A cikk elolvasása: 3 perc

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

A nyári hosszú nappalok és a hívogató meleg esték sokakat késztetnek arra, hogy kiköltözzenek a kerti élettérbe. Végre elérkezik a nyáresti vacsorák, kerti partik és szabadtéri borozások ideje.

Habár a forróbb évszakokban előszeretettel szavazunk a könnyedebb fogásokra, a sütés-főzést általában ilyenkor sem kerülhetjük el. Kánikula idején érthetően nehezünkre esik a benti tűzhelyet vagy sütőt elindítani. Mennyivel jobb a finom falatokat kint, a szabadban elkészíteni! Manapság már semmi akadálya sincs annak, hogy a konyhánkat a kertbe „telepítsük”.

 

A kerti konyha esetében három dolgot érdemes szem előtt tartani:

  • Merre szeretnénk közlekedni a térben?
  • Honnan fúj az uralkodó szél?
  • Milyen irányban halad a nap?

Ezek mind meghatározzák, hogy melyek a legjobb helyek egy kültéri konyhának és a kerti pihenőnek.

A kerti konyha több mint egy faszenes vagy gázüzemű grill, a történet már egy komplett épített konyháról szól. Megtaláljuk benne a mosogatót, hűtőt, különféle tárolókat, sütőt és ehhez bizony kijár a formatervezett, stílusos környezet. A kerti konyhák tehát felszereltségben és designban egyre inkább hasonlítanak beltéri nagy testvéreikhez.

Manapság az ügyesebb kivitelezők számára nem jelent problémát a szabad ég alatt, vagy fedett teraszokon komplett főzőstúdiókat – akár minimál, akár mediterrán stílusban – felhúzni. Beépített kerti grill, hagyományos tűzhely-sütő kombináció, kemence, kőgrill, gránit munkafelület, rozsdamentes mosogató… minden egyben, hogy a steaket, a salátákat vagy a grillkolbászt frissen, igazi tűzön, helyben elkészítve élvezhessük.

A szabadtéri konyha kialakításánál vegyünk figyelembe néhány ökölszabályt. Először is tervezzünk meg mindent előre! A kültéri konyha kialakításakor törekedjünk legalább a házon belüli konyha színvonalának elérésére. Ne feledjük, hogy a konyhai kiegészítőket, eszközöket rendszerint a benti konyhában fogjuk tárolni, így a legjobb, ha az elhelyezésüket úgy oldjuk meg, hogy az összes szükséges kellék kényelmesen kéznél legyen. Ez lehetővé teszi, hogy gyorsak és hatékonyak legyünk az előkészítés során. A kültéri konyhát úgy helyezzük el, hogy az ételkészítéshez és a tálaláshoz is elég helyünk legyen.

Nagyon fontos, hogy megfelelő anyagokból legyen a berendezés, mivel ellent kell állnia az időjárás viszontagságainak. Sok esetben például a fa helyett előnyösebb a beton, a kő, a kerámia vagy a rozsdamentes acél. Ezek rendszerint mind igen időtálló anyagnak bizonyulnak. A legmodernebb innovációknak köszönhetően az újgenerációs kerti bútorok nem csupán megtévesztésig hasonlítanak a belső terek bútorzatára, hanem anyaguk ellenálló, strapabíró is.

A kültéri konyha jellégénél fogva nagy hangsúlyt kell fektetnünk a konyhai készülékek kiválasztására is. Mindig győződjünk meg arról, hogy az általunk választott készülék kültéri használatra készült. A kültéri körülmények megviselhetik a készülékeket. A közvetlen napsugárzás és a magasabb páratartalom egyaránt károsíthatja azokat, ezért kizárólag szabadtéri használatra kifejezetten alkalmas darabokat szerezzünk be.

A szabadtéri konyha nem lenne teljes kényelmes ülősarok nélkül. A tavaszi és nyári hónapok alatt vendégeink ott foglalhatnak majd helyet, így ha azt szeretnénk, hogy maradéktalanul elégedettek legyenek, és jól érezzék magukat, fordítsunk rá külön gondot. Ha kevés a hely, azt is megtehetjük, hogy a konyhai munkapultot a főzés befejeztével bárpulttá nevezzük ki és felsorakoztatunk mellé kellő számú bárszéket. A pult ideális helyszín egy kellemes éjjeli koktélozáshoz is.

A kültéri konyhák hódításának eredménye – a könnyű hozzáférhetőség jegyében – a kinti konyha mellett helyet kapó zöldség- és fűszerkert. Egyre trendibb, ha a saját magunk által megtermelt zöldséget tesszük az asztalra. Kötelező elemként jelennek meg a kültéri étkezőkben a jól megtervezett világítótestek és – hogy egy kicsit fűszerezzük is az életérzést – egy bohém tűzrakó hely.

Az épített kerti grilleket saját ízlésünkre szabhatjuk, míg a moduláris rendszerű kerti konyhával igazi luxust teremthetünk. Mert trendi vagy sem, a kertben lenni mindig jó. És ha igazán otthon érezzük magunkat benne, akkor az maga a Paradicsom.  Éppen ezért hódítanak az épített kerti konyhák is 2019-ben.

nyito-lefele-nyil-bibor