Tetőtéri fürdőszoba

Kényszerből erény

A házak többségének van egy izgalmas és különleges területe, a tetőtér. Magyarországon viszonylag kevés a lapostetővel rendelkező családi ház. Hagyományosan nyeregtetővel építkeznek a legtöbben, márpedig az ilyen háznak tetőtere is van. Ez általában tudatos az építtető részéről, hiszen így egy olyan nagy teret nyerhet, amelyet aztán előbb-utóbb be lehet építeni. A tetőtereket általában gyerek- vagy hálószobaként rendezik be, hiszen a ferde falak, a dőlésszög, vagy a kis belmagasság miatt erre alkalmasak leginkább.    

Ahány ház, annyi szokás – tartja a mondás, és ez a tetőterekre is igaz. Vannak olyan otthonok, ahol a tetőtérben helyezkedik el a fürdőszoba és a vécé. Ezt a megoldást általában a kényszer szüli, de amennyiben már eleve ilyen elrendezésben gondolkodunk és a gépészethez szükséges csöveket is ennek megfelelően tervezik és alakítják ki, akkor igazából nincs akadálya annak, hogy közvetlenül a csillagok alatt fürdőzzünk.  Így kovácsolhatunk a kényszerből erényt. 

Műszaki alapok

Jártam olyan házban, amely viszonylag kis alapterülettel, de magasabb emelettel rendelkezett. A ház fölszintjén volt megtalálható a nappali, valamint a konyha és egy illemhely. Ennek megfelelően a fürdőszoba csak az emeleten kaphatott helyet, mégpedig egy háló és egy dolgozószoba között. A fürdőhelyiség viszonylag nehezebb elemekből áll (kád, mosógép), ezért az emeleti résznek megfelelő teherbíróképességgel kell rendelkeznie. 

A másik műszaki feltétel a vezetékek rendszerét jelenti. Egy olyan házban, ahol korábban a fürdő a földszinten volt, és egy felújítás során akarjuk azt az emeletre költöztetni, nagyon komoly munkálatokra és engedélyekre lesz szükség. 

A tetőtér jellemzői, beépíthetőség

A tetőterekre a döntött falak a jellemzőek, ezért a belmagasság nem egységes. A terület közepén valószínűleg kényelmesen mozoghatunk anélkül, hogy a plafonba vernénk a fejünket, ugyanakkor ez a rész fele, egyharmada csak a térnek. Ez és a tetőtér alapterülete bizonyos keretek közé szorítja, hogy mivel szerelhetjük fel a fürdőszobánkat.

A tetőterekre a döntött falak a jellemzőek, ezért a belmagasság nem egységes.

A kényelemes mozgáshoz közel 2 méteres magasságra van szükségünk, míg a döntött részeken legalább 1,2 méteres térdállásnak kell lennie ahhoz, hogy tevékenykedni tudjunk, vagy egy ott elhelyezett kádba be tudjunk lépni. Sokkal nagyobb a variációs lehetőség, ha a tetőtér alapterülete nagy, vagy a formája hosszabb téglalap. Ilyenkor a magas részen akár el is választhatjuk a vécét és a fürdőszobát. A fürdőben is több helye lehet a szanitereknek. 

Hogyan fürödhetünk a tetőtérben?

A fürdőzés kultúrája nagyjából két táborra bontja az embereket. Vannak, akik a zuhanyzásra esküsznek, míg mások szeretnek a kádban elmerülni. A tetőterek nagy részében a zuhanyzásra nem áll rendelkezésre elegendő tér, ahhoz ugyanis egyenes falakra van szükség és legalább 2 méteres belmagasságra. A járóterület mérete is meghatározza, hogy oda építhető-e egy zuhanykabin, mivel a ki-belépésnek is kényelmesnek kell lennie. Senki sem szeret oldalazva, pocakot behúzva belépni a zuhanyfülkébe. Amennyiben a fenti feltételek rendelkezésre állnak, semmi akadálya a zuhanyzásnak.

Nagyobb a valószínűsége azonban annak, hogy a tetőtér területe és a falak dőlésszöge miatt a kád beépítésére marad lehetőség. Tetőtéri fürdőszoba esetén a kádat is célszerű olyan területen elhelyezni, hogy abba kényelmesen tudjunk belépni. Erre valók az önálló, lábakon álló típusok, amelyek manapság egyébként is divatosak. Előfordulhat ugyanakkor, hogy egy ilyen elhelyezés lehetetlenné tenné a mosdó és a vécé felszerelését. Ilyenkor nem marad más megoldás, mint a döntött fal alatti részen felszerelni a kádat, ami azzal a kényelmetlenséggel jár, hogy álló helyzetben nem tudunk benne fürdeni. Kiszálláskor pedig vigyázni kell, hogy el ne csússzunk a görnyedt testtartás miatt. Egy jól tapadó fürdőszőnyeg ilyen szituációban kötelező darabnak mondható. 

A tetőtérben talán a legjobb megoldás egy sarok- vagy ülőkád lehet, hiszen ez foglalja el a legkisebb teret, és kényelmesebben lehet elhelyezni a mosdót, valamint (ha nem külön helyiségben van) a vécét. 

Szaniterek elhelyezésének kérdései                    

A tetőtéri fürdőszoba terében bonyolultabb az egyes szaniterek, illetve a tevékenységi területek kialakítása. Amennyiben a fürdőben van az illemhely is, akkor feltétlenül zónákat kell kialakítani. Egy zóna a mosdónak a hozzátartozó tükörrel és polcokkal vagy kisszekrénnyel, egy zóna a kádnak, és egy zóna a vécének. Arra is ügyelni kell, hogy ne az ajtóval szemben legyen az illemhely. Az ajtó nyíljon a folyosóra vagy előtérre, hogy ne a hasznos területből kérjen részt magának, de még jobb, ha ilyen szituációban tolóajtót használunk. 

A mosdó kerüljön a tetőtéri fürdőszoba legmagasabb pontjára, hogy ott kényelmesen, felállva lehessen tevékenykedni. Mivel a mosdó nagyjából derékmagasságban van, ezért fölé felszerelhetővé válik egy tükrös szekrényke is, és talán még egy polcnak is jut hely. A törülköző akasztója lehet az ajtó belső oldalán, de akár a döntött falon is. A legjobb megoldás az, ha egy olyan fűtőtestet szerelünk fel, amelyik egyben törülközőtartó is, így fél éven át gyorsabban szárad a vizes frottír. 

A tetőtéri fürdőszoba terében bonyolultabb az egyes szaniterek, illetve a tevékenységi területek kialakítása.

Tárolás és egyéb praktikák  

A tetőtérben elhelyezett bármilyen helyiségre igaz, hogy ki kell használni minden kis beugrót, falmélyedést. Az ilyen helyeket célszerű szekrényekkel, polcokkal beépíteni. Mivel a fürdőszobában tároljuk a pipereholmikat, tisztítóeszközöket, mosóport stb., ezért a szekrényeknek és polcoknak mindenképpen helyet kell találnunk. Ezek elhelyezése kreatív megoldásokat igényel, de egyszersmind egyedivé teszi „csillagközi” fürdőszobánkat. 

Jellemző a tetőtérre a kisebb fény mennyisége is, hiszen a tetőtéri ablakok rendszerint kisebbek a jó szigetelés érdekében. Ez egyben azt is jelenti, hogy a szellőzés is alacsonyabb intenzitású, márpedig egy vizes helyiségben az nagyon fontos tényező, ha nem akarunk a penész ellen harcolni. A tetőtéri fürdőszoba esetén szereltessük be a lehető legnagyobb ablakokat, amelyek jól hőszigeteltek, és – amennyiben ez lehetséges – tartsuk nyitva az ajtót, hogy járjon a levegő. Ne hagyjuk kihűlni ezt a helyiséget akkor sem, ha hosszabb időre távozunk a lakásból. 

Köztudott tény, hogy a színek és a téroptika között szoros viszony van. A tetőterekben ezért világos falaknak kell lenniük, és jó, ha a járólap vagy csempe is világos, mivel ezek optikailag  tágítják a teret. Kerüljük a vízszintesen csíkozott falburkolókat, mert ezek viszont szűkítik az optikát. Mivel egy sokkal zártabb térben vagyunk, ezért kiemelkedően fontos a jó és erős világítás. Ma már csak megfelelő vezetékelés kérdése, hogy milyen pontokat akarunk erősen megvilágítani, hiszen kiváló spot és LED izzók közül válogathatunk. 

Az olyan tetőterek, amelyek hosszanti elhelyezkedésűek, nagyobb lehetőségeket kínálnak a fürdőszobának, és ott akár zuhanyzó és kád is elférhet. Ezekben a terekben a tartóelemek akár dizájnelemekké is tehetőek. A nyers tégla vagy faoszlopok segítségével nagyon különleges enteriőröket alakíthatunk a fürdőben a vintage stílustól a farmhouse-ig bezárólag. 

A tetőtér tehát nem zárja ki a fürdőszoba elhelyezését, csak alaposan és körültekintően kell megtervezni azt.

A tetőtérben elhelyezett bármilyen helyiségre igaz, hogy ki kell használni minden kis beugrót, falmélyedést.