A cikk elolvasása: 3 perc

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

A szín, amely meghajlítja a teret – hogyan használd a fehéret a lakásodban?

Az ember evolúciójának egyik legnagyobb áldása a színek látásának képessége.  Igaz ugyan, hogy a látó emberek egy része színtévesztő – a férfiaknál ez az arány közel 8 % -, ám a többség a körülötte lévő világot a színek teljes pompájában láthatja. A színek és árnyalataik tobzódása Isten mosolya és adománya. A színeknek életünkben központi, meghatározó szerepe van, így a lakberendezés és a vele együtt fejlődő iparágakra is döntő befolyással bír.

A színeknek van sorrendje, árnyalata, a térre és a fényre gyakorolt hatása, harmóniája, de még pszichológiája is. A lakáskultúra területén is olyan nagy az irodalma, hogy egyetlen, könnyű blogban képtelenség lenne az összes színről még a legáltalánosabb dolgokat is összefoglalni. Ezért úgy döntöttem, hogy időszakonként jelentkező sorozatban húzok néhány ecsetvonást az egyes színekkel.

A fehér köztudottan semleges szín. Ennek ellenére számos árnyalata van a hideg fényű fehértől a tört fehéren át a csontszínig. A fehér a tisztaságot az ártatlanságot sugallja, bár a keleti kultúrákban a gyász színe. Nagyon elegáns teret tudunk vele elérni, ami egyfajta könnyedséget éreztet. Akármennyire semleges szín, ezzel is érdemes csínján bánni: a túl sok fehér steril benyomást alakíthat ki, könnyen keletkeztethetünk kórházi hangulatot vele. A fehér falak kellemes és otthonos hangulattal tölthetik meg a rendelkezésünkre álló teret, világossá teszik a helyiségeket, és izgalmas fényjátékokat teremtenek a sarkokban, hajlatokban, ahová besüt a nap.

A fehérrel kontrasztossá, karakteressé tehetjük az otthonunkat. Harmonikussá varázsolhatjuk a hálónkat, ha fehéren hagyjuk a falakat, és a kiegészítőkkel, képekkel, függönyökkel, drapériákkal variálunk. Nagyon jól ellensúlyozza a parketta, laminált padló, esetleg a sötét keretű ablakok mély tónusait.  Ahol kerülni kell ennek a színnek az alkalmazását, az a padló, mert „lebegtető” hatást érünk el, ami csökkenti a biztonságérzetet. A fehér járólap a konyhában jól mutat ugyan, de fel kell készülnünk rá, hogy napi rendszerességgel kell tisztítanunk, mert a kosz azonnal meglátszik rajta.

A fehér tágítja a teret, ezért alacsony lakásban érdemes a mennyezetet fehérre festeni, és a kisebb helyiségekben is ugyanezt a funkcióját tudjuk hasznosítani. A fehér tulajdonképpen a lakás bármelyik helyiségében jól érzi magát. A klasszikus típusú, sötét bútorokkal berendezett lakásokat a világos felületek által kiegyensúlyozza és felfrissíti.  A fehérre festett fal kitűnő hátteret ad a bútoroknak és képeknek, kiemeli a színeket és formákat. A fehér – a többi semleges színnel együtt – kortalan és rugalmas, szabadon társítható hozzá bármilyen más szín, a természetes textúrák pedig melegséggel töltik meg az önmagában egyhangú felületeket.

A fehér bármilyen színhez kiválóan asszisztál, kiemeli jellegüket, pl. a sárga, narancs és piros dinamizmusát, a kék, zöld, fekete mélységét. Mivel semleges szín, mindenképpen társítani kell más színekkel, különben csak egy unalmas, homogén lakás lesz a végeredmény.

A fehér színt azokban a lakásokban alkalmazzuk, ahol kevés a természetes fény, vagy zajos, zsúfolt a környék, és behallatszik a közlekedés zaja.

A fehér akkor is hasznos, ha tetőtérben lévő, ferde falú hálószobát festünk ki. A ferde fal látványát optikailag ellensúlyozza, és hatását kiegyenlíti.

Mivel önmagában meglehetősen hideg, steril látványt nyújt, hatását ellensúlyozzuk meleg színfoltokkal (sárga, piros, rózsaszín), vagy vezessük le (kék, lila, zöld), illetve alakítsunk ki kontrasztot (fekete, barna).

Végezetül vizsgáljuk meg, hogy kinek való a fehér! Ez a szín az érzékeny emberek színe, olyanoké, akik látják a fehér árnyalatai között a különbséget, s nemcsak látják azt, de izgalmasnak is tartják. Képesek felfedezni a fény és árnyék játékát, és élvezni azt. A fehér azok színe, akik szeretik a fényt, a tisztaságot a maguk környezetében. Azok helyezik előtérbe a fehéret, akik ehhez saját belső színeiket tudják társítani, mert ez a szín mindig kiemel valamit: egy formát, egy másik színt, vagy éppen a bennünk lakozó színes egyéniséget.  

nyito-lefele-nyil-bibor