakadt a varrásnál, megégett vasalás közben, elszakadt a pántja. A rendszeres leltározással nagyon sok kacatot kidobva helyhez juthatunk. A kis lakásban élőknek jóval megfontoltabban kell az új ruhát megvásárolniuk. Nem kell minden akcióra lecsapni!

A kis területű otthonokban ki kell használni minden talpalatnyi teret. Célszerű például olyan ágyat venni, amelynek van ágyneműtartója, s abban a paplan mellet akár a télikabát is elférhet. Ahol megfelelő belmagasság van, ott az ágy olyan dobogóra is kerülhet, amelynek az alja valójában egy vízszintesen elfektetett tároló, amely nagyon sok minden el tud nyelni. Az ilyen helyekre évszakváltáskor csak be kell nyúlni, hogy a téli holmikat nyárira váltsuk. Jó megoldás lehet egy szobainas vagy egy mobil ruhatároló beszerzése is. Az utóbbiak között találunk cipzárral zárhatót is, így a lógó ruhák látványa elkerülhető. Ezek a ruhatárolók viszonylag olcsón beszerezhetők. Különösen ajánlható azoknak, akik rendszeresen költöznek, hiszen egyszerű a szállításuk és az összerakásuk. 

Gardrób és ruhásszekrény   

Valamikor még a rendszerváltás előtt nagyon sok olyan lakást építettek, amelyben nem volt sok beépített szekrény a ruhák és egyéb holmik számára. Úgy voltak vele a szocialista tervezők, hogy majd a szekrénysorokba teszik el a holmijukat a lakók. Hamar kiderült, hogy a szekrények nagy helyet foglalnak el, de képtelenek elnyelni az egyre nagyobbra duzzadó ruhahalmot. A beépített szekrények sokasága a ruhatárolás problémáját jelentősen csökkentette, ezért manapság már természetes, hogy sok ilyen tároló kap helyet egy modern lakásban. A különböző méretű gardróbokban rendszerezetten tudjuk tárolni a ruhákat.

Ruhatárolás beépített szekrényekben.

Maga a szó francia eredetű, a garde-robe összetételből áll, ami ruhaőrzőt jelent. Külföldön gyakran találkozhatunk ezzel a felirattal színházi ruhatárak, strandöltözők, de még illemhelyek esetében is. Beépített szekrények tulajdonképpen minden helyiségben elképzelhetők. Magyarországon elsősorban az előszobában, a járófolyosóknál és a hálószobákban találhatóak, míg a nappaliban helyet hagynak a nagyméretű bútorok számára. A nappaliban továbbra is az a megszokott, hogy az ülőgarnitúra és a szekrénysor határozza meg a bútorzatot. A szekrénysorok különböző méretű elemekből állnak, s tetszés szerint választhatjuk ki a megfelelőket. A kétajtós szekrényekben lógathatjuk a ruhákat – ide kerülnek a kabátok, ingek, blúzok, nadrágok és szoknyák. A keskenyebb elemek rendszerint polcosok, ahová az összehajtogatható ruhadarabok kerülhetnek. 

A bútorgyártók ma már számtalan, speciális darabot is kínálnak a ruhatárolás megoldására. Nagyon hasznos például egy olyan előszobabútor, amelynek van kalap-, esernyő- és cipőtartója, miközben az éppen használatos kabátokat is felakaszthatjuk fogasukra. A cipőtárolás ugyanolyan problémás kérdés, mint a ruhatárolás, s erről korábban már készült is cikkünk. Kitűnő tárolók lehetnek még a hálószobai tükrös-tolóajtós nagy szekrények is – persze, ha van az elhelyezésükre elegendő hely. 

Az előszobai cipőtárolás nem mindenkinek oldja meg a problémáját, de általában egy gardróbszekrény vagy egy magasabb cipőtároló polc már rendszerint elegendő lehet a cipőtároló szekrény mellett.

Szuper tároló: az önálló gardróbszoba      

A legjobb helyzetben azok vannak, akik egy külön szobát tudnak kialakítani a ruhák számára. Amennyiben erre lehetőség van, célszerű ennek a szobának a fürdőszoba és a hálószoba között elhelyezkednie. 

Egy jól megtervezett gardróbszobában minden ruha elfér és nagyon profin lehet azokat tárolni. Arra kell ügyelni, hogy a már meglévő ruhatárunkhoz képest legyen ennek a szobának a befogadó kapacitása legalább 20 százalékkal nagyobb, mivel idővel biztosan bővülni fog a ruhaállomány. A gardróbszoba esetében – mielőtt még beszerelnénk a polcokat és akasztókat – két alapvető dologra kell figyelni. Ezek a szobák rendszerint ablaktalan helyiségek, ezért biztosítani kell a szellőzést és a jó világítást. A világítás talán nem is kérdéses, hiszen látnunk kell ebben a helyiségben is. Itt csak annyit jegyeznék meg, hogy spotlámpák tökéletesek a gardróbszobában, s ahová plusz fényt akarunk fókuszálni, oda egy erősebbet vagy többet is elhelyezhetünk. A szellőzés azért szükséges, mert e nélkül a ruhák könnyen befülledhetnek. Hiába mossuk ki az öltözetünket, ha ezt a kellemetlen ruhaszagot árasztjuk magunkból, amikor felöltözünk. 

A gardróbszoba polcrendszerének kialakításakor figyelembe kell venni a közlekedő folyosót, vagy annak a padnak a szélességét, amelyre leülünk öltözködés közben. Ennek a szabad mozgást biztosító területnek minimum 90 centiméter szélesnek kell lennie, de a paddal együtt ez még annak a szélességével is bővülhet. Ez a szélesség lehetővé teszi, hogy az ajtóval rendelkező polcokhoz is könnyen hozzáférjünk. Szűkebb folyosó esetén a zárt polcokat görgős tolóajtóval célszerű lezárni. 

A kabátok kényelmes és esztétikus tárolásához nagyjából 160 centiméteres magasságot kell számolni, az ingek és öltönyök körülbelül 120 centiméteres magasságot igényelnek. Az akasztós tárolók mélységét is nagyobbra kell tervezni: a 60 centiméteres mélység már megfelelő. A fiókok esetében is jó, ha azok elérik az 50 centiméter mélységet. 

Ha már van egy gardróbszobánk, érdemes azt teljes magasságában kihasználni. Az akasztós ruhákat egy teleszkópos ruhalift segítségével könnyedén mozgathatjuk, és a kihasznált magasság több ruha tárolását segíti elő. 

A kisebb holmik számára remek megoldás a gördülő fiók vagy egy kisszekrény használata. Ide kerülhetnek a fehérneműk, zoknik, harisnyák, övek, nyakkendők. A cipők számára gardróbszobában is ajánlott a döntött és felnyitható polcos kialakítás. A tervezésénél tekintsük át, hogy milyen ruhatípusból mennyi van, és ennek figyelembevételével alakítsuk ki a tárolókat.  

nyito-lefele-nyil-bibor