A cikk elolvasása: 4 perc

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

irodai trendek 2020-ban

Dinamizmus, rugalmasság, természetesség, fenntarthatóság – ezek a modern irodai trendek!

Az előző cikkemben az irodák tervezését jártam körbe az emberi tényezők, azaz a munkapszichológia szemszögéből. Lássuk, hogyan ültetik mindezt át a tervezők a gyakorlatba. Az ebben élenjáró vállaltok vezetői jól tudják ugyanis, hogy az iroda a márka és a vállalkozás alapvető értékeinek, a kulturális identitásnak és a jövőképnek a visszatükröződése.

A modern irodáknak dinamikusan rugalmasnak kell lenniük. Ez a felfogás biztosítja, hogy többfunkciós tereket lehessen létrehozni. Így alakulhat át pillanatok alatt egy tárgyalóterem előadóvá, podcast stúdióvá. Ezért a teret határoló elemeknek könnyűnek, mozgathatónak és ergonomikusnak kell lennie.

A modern irodáknak dinamikusan rugalmasnak kell lenniük

A természetesség nemcsak a lakáskultúrában, hanem az irodák világában is egyre jelentősebb szerepet játszik. A fa, mint anyag reneszánszát éli, de munkakörnyezetben ez nem a rusztikusság hangulatával épül be. A faelemek formatervezési mintái mélységet teremtenek, felhívják a figyelmet a fontos építészeti vagy funkcionális tulajdonságokra, és az alkalmazottakat és a látogatókat is inspirálják. A textúrák melegséget, barátságosságot közvetítenek, megjelennek a bio formák és minták, a részletek a természetesség jegyében valósulnak meg.

A textúrák melegséget, barátságosságot közvetítenek, megjelennek a bio formák és minták, a részletek a természetesség jegyében valósulnak meg.

Az iroda egyben egy organikus munkaközösség is,

amelyet ugyancsak figyelembe kell venni a tervezés és a kialakítás során. A tervezés révén ez a trend egy szándékos kísérlet a közösség érzetének, a kényelemnek és a növekvő morálnak az elérésére. A barátságos hangulatot az otthoni stílusú textúrák, a puha, plüss elemek közvetítik. A belterek és a külterek között elmosódnak a határvonalak.

Az iroda egyben egy organikus munkaközösség is, amelyet ugyancsak figyelembe kell venni a tervezés és a kilakatás során.

A modern irodai trendek a fenntarthatóság filozófiáját követik, és erre rá is irányítják a figyelmet. Jól látható, hogy Nyugaton már az épületek az energiahatékonyságon és a környezetvédelmi előírásokon túl is fejlődtek. A 2020-as épületek az emberi teljesítmény növelésére fognak törekedni, amelyben a természetes környezet és a fény viszi a főszerepet.

A bio formatervezés, mint alapvető tervezési elem elfogadásra került már sok helyütt, amelynek célja a munkavállalók boldogságának, a termelékenység, a kreativitás előmozdítása. Magasabb terekben zöld élettereket alakítanak ki, a növények akár a mennyezeten is megjelenhetnek, nemcsak a nyitott tetőtereken. A kertes tetőtereken a dolgozók egy égi parkban pihenhetik ki magukat, töltődhetnek fel.

Akad olyan plázs is, ahol testmozgásra, fürdőzésre is van lehetőség.

A növények az irodai környezetben népszerűbbek, mint valaha, a modern irodatervezésben gyökereznek. Az élő zöld falak és a mohafalak, a jóllét és a márkaépítés kapcsolatát támasztják alá. A népszerű növények közé tartoznak a mohafalak, amelyekben páfrányok, borostyánok és madárfészek is találhatók. A szétszórt, változatos növényzet, a függőkertek, a természetes fák mind-mind a kellemesebb munkahelyi környezet érdekében születnek.

A színvilág is igazodik az emberközpontú világhoz.

Egy-egy kellemes szín megannyi árnyalatának harmonikus összjátékával, a komplex monokróm használatával egészen egyedi fény és árnyék összhatásokat teremthetünk. Egy márka központú szín mellett az árnyalatok új profilt adnak a cégnek, és tudat alatt mélyítik a lojalitást.

a teljes irodai környezet megszelídül, otthonossá válik

A modern iroda moduláris, amely egyenesen magához vonzza az innovatív eljárásokat. A bútoroknak ergonomikusoknak és mozgathatóknak kell lenniük. Ezek segítségével, valamint a rugalmas térelválasztókkal dinamikus munkaállomások válnak megteremthetővé. Minden mozog és lüktet, ugyanakkor kényelmesen kialakíthatóak általuk azok a személyes terek, amiben munkánkat jó szívvel és örömmel végezzük.

A modern iroda moduláris, amely egyenesen magához vonzza az innovatív eljárásokat

Kicsit tágabbra nyitva az optikát azt látjuk, hogy a teljes irodai környezet megszelídül, otthonossá válik. A tervezők azon dolgoznak, hogy az otthoni kényelmet az irodába integrálják, így a munkaterületeken a dolgozók otthonosabban érzik magukat, mint valaha.  Ebben segítségül hívják a növények mellett a látványos és kellemes kiegészítők egész sorát: párnákat, textíliákat. Több meghitt sarok várja a dolgozókat, kávézó asztalok társasjátékokkal. A főzőkonyhában már nemcsak egy kotyogó, egy hűtő és mikró lesz beszerelve, hanem minden háztartási szolgáltatás megtalálható, amelyre lakókörnyezetünkben is szükségünk lehet.

A hazai piacon a most épülő MOL Campus már az új trendek mentén épül Dél-Budán. Az irodák kialakítása az úgynevezett ABW (Activity-based Workplace) modellt követi, azaz egy-egy munkavállaló adott tevékenységétől, feladatától függően maga dönthet a munkakörnyezetéről és ezt bármikor rugalmasan változtathatja. A hatalmas üvegfelületeknek köszönhetően 90 százalékban természetes fény mellett dolgoznak majd a munkavállalók.  Csak remélni tudom, hogy a trendet a többi vállalat is követni fogja, legyen az nagy, vagy közepes méretű vállalkozás.

A Bíborház Kft. munkatársai sok sikert kívánnak 2020-ban is minden kedves vásárlójuknak!

nyito-lefele-nyil-bibor