A cikk elolvasása: 4 perc

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

Ülni vagy állni? Ez itt a kérdés.

A mai blogomban besétálok a fürdőszobába, és felteszem az egyik alapvető, az élet nagy kérdéseit feszegető kérdést: zuhanyozót vagy kádat építsünk-e be a fürdőnkbe?

A kérdés már csak azért is érdekes, mert úgy tűnik, itt a közvélemény két pártra szakad, vannak, akik határozottan zuhany pártiak, míg a másik tömb egyértelműen a kádra szavaz. Mint minden ilyen helyzetben, természetesen vannak olyan határozatlanok, akik mindkét fürdési megoldást kedvelik, mi több még igénylik is. Vajon nekik milyen megoldást lehet javasolni?

Ha választanunk kell…

Lássunk azonban néhány alapvető szempontot, ami a döntésünket nemcsak befolyásolja, hanem meg is határozza. Először is fel kell mérnünk mekkora is fürdőszobánk? Teljesen világos, hogy a kicsi helyiségben a kád használata erősen korlátozott. Még a legkisebb kád is kíván 1 méternyi helyet, kivéve, ha az ülőkáddal is elégedettek vagyunk. Egy zuhanytálca vígan megél 80×80 cm-es keretek között is, sőt, az egyszerű fali zuhanyhoz elegendő egy vízálló zuhanyfüggöny.

Fontos szempont a helyigényen kívül a család igénye, szokása. Az életkor ráadásul nagyon meghatározó lehet. A gyerekek imádnak a kádban lubickolni, különösen szeretik a széles peremű kádakat, ahová a különféle figuráikat rakhatják játék közben. Egy idős ember számára viszont a kádba lépés is nagy kihívás, és balesetveszélyes lehet. Minél korosabbak vagyunk, annál inkább fordulunk a zuhanyzós, gyors és kényelmes megoldás felé.

Ülni, vagy állni? Ez itt a kérdés? – érvek a kád és a zuhany mellett 

Érvek a kád és a zuhanyzó mellett

A két pártnak természetesen megvan a kellő érvrendszere, s most ezeket sorolom elő, hogy a döntésben eligazítsanak minket. A kád pártiak alapvető érve, hogy míg a zuhany alatt nem lehet fürdőzni, addig a kádban fürdőzhetünk, de egy csapra szerelt zuhannyal akár zuhanyozhatunk is, csupán egy kádparavánra, vagy függönyre van pluszban szükségünk. A kádban kellemesen elnyújtózhatunk, minden tagunkat átjárja a meleg víz. Ha kedvünk tartja, olvasgathatunk, megfelelő vízhatlan kialakítással uram bocsá’, még tévézhetünk is, amire a zuhanyzó nem alkalmas.

A zuhanyra esküdők a gyors, kényelmes és víztakarékos megoldást hozzák fel pozitívumként. Persze, zuhany alatt is pocsékolhatjuk a vizet, ha percekig a hátunkat csapatjuk. A másik érv a takarításhoz kapcsolódik: a kádat miden fürdés után le kell tisztítani, olykor komolyabb sikálásra is szükség lehet, mert a szappanos víz még az akril kád esetében is felkenődik az oldalakra. A zuhanyzók esetében az erősen zubogó víz azonnal a lefolyóba közvetíti a szenny nagy részét.

Mind a kádak, mind a zuhanyzók piacán hatalmas a verseny, és ezzel együtt a kínálat is. A kádak esetében anyaga lehet akril, zománcozott acél, öntött műmárvány, fa, kő vagy üveg. Formája alapján hagyományosan szögletes, aszimmetrikus, szimmetrikus sarokkád, de újabban divatba jöttek a szabadon álló, rendkívül míves kidolgozású verziók is. Ehhez még különféle extrákat is rakhatunk: felállíthatunk kádparavánt a zuhanyzáshoz. Ülőkével, fejtámasszal és kapaszkodóval tehetjük kényelmessé a fürdőzést, valamint a be- és kiszállást. Beépíthetünk speciális hidromasszázs rendszert is. Vágyainknak csak a pénztárcánk szabhat határt.

A zuhanyzókat sem hanyagolták el a gyártók. Egy modern zuhanyzósarok elő tudja húzni a legnagyobb ütőlapját: masszázsfunkcióval igazi luxus élményt kínál. Ma már számtalan típusú kabinból szemezgethetünk. Ott vannak például a hidromasszázskabinok trópusi zuhany funkcióval, telefonfogadási lehetőséggel és rádióval felszerelve. Amennyiben zárt kabinos megoldást választunk, úgy akár gőzfürdőt is tervezhetünk, lehet benne masszás fúvókákkal, esőztetőfej, színterápia, kisszék és még sorolhatnánk. Ráadásul az ilyen zárt rendszerek melegburkolatos térbe is kerülhetnek.

Ülni, vagy állni? Ez itt a kérdés? – érvek a kád és a zuhany mellett

Mit tudunk üzenni azoknak, akik a két világ határán keresik a fürdőzés örömeit? Természetesen nekik sem kell lemondani a kád, vagy a zuhanyzás lehetőségéről. Amennyiben nagyméretű fürdőszobával rendelkeznek, akár mindkét megoldást telepíthetik, de ehhez előzetes, átgondolt tervezés szükséges, hogy mindenki kényelmesen igénybe vehesse a szolgáltatásokat és a fürdőszoba bútoroknak is maradjon megfelelő terük.

Amennyiben a fürdőszoba nem elég méretes, azoknak még mindig ott vannak a speciális „kád és zuhanykabin egyben” konstrukciók. A váltás zuhanykabin és kád között pofonegyszerű, csak le kell venni a zuhany járólapját, mely a kádat takarja. Néhány mozdulattal tehát a kabin káddá alakítható, ráadásul a zuhanyozó funkciót sem kell fürdőzés közben nélkülöznünk. A százféle lehetőség áll tehát a rendelkezésünkre, már csak a döntést kell meghozni, és a csapot megnyitni!

nyito-lefele-nyil-bibor